5000-kronersreisen Norge, dag 1: Går det an å reise billig i Norge?

_DSC8129

REN JUKS: Nei, resepsjonisten ved sommerhotellet sto ikke klar utenfor trappa med mitt kamera da jeg ankom. Bildet er arrangert. Foto: KJERSTI AUSTLI

I fjor sommer reiste jeg én uke i Italia for 5000 kroner, alt inkludert. Årets utfordring er større: Jeg skal gjøre det samme i Norge.

Og Norge er dyrt. Europas dyreste, ifølge EUs statistikkbyrå Eurostat. Da jeg i juni flakket rundt landene på den andre enden av skalaen, Albania, Makedonia og Bulgaria, kunne jeg kose meg meg med priser på en fjerdedel av det vi har i vårt eget furete, værbitte (ifølge Eurostats indeks).

Med god margin den vanskeligste byen jeg har gjort en hundredollarshelg i, uttalte New York Times’ reiseblogger Frugal Traveler til meg i fjor, etter at han hadde prøvd å «feriere» en helg for 585 kroner i Oslo.

Så da så.

Går det egentlig an å reise billig i Norge?

Det er spørsmålet. Som egentlig er ganske dumt. For selvfølgelig gjør det det. Det er lett som en hakkespett. Norge er vårt rimeligste ferieland, vi slipper jo flybillettene (hvis vi vil), og landet er for de fleste fullt av slekt og facebookvenner.

Så jeg kunne ha…

* pakket telt og fiskestang og røret rundt i Nordmarka.

* gått fra hytte til hytte i et eller annet fjell.

* syklet sørlandskysten med telt.

* bunkret opp noen flasker vin og dratt på turné mellom slekt og venner.

* leid kano og padlet Haldenvassdraget.

For eksempel. Mulighetene er mange, så lenge madrassen hjemme er såpass god at du ikke må dra på ferie for endelig å få en god seng å ligge i.

Så enkelt er det ikke for meg. Jeg kan ikke basere meg på telt – jeg skal jo blogge hver kveld og trenger strøm! Reglene for 5000-kronersreisen forbyr meg også å overnatte gratis hos folk, i tillegg til at de pålegger meg å oppføre meg som en turist.

Trøsten er at turister kan oppføre seg både besynderlig og eiendommelig.

Reglene og prisnivået ga meg likevel noen volt ekstra reisespenning da jeg sank morratrøtt ned på setet på NSBs trondheimstog fra Oslo S (minipris: 399 kr) klokka 08.02 i dag tidlig.

_DSC8108

HERREGUD FOR EN HERLIG DAG! Nidelven stille og vakker du er. Det er ikke farlig å være nordenfjells i sånt vær. Foto: GJERMUND GLESNES

For til tross for hva mange sier: Skal du reise skambillig i Sør-Norge, er det buss eller tog som gjelder. Sammen med minipris. Da jeg kjøpte min togbillett, kunne jeg riktignok ha bestilt fly til 348 kroner – men jeg hadde ikke kommet utenom tog til Gardermoen (90 kr) og flybuss fra Værnes (130 kr).

Buss fikk jeg uansett på kjøpet. Til mine gjenkjennende nikk måtte statsbanene nemlig ty til buss for tog mellom Lillehammer og Dombås. Dermed røyk min plan om å klare meg uten kafévogna. Men rømmegrøt til 59 kroner var slettes ikke så dyrt som jeg hadde fryktet. (Til gjengjeld var porsjonen mindre enn jeg håpet.)

Vel fremme i Trondheim svettet jeg meg vei opp til byens billigste overnatting: Singsaker Sommerhotell, der jeg ligger i køye 7 i sovesalen Fritz.

Sommerhotellet ligger i huset som resten av året er Singsaker studenterhjem, som med sine 1280 kvadratmeter er Skandinavias største bebodde trehus, ifølge resepsjonist – og lærerstudent – Kjersti Austli.

Huset ligger også rett over koselige Bakklandet, så herfra lå Trondheim for mine føtter!

Men akk, lå byen for min lommebok?

– Jeg strekker virkelig budsjettet mitt for å kunne reise i Norge, fortalte australieren og min romkamerat Nils Veltkamp, som har loffet rundt i Europa med ryggsekk i seks måneder.

– Jeg har hverken røyket eller drukket alkohol siden jeg kom til Norge. Det er jo så dyrt her, beklaget han seg før han dro til matbutikken for å kjøpe middag.

Jeg hadde ikke tenkt å spinke så fælt. Uten en øl første dag på turen? Ikke hvis jeg fant en utvei!

Etter å ha gitt opp å fiske min egen laksemiddag – Havfruen Fiskerestaurant som låner ut fiskestenger gratis om sommeren, var tom for stenger – prøvde jeg å få råd av lokalkjente.

_DSC8094

NØT SOLA: – Trondheim er en fin by, spesielt i sånt vær, sa Nathalie Hoset som nøt sola og en is langs elva. Foto: GJERMUND GLESNES

Nathalie Hoset, som spiste is på bryggekanten rett nedenfor Gamle bybro, ga meg noen billigtips. Ingen av oss hadde likevel den helt store troen på at prisene ville være helt innenfor mitt budsjett. Budsjettet er nemlig strammere enn dagens forbruk kanskje tilsier.

Overnattingene på «Sing» er de klart billigste på hele turen. Og også transporten vil koste flesk (ikke harryhandlet sådan).

Min trasking i gatene og veitene i midtbyen tilsa at hun hadde rett. Coffee Annan i Isak Kultursenter, som selger dagens middag til 80 kroner (50 hvis du er yngre enn 25), er sommerstengt. Ellers gikk det mest i gode lunsjtilbud.

BARE BLÅBÆR. Kafeen ved Solsiden er visstnok en favoritt når studenter vil flotte seg med god middag - til en litt rimeligere penge, men ikke billig nok for en 5000-kronersreisende. Foto: GJERMUND GLESNES

BARE BLÅBÆR. Kafeen ved Solsiden er visstnok en favoritt når studenter vil flotte seg med god middag – til en litt rimeligere penge, men ikke billig nok for en 5000-kronersreisende. Foto: GJERMUND GLESNES

Til slutt havnet jeg på den gamle kjenningen Mormors stue, som jeg husker (alternativt: ikke husker) fra studentdagene for sine vinkvelder. De fins fortsatt: Fredag og lørdag kan du sette deg i bestemorsmøblene og drikke en flaske vin til 150 kroner! Onsdager er prisene mer normale. Men hyggelige etter norske forhold: en porsjon studentpasta kostet 84 og en halvliter 59 kroner for ikke-studenter (etter klokka 17). Studenter får brygget billigere, som på mange steder i Trondheim. I Mormors stue er forskjellen ti kroner.

Porsjonen var uansett den samme. Og jeg trasket glad og mett opp bakkene til «Sing». I kveldssol. For været her er så fint at du skulle tro det var like før eksamen – en eksamen du egentlig måtte sprenglese til. Kanskje er det litt samme greie nå, for meg. For sol og Trondheim betyr ølsug. Og det går ikke mange halvlitere i en 5000-kronersreise.

 

DAG 1, PENGESTATUS:

Penger i totalbudsjett: 5000 kroner

Togbillett Oslo-Trondheim (minipris): 399 kroner

Rømmegrøt på toget: 59 kroner

To netter i sovesal på Singsaker sommerhotell: 459 kroner

Studentpasta og halvliter, Mormors stue: 143 kroner

Utgifter til sammen, dag 1: 1060 kroner

Igjen i reisekasse: 3940 kroner

 

Her finner du resten av innleggene fra 5000-kronersreisen i Norge:

Dag 2: Trondheims erkeutsikt

Dag 3: Playa del ingensteds

Dag 4: Toppen av verden-følelsen

Dag 5: Fire land i én by

Dag 6: Fire punkter for en billigere norgesferie

Dag 7: Busser og troll