Cruise i Middelhavet, dag 3: – Du slipper å få sand i trusa

CAPTAIN OF THE BOAT: Frank Martinsen er sjefen på skuta. - Jeg er en snill diktator, sier han selv. Foto: Jostein Matre

CAPTAIN OF THE BOAT: Frank Martinsen er sjefen på skuta. – Jeg er en snill diktator, sier han selv. Foto: Jostein Matre

Hvor er sola? Her har jeg dratt hele veien fra det kalde nord for å være med på cruiset i Middelhavet. Og så er det overskyet. Hva er poenget med det egentlig?

Att på til på cruisets første rene seilingsdag. Jeg skulle jo ligge å late meg ved bassengkanten med en kald pils, eller sitte i boblebadet med en paraplydrink og to.

Ikke hjalp det å klage til kapteinen heller. Frank Martinsen, opprinnelig fra Kvaløya i Troms, kunne derimot trøste med at ting skal bli bedre i morgen. Dermed har dag 3 gått med til andre ting enn å late seg ved bassengkanten. Jeg har i stedet latet meg på spa.

Ha! Sug litt på den karamellen, teite værguder!

Men før la meg inn på spa møtte jeg altså Martinsen. Mannen som skal gå ned med skipet dersom ting – gud forby – virkelig skulle gå galt. Jeg avsluttet jo forrige innlegg med å lufte tanken om å få besøke han på broen, der Navigator of the Seas styres fra. Og Martinsen var ikke vond å be. Da jeg fikk ham på tråden spiste han lunsj med noen av de andre offiserene om bord. Han inviterte meg liksågodt til å joine dem.

TATT AV VINDEN: Når det er dårlig vær kan man for eksempel jogge i stedet for å chille ved bassenget. Det gjorde ikke jeg. Foto: Jostein Matre

TATT AV VINDEN: Når det er dårlig vær kan man for eksempel jogge i stedet for å chille ved bassenget. Det gjorde ikke jeg. Foto: Jostein Matre

Med norsk kjøttsuppe mellom tennene slo vi av en prat. Martinsen hadde lest første innlegg i denne cruisebloggen, og var fullt klar over min skepsis til cruise som feriemåte.En skepsis han er sikker på gradvis vil forsvinne i løpet av uken. Selv er i hvert fall ikke Martinsen i tvil om at cruise er den ulitmate måten å feriere på (her kan det kanskje være på sin plass å nevne at han som kaptein på dette skipet muligens er en smule inhabil).

– Den beste ferien er å dra på cruise. Du slipper å få sand i trusa, sier den emigrerte nordlendingen, og ler godt.

Om det er helt sant eller ikke, kan sikkert diskuteres. Når vi for eksempel kommer til Kreta om noen dager, så har jeg planer om en tur på stranda. Der finnes det sikkert sand.

Men Martinsen mener uansett at cruise er genialt.

– Det eneste negative er at det bare varer en uke, sier han, og legger ut om at man får oppleve flere steder i løpet av en uke uten at du slipper å sjekke inn- og ut hele tiden, at servicen er upåklagelig og at det prismessig er en relativt billig ferie.Han har rett i alle de tingene.

Her kan det kanskje passe å skyte inn hva undertegnede har betalt for å delta på dette gildet.

I LUFTEN: Båten har egen skøytebane hvor alle kan få prøve seg, men der det også er show. Noen av artistene var like mye oppe i luften som nede på isen. Foto: Jostein Matre

I LUFTEN: Båten har egen skøytebane hvor alle kan få prøve seg, men der det også er show. Noen av artistene var like mye oppe i luften som nede på isen. Foto: Jostein Matre

For min lugar har jeg betalt ca 11.750 kroner. Den er med balkong, og dermed en del dyrere enn om du har innvendig lugar. Prisen inkluderte flyreisen Oslo-Roma t/r. Og det inkluderer selvfølgelig måltidene, med mindre du bestiller bord på en spesialrestaurant. Måltider i land må du også betalte for utenom, selvsagt.

På lugaren kunne det vært en person til. Det hadde ifølge rederiet kostet 700 kroner ekstra +

flybilletter. Du får også en del underholdning gratis med på kjøpet. Og tilgang til mange av cruisets fasiliteter. Og det inkluderer tips. Det liker jeg egentlig. Det er hyggelig å tipse når du har de samme kelnerne, bartenderne og hushjelpene en hel uke, men det er fint å slippe å lure på hvor mye du skal tipse.

Drikke må du betale ekstra for. Du kan kjøpe etter behov, eller bestille ulike pakker. Gjør du det siste kan du drikke så mye du vil av de drikkevarene pakken inkluderer. Noen pakker er med alkoholholdig drikke. Jeg har en slik en, men det må ingen fortelle redaktøren! Det må da være lov å nyte et glass vin til middagen selv om man er på jobb.

Det er selvsagt en del annet som også koster ekstra. For eksempel utflukter (min utflukt på Sicilia kostet 520 kroner) og spa.

– Det er ingen gjester som legger igjen mer penger om bord enn nordmenn, kan Martinsen opplyse.

Det er jo ingen bombe at vi oljebaroner strør om oss, men det er interessant å høre kapteinen forteller om forskjellene på folk fra ulike land.

– Tyskerne de bruker ingenting. De booker seg kanskje en fin suite, men bruker ikke penger utover det.

Heller ikke amerikanerne bruker veldig mye penger utenom. Det er synd for rederiet på dette cruiset. Av de 3331 passasjerene er det nenmlig over 1000 amerikanere og bare 58 nordmenn (i fellesferien er det ikke uvanlig med 4-500 nordmenn).

Nordmenn er også i mindretall blant besetningen. Faktisk finnes det bare én eneste nordmann som jobber på skipet. Men han er, som du kanskje nå har gjettet, til gjengeld

kaptein for hele «sjarken», som han kaller den.

– Hehe… Man må jo kødde litt, gliser Martinsen om å kalle den godt over 300 meter lange båten for sjark.

Kanskje er det litt hjemlengsel bak ordbruken også. Kapteinen er nemlig 10 uker på sjøen om gangen, og han bor store deler av året ellers i Florida. Men å være så lenge på sjøen om gangen er visstnok ikke noe stort problem.

– Jeg har gjort det siden jeg var 17 år, så jeg vet ikke bedre, sier 46-åringen, som har vært kaptein de siste 12 årene.

Og som altså har lovet bedre vær i morgen.

TYNN I HÅRET: Når det er dårlig vær kan man for eksempel dra på spa i stedet for å chille ved bassenget. Det gjorde jeg. Foto: Jostein Matre

TYNN I HÅRET: Når det er dårlig vær kan man for eksempel dra på spa i stedet for å chille ved bassenget. Det gjorde jeg. Bare for ordensskyld: Dette bildet yter egentlig ikke behandlingen rettferdighet. Men det var vanskelig for både meg og Richelle å ta bilder mens selve behandlingen foregikk. Foto: Massøren Richelle.

Som allerede nevnt tok jeg i dag turen på spa siden det ikke var typisk bassengvær. Der skulle jeg få «Aroma Stone Therapy». Jeg har ikke prøvd meg på massaje siden jeg trodde jeg skulle krepere i Laos for halvannet år siden. Den gang kom det en liten, vever dame, som jeg nekter å tro kan ha vært eldre enn 15-16 år inn. Jeg tenkte først at dette ville være meningsløst. Det kunne jo ikke være kraft nok i den dama til at jeg ville kjenne massasjen. Der tok jeg feil, gitt. Den lille dama (jenta?) var sterk som en bjørn. Det var en times sammenhengende smertehelvete. Verst var det når hun kjørte de spisse knærne og albuene inn i ryggen på meg.

Denne gang var det langt mer behagelig. Med avslappende harpeklang på anlegget og Richelle fra Filippinene gikk alt så mye bedre. Hun masserte med både hender og glovarme steiner, varmet opp i vannbad. Det var en merkelig følelse når hun la de på huden og masserte med dem. Brennende varmt akkurat på de punktene hun var borti, mens resten av kroppen fikk frysninger.

Richelle prakket også på meg en flaske olje og en flaske gele. Meldingen var klar.

– Du har alt for mye spenning i skuldrene. Du må få kjæresten din til å massere deg med disse minst fem minutter hver kveld, sa hun.

OBS! Privat melding til kjæresten min: Jeg håper du leser dette:-)

BILDE MED KAPTEINEN: Håkon og Eva fra middagsbordet mitt blir tatt bilde av sammen med kaptein Frank Martinsen under den formelle kvelden. Foto: Jostein Matre

BILDE MED KAPTEINEN: Håkon og Eva fra middagsbordet mitt blir tatt bilde av sammen med kaptein Frank Martinsen under den formelle kvelden. Foto: Jostein Matre

Det var en deilig time med massasje, og en perfekt oppladning til cruisets første formelle kveld.
I mitt første innlegg uttrykte jeg vel en viss skepsis til den formelle kvelden. Det vil si jeg syntes det var litt pes å pakke med dressen på ferie. Men nå må jeg innrømme at jeg egentlig syntes det var stas. Og selv om jeg ikke synes at slips er verdens mest behagelige, eller praktiske, klesplagg, så såg vi jo bra ut vi mennene. Og ikke minst damene, i sine flotte kjoler. Bortsett fra at folk så litt bedre ut enn de andre kveldene, så har ikke kvelden vært noe annerledes. Stemningen har ikke vært stivere. Det er bra.

På bord 559, tidligere omtalt som «pøbelbordet», var hele Askim-gjengen og Steinkjer-paret stivpyntet sammen med yours truly. Og stemningen på bordet er like god tredje kvelden som første.

Selv om Håkon, med rundt 440 A-lagskamper for Askim sitt fotballag, har blitt litt solbrent i panna.

Og kelnerne, de samme hver kveld, har for lengst lært seg navnene våre.

Litt rart. Og litt fint.

PYNTET: Selv om den eldre garde nok er i flertall er det også unge, vakre mennesker om bord. Som disse to amerikanske damene. Foto: Jostein Matre

PYNTET: Selv om den eldre garde nok er i flertall er det også unge, vakre mennesker om bord. Som disse to amerikanske damene. Foto: Jostein MatreA

TIDLIGERE PUBLISERTE INNLEGG FRA TUREN:

DAG 1: En uke på luksusdanskebåt

DAG 2: Rapport fra nummer 4

NB! Ettersom undertegnede er ute og gjør ting på dagtid vil det være folk i Oslo som publiserer kommentarer til bloggen. Dessverre rekker de ikke å publisere alle. Undertegnede vil hver dag forsøke å svare på noen av de publiserte kommentarene, men rekker heller ikke å svare på alt. Man skal jo tross alt oppleve cruiset. Da nytter det ikke å sitte på nettet hele dagen…