Charterferie på Kypros, dag 1: En uke i Helvete?

 

- TRÄVLIGT SEMESTER: Guidene tok imot de reisende med et smil på flyplassen i Larnaca. At noen tar imot en, og loser en trygt til hotellet, når en kommer på ferie kan selvsagt være en praktisk fordel.

– TRÄVLIGT SEMESTER: Guidene tok imot de reisende med et smil på flyplassen i Larnaca. At noen tar imot en, og loser en trygt til hotellet, når en kommer på ferie kan selvsagt være en praktisk fordel. Foto: JOSTEIN MATRE

Skal dette bli en uke i helvete, eller vil det bli like moro som barndommens Sydenturer?

Det er spørsmålet jeg de neste syv dagene skal forsøke å finne svar på, og som du hver dag frem til da kan lese om på denne bloggen.

For et år siden sendte VG meg en uke på cruise, for å finne ut om en som var skeptisk til den ferieformen likevel kunne like det. Konklusjonen ble noe slikt som «Joda, det var ikke så ille som jeg fryktet, til tider ganske bra faktsik, men jeg tror nok ikke jeg kommer til å gjøre det igjen med det første». I år er jeg sendt på charterferie. Jeg er vel ikke noe mindre skeptisk denne gang.

Førest tur til Ayia Napa og Kypros gikk allerede sommeren 1986. Her har en litt yngre versjon av undertegnede inntatt balkongen med ny walkman (for de av dere som vet hva det er for noe). Foto: HØYST TROLIG MAMMA ELLER PAPPA.

PJOKK: Førest tur til Ayia Napa og Kypros gikk allerede sommeren 1986. Her har en litt yngre versjon av undertegnede inntatt balkongen med ny walkman (for de av dere som vet hva det er for noe). Foto: HØYST TROLIG MAMMA ELLER PAPPA.

For all del, jeg har hatt min skjerv av charterferier i løpet av livet. Men det begynner å bli lenge siden. Og med et unntak for 12 år siden da jeg og en kompis dro på en impulsiv «hopp-på-tur» til Mallorca, var det utelukkende ferievalg mine foreldre var sjefer over. To ganger var vi på Gran Canaria. En gang på Mallorca. Og hele fire ganger samme sted som jeg er nå. Ayia NapaKypros. Men siste gang var når jeg var 16. Nå er jeg 36.

Selv foretrekker jeg ferier jeg har snekret sammen selv. Gjerne til varme strøk. Gjerne med sol og strand som viktig ingrediens, men også andre ting. Og gjerne en ferie der jeg er flere steder enn bare et hotell. Uansett, altså ikke charter. Ikke svenske guider, bamseklubb og en skandinavisk bar rundt hjørne.

Nå vet jeg selvsagt at charter kan være så mangt. Det finnes charterturer der du ikke en gang ser en guide, det finnes charterhoteller som aldri har sett verken en bamse eller en klubb og det finnes charterturer til steder som aldri kommer til å ha noe som ligner en skandinavisk bar. Faktisk er det ifølge E24 nå visstnok en trend at folk drar på luksuscharter til Maldivene, og gjerne betaler 100.000 kroner per person (Og her kan det passe med en aldri så liten melding til sjefen min: Hvorfor sendte du meg til Kypros og ikke på en slik tur? Det var jo DET vi skulle ha testet. Skjønner du ikke at folket er interessert i å bli oppdatert på de hotteste trendene? Alle vet jo hva en typisk chartertur til Syden innebærer. Denne bloggen kommer jo ikke til å gi noe nytt til noen. En tur til Maldivene derimot… Makan!).

GUIDET OMVISNING: Amanda viste en håndfull av gårsdagens nyankomne rundt på Callisto. Foto: JOSTEIN MATRE

GUIDET OMVISNING: Amanda viste en håndfull av gårsdagens nyankomne rundt på Callisto. Foto: JOSTEIN MATRE

Vel, nå er det altså Kypros jeg er på. Nærmere bestemt hotellet Blue Village Callisto like utenfor Ayia Napa, for mange kjent som en heftig partyby (mer om det senere i uken). Dette er et barnevennlig hotell. Og her er det så absolutt bamseklubb. Og en haug med andre aktiviter for små og store barn. Og for voksne. Ifølge den svenske (selvfølgelig!) guiden Amanda, som viste noen av oss nyankomne rundt her etter ankomst i går, er det både underholdningskvelder med barnesang, baby lounge, yoga, mamma fitness (!) og en haug med andre ting som en 36-årig mann som reiser alene kan ha det helt ellevilt moro med…

Jada, det er kanskje et litt rart valg av meg å velge et familiehotell. Det syntes Star Tour også, når jeg informerte dem om at VG i en uke kommer til å blogge fra en reise kjøpt hos dem (ja, vi betaler selv, så dette skal ikke bli noe reklameblogg for nevnte turoperatør). Men det var et bevisst valg. Tross alt er barnefamilier kanskje de som drar mest på charterferie. Ikke så unaturlig. Så selv om jeg ikke har barn selv, tenkte jeg at det var greit å få oppleve hvordan disse hotellene er når jeg nå altså skal teste charterlivet. Så skal jeg prøve så godt jeg kan å ikke la konklusjonen farges for mye av de irriterende bråkete ungene. Neida… De er så søte så:-)

KØ: Reisen til Kypros gikk relativt smertefritt, men køen som møtte meg på Gardermoen virket uendelig lang. Foto: JOSTEIN MATRE

KØ: Reisen til Kypros gikk relativt smertefritt, men køen som møtte meg på Gardermoen virket uendelig lang. Foto: JOSTEIN MATRE

Jeg skal komme tilbake til mer om hotellet og alt man her kan gjøre etter hvert som jeg har fått testet ting ut.

Nå derimot litt om reisen hit. Bortsett fra at man må stå opp ukristelig tidelig (jeg stod opp 04.15 på natten) når man skal på charterferie – i hvert fall i midt tilfelle – så gikk den for så vidt greit. Men hva har egentlig skjedd med den gode, gamle charterapplausen? Den der alle jubler vilt og hemningsløst når flyet lander trygt og piloten ikke har gjort en tøddel mer enn jobben sin? Bortsett fra et ynkelig forsøk fra en kar et par rader bak meg var denne fullstendig fraværende.

VARMT: Dette er bare i morgen, men alle dager ser slik ut den neste uken. Deilig! Faksimilie: PENT.NO

VARMT: Dette er bare i morgen, men alle dager ser slik ut den neste uken. Deilig! Faksimilie: PENT.NO

Ikke at jeg mener det burde klappes. For alle del. Det gjør jeg ikke. Det er jo betryggende at nordmenn har blitt hakket mer siviliserte og reisevante, men jeg ble bare overrasket. Jeg hadde nemlig allerede krøket meg sammen i fosterstilling som en slags beskyttelse mot den pinligheten jeg forventet. Den kom altså ikke.

Det som derimot kom, akkurat som det gjorde i barndommen, og som er et fint minne, er den intense varmen som slår imot deg som en vegg i det du stiger ut på flytrappen. Selvfølgelig ikke charterunikt, men et sikkert tegn på at man har forlatt det kalde nord (som strengt tatt har vært ganske varmt den siste tiden).

Før jeg reiste tenkte jeg forresten at jeg måtte søke charterråd fra noen med mer erfaring enn meg. I alle fall ferskere erfaring. Min er jo som nevnt flere tiår gammel. Derfor kontaktet jeg Norges mest legendariske charterturist, Svein Østvik. Selveste Charter-Svein. Jeg ba ham gi meg syv gode råd for en bra charterferie, slik at jeg kan presentere et råd i hvert blogginnlegg de neste syv dagene. Svein var ikke vond å be, og her er hans første råd:

«Pakk lite, for du trenger minimalt med klær i Syden!»

CHARTERLEGENDE: The one and only, Svein Østvik. Foto: TV3

CHARTERLEGENDE: The one and only, Svein Østvik. Foto: TV3

Jeg har forsøkt å følge dette, og kuttet ut alt som heter langbukser og jakker og denslags. Ut i fra værmeldingen den neste ukene skulle det være et greit valg.

Da er det bare til å sette i gang.

Charterferie here we go!

KLAR SOM ET EGG: Undertegnede foran bassenget på hotellet som den neste uken blir mitt hjem. Foto: SELFIE

KLAR SOM ET EGG: Undertegnede foran bassenget på hotellet som den neste uken blir mitt hjem. Foto: SELFIE

P.S. Ayia Napa blir noen steder referert til som Agia Napa og noen steder Aya Napa. I denne bloggen brukes Ayia Napa, som er det samme som turoperatøren bruker.