5000-kronersreisen: Utfordringen og reglene

DET SØTE LIV: Tradisjonen tro skal man hive en mynt i Trevi-fontenen for å kunne returnere til Roma. Vi får se om jeg budsjetterer inn den utgiften… Foto: AFP / ALBERTO PIZZOLI

Vi har snakket om det lenge innad i VG Reise-redaksjonen: Hvor lenge kan man egentlig reise rundt for 5000 kroner? Reportasjemuligheter har vært drøftet. Skulle hver journalist få 5000 hver, reise hvor han/hun ville, og se hvor lenge pengene strakk til? Skulle vi reise til samme sted og se hvem som klarte seg lengst?

Som de fleste lunsjsamtaler virket det å havne i skuffen for tomt preik. Inntil sjefen hadde sin siste dag før ferie.

– Har du tenkt noe mer på den 5000-kronersferien?

– Nei. Men jeg kan godt gjøre det.

– Ja, gjør det. Og bestill gjerne i dag.

To timer senere var flymulighetene sondert og billetter bestilt. Det ble Ryanair-billetter fra Rygge til Roma, til 1462,29 kroner.

Reglene for turen er disse:

* 5000 kroner skal rekke til alt: transport, mat, overnatting, sightseeing osv – fra og med og til og med jeg står ved Oslo S. (Dermed har jeg 3537,71 kroner igjen etter at flybilletten er betalt.)

* Jeg skal være borte i en uke.

* Jeg får ikke lov til å haike eller bo gratis hos folk. (Dette punktet ekskluderer dermed Couchsurfing, som er en relativt vanlig overnattingsform for budsjettreisende).

* Jeg skal ikke jobbe underveis, men oppleve og oppføre meg som en turist. (Jeg skal riktignok lage reisereportasjer og blogge underveis).

Dette er egentlig lett. Italia og Roma er riktignok ikke i utgangspunktet kjent som noe utpreget billig reisemål, men dog: Andre reisende har bevist at selv «det umulige» er mulig hvis man bare er oppfinnsom nok. Tyske Michael Wigge (35) reiste for eksempel gjennom 11 land uten å bruke en krone. Og i 2008 haiket Matias Nordahl Carlsen (26) og Espen Aarsvold (34) fra Nordkapp til Sør-Afrika.

Hos barberer i Roma

RAKA FANT? Tidligere har jeg spandert på meg barbering i Roma. Det blir det lite av denne gang. Foto: BRODER’N

Det er hva jeg kaller utfordringer. Min 5000-kronersuke blir en lek – men det må ingen si til sjefen!

I tillegg akter jeg å utfordre meg selv. Jeg har ikke tenkt å holde meg i Roma, men vil også reise innom Napoli og Amalfikysten. Det gir transportutgifter.

Og jeg har ikke tenkt å ende som Frugal Traveler (Seth Kugel), som måtte leve på et eple, en appelsin og et stykke rugbrød han hadde smuglet fra Danmark, siste dag i hans hundredollarshelg i Oslo. Jeg har tenkt å spise godt, drikke godt, og å nyte rikelig av den fantastiske espressoen de serverer i Italia.

Kort sagt: Jeg skal leve la dolce vita i en uke – for samme pris som man lett kan måtte ut med bare for hotellrommet i «den evige stad».

Hvis det skjærer seg, får jeg gjøre som første gang jeg var i Amalfi. Da ble middagen (og lunsjen neste dag) ferdigoppskåret loff og osteskiver sittende på en mur fordi budsjettet overhodet ikke sto i forhold til stedet.

Så da får vi se. Foreløpig ligger jeg jo godt an.

 

DAG 0. PENGESTATUS:

Totalbudsjett: 5000,00 kroner

Utgifter sålangt: 1462,29 kroner

Igjen i reisekasse:  3537,71 kroner

 

En liten innrømmelse til slutt: Fordi jeg må ha med meg PC og en haug med kamerautstyr for å gjøre jobben min, har sjefen innvilget meg ett kolli innsjekket bagasje uten å føre de 460 kronene det koster i regnskapet. Jeg pakker imidlertid toalettsaker, klær etc slik at det kunne fått plass i en gratis håndbagasje.

 

Her finner du resten av blogginnleggene om 5000-kronersreisen:

Dag 1: Billig-Roma for dummies

Dag 2: Døden på utstilling

Dag 3: Slik lager de den beste italienske isen

Dag 4: Ikke-Bella Napoli

Dag 5: Det beste valget av øy

Dag 6: En liten håndbok til Sør-Italia

Dag 7: Et sterkt møte i Atrani