5000-kronersreisen Norge, dag 2: Trondheims erkeutsikt

MOT ØST: Det går grupper opp i tårnet på Nidarosdomen hver halve time. Du må kjøpe billett på forhånd. Belønningen er utsikt som dette - og treningspuls opp trappene. Foto: GJERMUND GLESNES

MOT ØST: Det går grupper opp i tårnet på Nidarosdomen hver halve time. Du må kjøpe billett på forhånd. Belønningen er utsikt som dette – og treningspuls opp trappene. Foto: GJERMUND GLESNES

Bakklandet foran Kristiansten festning, med Tyholttårnet som et spir mot himmelen. Munkegata som tegner en linje mot Munkholmen, med Trondheim torg og den 18 meter høye statuen av Olav Tryggvason i midten.

Utsikten fra tårnet på Nidarosdomen er formidabel, så flott at selv jeg (en østlending) kjenner trønderbarten spire. Tårnturen kostet meg 30 kroner og 172 steile trappetrinn i tårnets åletrange vindeltrapp. Den føltes som å klatre opp en brønn med en pesende kjempe under føttene. (Noen slet tydeligvis mer enn meg opp til spirets irrede kobbertak, altså.)

Da hadde jeg allerede fått med meg domkirkens guidede tur, der guide Gunnar Bergseth forklarte bakgrunnen for at Nordens største middelalderkirke ligger i Trondheim.

Det skyldes naturligvis Olav den Hellige: Norges første kristne konge (Nei Gjermund, den andre! Se kommentarfeltet.) som ble omvendt mens han var i viking.

Ingenting tyder på at religionen gjorde ham mild og from. Snarere tvert imot. Til slutt ga det strenge styret ham så mange fiender at han måtte flykte – til Novgorod i dagens Russland – før han samlet en stor hær – og endte sine dager i et digert slag på Stiklestad i 1030.

Og aldeles ikke snipp snapp snute. I hvert fall hvis vi skal tro legendene.

SPESIELL DAG: I dag var en av årets tre helgenbekransninger på Nidarosdomens vestfront: Sankt Jakob, pilegrimenes skytshelgen. På spansk heter han Santiago. Og han skal ligge gravlagt i byen Compostela... Foto: GJERMUND GLESNES

SPESIELL DAG: I dag var en av årets tre helgenbekransninger på Nidarosdomens vestfront: Sankt Jakob, pilegrimenes skytshelgen. På spansk heter han Santiago. Og han skal ligge gravlagt i byen Compostela… Foto: GJERMUND GLESNES

– Det begynte å gå rykter om undere både før hans død og nær graven hans. Etter et år ble graven åpnet. Da så kongen helt urørt ut, og hår og negler hadde grodd. Vatikanet ble ikke engang spurt, han ble helligkåret der og da, fortalte Bergseth.

Helgenen ga grunnlag for et eget erkebispesete, med makt over og inntekter fra ikke bare hele Norge men også Island, Færøyene og Isle of Man (!).

Inntektene ble brukt til en katedral som var helligkongen verdig. Først én fra 1070, så en gedigen en utenpå den første. Byggingen tok så lang tid at den romanske stilen gikk av moten og vek plass for gotikk midt på en av veggene.

Erkebispen kunne ha gjort ting enklere. I hvert fall billigere. Han burde i hvert fall ha spandert litt av pengene på brannvesenet. Hele fem ganger brant kirken. Og i 1531 slo et lyn ned så sentraltårnet raste ned i skipet. Fem år senere kom reformasjonen. Tror dere danskekongen fikk lyst til å restaurere en helgenkirke etter den? Nei, sgu ikke.

I mer enn 350 år var kirken delvis en ruin – men ikke verre enn at grunnloven bestemte at kroninger skulle foregå der – før restaureringen startet i 1869. En ung Gustav Wigeland – han med parken – var en av de mange som ble sysselsatt. (Kroningskirkeparagrafen ble fjernet fra grunnloven i 1908.)

– Det som er fascinerende med Nidarosdomen, er at du kan oppdage nye detaljer hele tiden, sa Gunnar Bergseth, som har guidet turister der i to somre.

– Det er rundt 5000 skulpturer og ornamenter i og utenpå kirken, opplyste Marianne Vikan, som er fagleder for markedsføring og ga meg tillatelse til å trosse fotoforbudet som rår innendørs.

MYE HISTORIE: Søylene i koret står der ytterveggene på den første domkirken i Nidaros var. Guide Gunnar Bergseth forklarer. Foto: GJERMUND GLESNES

MYE HISTORIE: Søylene i koret står der ytterveggene på den første domkirken i Nidaros var. Guide Gunnar Bergseth forklarer. Foto: GJERMUND GLESNES

Om Nidarosdomen er Trondheims «må-se» (men husk: som turist må du ingenting), var dagens andre severdighet mer ukjent. Og gratis!

«Salamandernatten» består av 72 skulpturer, alle over 3 meter høye, og kan sees i Sparebank1 Midt-Norges lokaler i Søndre gate.

Skjønt sees. Salamanderrommet er så mørkt at du må stå der i et par minutter før du klarer å se de skumle figurene, etter min ringe forstand en slags menneskesalamandere på mangrovebein. Men hva vet jeg? Les heller mer på bankens egen blogg.

I samme kjeller ligger for øvrig ruinene av Olavskirken, en middelalderkirke bygd på stedet hvor man trodde liket av Olav den Hellige ble gjemt etter Stiklestad.

BEKLAGER USKARPT FOTO: Det er mørkt i rommet der Kjell Erik Killi Olsens "Salamandernatten" står utstilt. Foto: GJERMUND GLESNES

BEKLAGER USKARPT FOTO: Det er mørkt i rommet der Kjell Erik Killi Olsens «Salamandernatten» står utstilt. Foto: GJERMUND GLESNES

Nå var jeg sulten. Dere har sikkert hørt noe om at frokosten er dagens viktigste måltid. Bare rør, ikke sant? Men når frokosten er inkludert og budsjettet er på skarve 5000 kroner, er den det.

Derfor trykket jeg innpå både kakskiv og kornblanding på Singsaker sommerhotell før jeg ga meg. Belønningen var at en wrap og vann på Samfundets kafé Edgar holdt til lunsj.

På Edgar fortalte student og kafévert Kjersti Anderdal Bakken akkurat det samme som Kjersti Austli på «Sing» i går:

At Trondheim er fryktelig stille om sommeren.

– Jeg savner faktisk studieåret. Det er en veldig fin studentby, sa Kjersti (egentlig begge kjerstiene, men nå var notatblokka oppslått på Anderdal Bakkens utsagn).

BYENS BILLIGSTE LUNSJ? 29 kroner for dette. Absolutt ikke verst. Men litt dumt av meg å legge ut dette bildet, nå ble jeg sulten! Foto: GJERMUND GLESNES

BYENS BILLIGSTE LUNSJ? 29 kroner for dette. Absolutt ikke verst. Men litt dumt av meg å legge ut dette bildet, nå ble jeg sulten! Foto: GJERMUND GLESNES

Etter en gratis kaffe i resepsjonen på sommerhotellet (Saldo nær bankinngangen selger ellers traktekaffe til 10 og espresso til 15 kroner), gjorde jeg noe jeg aldri hadde trodd jeg skulle i Trondheim: Jeg løp ut på Ladestien og gikk på stranda! Jeg badet til og med! Det første kan anbefales, vannet var mer egnet for å lokalbedøve bein og føtter.

Nydusjet etter jogge-/slepe-kroppenturen tilbake ble jeg kjapt klar for middag. Planen var å spise inderøysodd til 105 kroner i Antikvariatet Bakklandet. Det gikk ikke, kjøkkenet var i ferd med å stenge.

Derfor la jeg nok en gang veien til Edgar på Samfundet, der sommerhostellet TIRC forøvrig er Trondheims nest billigste overnatting, til 250 kroner natten.

Nå sto lasagne på menyen, og jeg mistenker at jeg slapp unna med medlemspris – 10 kroner under det ikke-medlemmer må betale. De får løpe etter meg i morgen, takket være bloggen blir jeg nokså lett å finne.

Eller kanskje ikke. Ifølge driftsansvarlig på TIRC, Vivian Wærøe, er det nemlig en ideologi bak driften:

– Misjonen er at unge studenter skal kunne oppleve Norge uten å blø. Det gjør godt for oss å vite at de kan spise normal mat og sove godt uten å blakke seg, sa hun.

Det takker jeg for her jeg er klar til å legge meg etter dag 2, en dag jeg har brukt svært lite penger. Morgendagen blir dyrere. Mye dyrere. Nesten så jeg grøsser. Men ikke helt. I hvert fall så lenge jeg ikke tenker på salamandere. Eller på bading på Lade.

COSTA DEL BRRRR: Lade har fine strender. Men noen må slutte å helle isvann i Trondheimsfjorden. Foto: GJERMUND GLESNES

COSTA DEL BRRRR: Lade har fine strender. Men noen må slutte å helle isvann i Trondheimsfjorden. Foto: GJERMUND GLESNES

DAG 2, PENGESTATUS:

Penger igjen etter dag 1: 3940 kroner

Inngang Nidarosdomen med tur i tårnet: 100 kroner

Wraps, Edgar på Samfundet: 29 kroner

Kroneis, Singsaker Sommerhotell: 22 kroner

Lasagne, Edgar på Samfundet: 69 kroner

Utgifter til sammen, dag 2: 220 kroner

Igjen i reisekasse: 3720 kroner

 

 

Her finner du resten av innleggene fra 5000-kronersreisen i Norge:

Dag 1: Går det an å reise billig i Norge?

Dag 3: Playa del ingensteds

Dag 4: Toppen av verden-følelsen

Dag 5: Fire land i én by

Dag 6: Fire punkter for en billigere norgesferie

Dag 7: Busser og troll