Landsbyloffing på Kreta, dag 1: Rapport fra Lille Norge

Kveldsstemning i Platanias. Foto: CHRISTINA SOGGE

Kveldsstemning i Platanias. Foto: CHRISTINA SOGGE

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har vært på Kreta. Det er mange. Jeg blir aldri ferdig med å oppleve denne øya. De neste dagene skal jeg loffe rundt og dele opplevelsene på reisebloggen. Jeg gleder meg.

I skrivende stund er det bare noen få timer siden jeg landet på flyplassen i Chania.
Derfra kjørte jeg rett til mange nordmenns favorittferiested: Platanias.

I morgen skal jeg kjøre sørover til Paleochora, og senere ta båter østover, til steder nesten uten turister og helt uten biler.

Men jeg ville altså starte i Platanias. Jeg hadde tenkt å ta bilde av solnedgangen fra en av restaurantene på toppen av Gamlebyen. Med utsikt over Thodoro-øya,
Men siden Norwegian-flyet var forsinket, rakk jeg det akkurat ikke.

Mørket kommer brått her. Som å skru av en lampe. Det fine solnedgangslyset var der akkurat i det jeg kvitterte ut leiebilen ved flyplassen.

Innen jeg var framme i Platanias var det helt mørkt.

Derfor er det bildet jeg har lagt inn på toppen av bloggen i dag fra en tidligere Kreta-tur. En  tur for to år siden, da jeg blant annet skrev om ting man kan gjøre sammen med barn i Chania-området. Det er ganske mye, og sikkert en av grunnene til at så mange nordmenn velger å feriere akkurat her.

Men nå sitter jeg altså her på restauranten på toppen av den mørke byen, og hører Postgirobygget  «…jeg sier takk skal du ha – jeg har det så bra…»

Og nordmenn på mange av bordene rundt meg synger med.

For litt siden – før musikken kom på – sørget gjengen borte i hjørnet for underholdningen:
«Heia TIL, heia TIL, det er klart at vi heier på TIL!»

De sang og klappet, og jeg spurte om å få ta bilde av den glade gjengen. Men da fikk jeg beskjed om at de hadde med egen pressefotograf. Ronald Johansen fra avisa Tromsø. Og skulle det blir noe greie på det, måtte han få låne kameraet mitt.

Så her er bildet han tok: Tromsø-gjengen, sammen med sjefen på Astrea restaurant, Jørgen.

HEIA TIL: Ba, f.v: Frank Morten Isaksen, JØRGEN, Claus Arne Clausen, Ingri Sølvesen, Maria Klausen, Isak Elias Christensen, Johannes Klausen, Marita Christensen. Foto: RONALD JOHANSEN

HEIA TIL: Ba, f.v: Frank Morten Isaksen, JØRGEN, Claus Arne Clausen, Ingri Sølvesen, Maria Klausen, Isak Elias Christensen, Johannes Klausen, Marita Christensen. Foto: RONALD JOHANSEN

Jørgen heter egentlig Jorgos, men om sommeren kaller han seg Jørgen, og er kompis med alle gjestene, både på den restauranten han driver på toppen av gamlebyen om kvelden, og på den han driver nede ved sjøen om dagen.

Jørgen/Jorgos kan en del norsk, også samler han på norske t-skjorter. I dag bruker han en sort,  hvor det står «Bare kompis ikke rompis» på ryggen.

I fjor bodde jeg en periode på hotellet ved siden av strandrestauranten hans. Og hver dag kom Jørgen/Jorgos og kollegaen Jordan i nye t-skjorter med norsk motiv.

Det var klubb-t-skjorter fra norske fotballag, det var t-skjorter med norske ord, og det var  mange med «Jørgen» og «Kompis» på brystet og på ryggen.
Han forteller at de får dem av venner fra Norge.
Her kan du se en BILDESERIE med noen av dem.

Jørgen/Jorgos har mange venner i Norge. Mange av dem kommer stadig tilbake til de to restaurantene hans i Platanias. Både på grunn av maten, og på stemningen.

I kveld er det forresten ikke bare glade Tromsø-folk på toppen av Gamlebyen. I halvetasjen over er det flest trøndere. Og når DDE fyller høyttalerne med «Ååå, det går likar’ nå,» er det full allsang fra flere bord, og «heia Rosenborg!»

Her er er en glad Trondheims-gjeng:

TRONDHEIMSGJENG: Knut Kåre Kristiansen, Torild Hage, Mari Hage, Ove Hage, Hanne Heggen, Malin Heksena, Marcus Eide, Knut Hage

TRONDHEIMSGJENG: Knut Kåre Kristiansen, Torild Hage, Mari Hage, Ove Hage, Hanne Heggen, Malin Heksena, Marcus Eide, Knut Hage

– Det er god underholdnig her, smiler en av småjentene ved Tromsøbordet.

Platanias. Det er ikke veldig lenge siden denne lille landsbyen 12 kilometer vest for Chania by var bebodd av fiskere og bønder, og ikke hadde et eneste hotell eller turist.

Fremdeles er det appelsin- og olivenlundene i åsene bak. Men i sentrum ligger hotellene, restaurantene, barene og butikkene tett. Det er mye liv. «Det livligste badestedet på Chaniakysten» skriver Star Tour på sin nettside.

Likevel er det langt i fra noe flatfyllsted. Mange barnefamilier velger å reise hit. Og nesten aller kommer fra Skandinavia.

Så lite kjent er stedet blant andre turister enn de skandinaviske, at det ikke en gang eksisterer i «reiseguidebibelen» Lonely Planet.

I løpet av sommeren kommer det ca 40.000 nordmenn hit, ifølge Apollos beregninger. Det vil si at omtrent hver fjerne norske Kreta-turist ferierer akkurat i denne lille landsbyen.

Om vinteren er Platanias stille. Da er det ingen charterfly til Kreta. De mange hotellene, barene og butikkene stenger. Bare et par spise- og kaffesteder holder åpnet for de i underkant av 800 fastboende i byen.

Men skandinavene, og særlig nordmennene dominerer altså om sommeren. Det har antakelig fått noen i kopi-klesbransjen til å tenke at «nordmenn liker sikkert Moods of Norway» Slik ser det i alle fall ut i noen av butikkene her.

Vel. Nå er det mørkt, og jeg kikker ut mot havet, og konturene av Thodorou-øya der ute. Det er et naturreservat og bosted for en flokk med Kretas nasjonaldyr, den utrydningstruede kri-kri-geita.

KRI-KRI: Denne befinner seg i byparken i Chania. På Toudou-øya lever de fritt. Foto: MONA LANGSET

KRI-KRI: Denne befinner seg i byparken i Chania. På Toudou-øya lever de fritt. Foto: MONA LANGSET

Fra havnen i Platanias går det daglige båtturer ut til øya. Har du telelinse på kameraet, er det stor mulighet for å få tatt bilder av geitene med de staselige hornene.

Båten stopper ved vraket av et tysk krigsfly som ble skutt ned under invasjonen av Kreta i 1941. Flyrestene ligger på sju meters dyp, og i det krystallklare vannet, trenger du ikke dykke med flasker for å se det godt. Her er det lagt inn lang snorklepause.

BÅTTUR: Mange som ferierer i Platanias tar en tur med denne båten. Foto: MONA LANGSET

BÅTTUR: Mange som ferierer i Platanias tar en tur med denne båten. Foto: MONA LANGSET

.
Platanias er for mange et elsk-eller-hat-sted. Noen synes det er alt for masete. Andre finner roen, og liker kontrastene. Det er kort vei til barer og butikker. Det er kort vei til veldig lange strender. Det er kort vei til appelsinlundene like bak hovedgaten. Jeg anbefaler alle som har tenkt seg til vannparken Limnoupois å ta det lille mintoget, for da kjører man gjennom dette landskapet, og får se en helt annen side av området.

Kreta har mange sider. Jeg skal vise noen av dem i løpet av de nærmeste dagene.

Før jeg logger av vil jeg bare ta med litt om Hellas-følelsen.

Det siste året har jeg prøvd å lære meg litt gresk. I boka vi bruker på kurset i Oslo, handler et av de første kapitlene om Maria som er på flyplassen i Athen for å møte sin italienske venninne.
«Velkommen, hvordan har du det?» spør Maria.
Og venninnen svarer (gjengitt i lydskrift, siden jeg ikke har gresk tastatur på PCen):
Thauma, Maria mo, ime stin Ellada!
(Fantastisk, Maria min. Jeg er jo i Hellas!)

Den følelsen kjenner jeg godt. Hvis noen spør meg hvordan jeg har det like etter at jeg har gått ut av flyet, vil jeg også svare: Fantastisk, jeg er jo i Hellas!

Så det er en skikkelig grekofil som skal blogge fra Kreta i seks dager nå.
I morgen kjører jeg sørover mot Paleochora.

72 tanker om “Landsbyloffing på Kreta, dag 1: Rapport fra Lille Norge

 1. Fantastisk!! Drar nedover om 11 dager, og vår lille familie på tre gleder oss stort for igjen komme til Kreta og Chania. Når sånne blogger som dette dukker opp, blir gleden ennå større. Takk!

 2. Utmerket blogg! Jeg gleder meg til fortsettelsen!

  Litt pirk: Det heter IKKE grekofil, men filhelen; altså en venn av Hellenerne. Husk: «Grekere» kaller seg selv ikke grekere, men hellenere. Derav Hellas!

 3. Paleochora var favoritten på 70- og 80-tallet!! Da jeg kom tilbake andre gangen, 8 år etter, så kjente jeg igjen mange fjes der fortsatt! Men hører nå at byen er blitt så utbygd. Den gangen bodde vi privat; folk stod på taxi-holdeplassen og hanket oss inn! Artig opplevelse!

  • Paleochora er omtrent slik ennå, de fleste finner private rom fordi de har vært der før, fordi de blir tilbudt rom på brygga, banker på en dør med «rooms» eller fordi de har søkt på nettet- nå ligger det massevis av enkle private bosteder på Paleochoras egne nettsider. Der finner du tlf eller mailadresser og kan be om et godt tilbud. eg vil tro at 80% bor hos private, det vrimler av dem og utjør byens sjel. Det er bygget noen hoteller, de er ikke prangende og store og de ligger ikke i senrumsområdet heldigvis. I norge er det bare Lilleput som har en gjeng som de fordeler på tre,fire småpensjonater. Koselig sted!

   • Jeg var i Paleochora i Juli 1979. Da gikk det en tam pelikan ved frokostrestauranten vår og tagg mat. Vi bodde på en «hippie» camping, hvor det var felles utedusj og veldig enkelt. Men så sjarmerende….. Tror den lå ved den gamle ruinen. Husker bussjåføren satt på en campingstol eller noe som lignet, og kjørte oss dit. Digre stup både opp og ned, og bagasjen ble plassert på taket…. Vi fant og en innrissing av et vikingskip på en stein ved stranda, men fant aldri ut av om den var gammel eller ny!!!

    • Line; morsomt at du beskrev det med pelikanen! Kikket nylig på gamle bilder. Var der i -80. Da var det en pelikan der, som gikk rundt. «Eieren» var en stor røsslig fyr. Fikk tatt bilde av oss alle!

 4. Takk for ditt innlegg fra Platanias – var selv der siste uken i mai-måned iår. Bodde på Ideal Beach – et passe fint hotel rett på stranden. Ble veldig begeistret for stedet. Servicenivået over alt utrolig bra – og bare hyggelige folk. Kjente meg veldig trygg i Platanias og skal absolutt tilbake 🙂 Gleder meg til å følge din loffing rundt på Kreta 🙂 /@nne 🙂

 5. Gratulerer! Reise til Krete for å oppsøke nordmenn og norske fotballsanger, det er gresk, det! Har akkurat kommet hjem selv, men vi var på andre siden av øya. Veldig få nordmenn, deilig!

 6. Jeg gleder meg til å følge bloggen din!
  Hellas må være gudenes gave til oss mennesker, og jeg får aldri nok av ‘greske opplevelser’!
  God tur og lykke til med skrivingen, – som sagt gleder jeg meg til å dele dine opplevelser og inntrykk!

 7. Hei, høres ut som et flott sted MINUS alle skandinaviene/nordmennene. Akkurat sånt jeg ønsker å unngå på mine to uker ferie. Gleder meg til å lese videre og håper du skriver om andre plasser uten skandinavisk/norsk koloni. Fatter ikke vitsen med å reise til utlandet for å henge med nordmenn….. Folk er forskjellige og det ønsker definitivt ikke jeg. God ferie

 8. Har nettopp kommet hjem fra14 dagers fantastisk ferie på Rania hotel i plantanias bedre sted å starte sommeren på finns ikke har hvert der flere ganger

 9. Kreta er fantastisk. Jeg kan anbefale en tur innom Lentas i løpet av uken. Veldig trivelig liten landsby. Jeg skal dit en uke i august.

 10. Fantastiske Platanias, lengter ned når jeg leser innlegget ditt. Et flott sted med flott folk. Jeg anbefaller Menia. Et flott hotell på stranden rett etter du har kommet fra Agia Marina og inn i Platanias. De har to store basseng, god mat på restauranten som har åpent fra frokost til langt på kveld.

 11. Flott beskrivelse av fantastiske Kreta… besøk også Loco bar ved torget i Platanias som har mange skandinaviske venner. Manousos som driver denne har jeg vært så heldig å kjenne siden han startet i bransjen og er en meget hyggelig kar. Artig å se Jørgen oppe på Astrea som jeg har kjent i mange år 🙂 Det er som du sier utrolig mange flotte og spennende steder å besøke på det hærlige Kreta.

   • Var der for to år siden, leste boka Øya av Victoria Hislop og da måtte vi bare dra. Dro på slik arrangert tur, med båt og bading undervegs. Skal tilbake i år, men på egenhånd. Får da vært der lenger og sett ordentlig hvordan folk bodde der. Gleder meg masse! Er virkelig en opplevelse for livet. Drar alltid på slike historieturer, for å lære mer om hvordan Kreta var før i tiden.

    • Øya Spinalonga har en fascinerende historie som man bare må bli grepet av. «Øya» av Victoria Hislop er jo en roman. Men den er veldig historisk riktg. Selv om menneskene i historien hennes er oppdiktet, er de veldig nært opp til personer som virkelig har levd. Jeg har vært på Spinalonga og i Plaka to ganger for å lage reportasjer. Første gang var lenge før boka kom. Så da jeg leste den, kjente jeg meg godt igjen i hva lokalbefolkningen der allerede hadde fortalt meg.
     I stedet for å ta de store badebåtene fra Agios Nikolaos eller Elounda til Spinalonga, synes jeg det er en bedre opplevelse å reise til Plaka på egenhånd, og ta lokalbåten derfra. Da reiser du fra samme sted som de leprasyke gjorde de de ble skilt fra familie og venner for å leve resten av livet der ute.

     God tur, hilsen Mona

 12. Du kan få gresk tastatur på maskinen din. Helt sikkert. I hvert med Windows. Jeg testet arabisk her en dag. Ble til og med fra høyre til venstre. Kanskje virker også på Mac. Vet ikke. Må gå nå. Fint brev 🙂

 13. Enig. Hellas er best!!! Siste ferie var på Lesvos, Mollivos. En spesiell unik opplevelse som enbefales på det sterkeste av alle Hellasfans.

 14. Hei !
  Vi skal til agia marina i sommer, og vil gjerne vite navnet på denne tavernaen på toppen av gamlebyen i Platanias

  mvh randi & åge

 15. Det å lese denne flotte artikkelen om Kreta får meg lyst til å reise dit NÅ! Jeg har selv vært der 12 ganger og kan ikke vente til vi skal ned dit igjen i høst. Vi har vært i Agia Marina/Platanias området og kan si at jeg er ganske så kjent. Du kan glede deg til paleohora for det er et fantastisk sted. Aldri har jeg opplevd en så koselig liten by. Til slutt må jeg bare si at jeg anbefaler en resturang i Agia Marina som heter Nymfi, den er ikke den letteste å finne. Men den er super! Gleder meg til å lese mer på bloggen

 16. Hei 🙂
  Jeg har lenge hatt en følelse i magen, om at Hellas det er «mitt» land. Jeg har aldri vært der, så det er en rar følelse 🙂
  Reiser til Kypros nå på fredag, har du noen tips til opplevelser rundt omkring Larnaca?
  Ellers vil jeg bare ønske deg en fin reise videre, kommer til å følge bloggen din 🙂

 17. Gleder oss til å følge deg :-). Vi bodde enkelt 2 uker i Gerani tidlig i april ….og så kreterne og Chaniakysten våkne til liv etter vinterdvalen – forberedelsene til nordboerne skulle komme på besøk! de pusset og ryddet og malte og plantet til dere skulle komme! Vi fartet rundt hele Vest-Kreta i bil…på de smaleste veiene oppe i fjellene …og traff de fantastiske menneskene som bor der HJEMME! Og nøt godt av deres gjestfrihet..den er virkelig bestaltat i kulturen! Ha en god opplevelse!

 18. Har feriert på Kreta i 15 år nå . Helt enig med alt Mona skriver . Et ordtak
  Sier:»Kommer du først inn i hjertet til en greker, kommer du ikke ut igjen» Mer inkluderende folkeslag finnes vel knapt !
  Vil i samme slengen anbefale Villa Giorgos hotel i Platanias , som man finner på booking.com . Et lite familiedrevet hotell få meter fra stranden.
  Maria og mannen Giorgos og deres barn er kroneksempel på mennesker som beskreve over. Vi har bodd her under ferier i mange år, med både barn og barnebarn og det er bare fantastisk !!! Andreas m/fam.

 19. Bare en liten opplysning om båtturen. Båten som går til øya, som er fredet, legger ikke til land, det er bare lov til å gå i land på øya en gang i året, som for øvrig heter Agii Theodori, men når du snakker om den så henger du på en «s» på slutten av navnet så det blir Theodorous.
  Kreta er helt FANTASTISK, og folkene som bor der også!!!!

 20. Så flott innlegg! Gleder med til å følge dine tips og erfaringer fra Kreta. Vi, min mann og datter på 14, reiser dit 3. juli, så vi tar gjerne i mot gode forslag av alle slag. 🙂 Vi skal bo i Platanias for tredje gang, men har holdt oss rimelig i ro på stedet, med unntak av noen turer inn til Chania. Denne gangen reiser vi med et vennepar som også har en datter på 14. Har du tips til hva og hvor vi kan finne på noe så er det supert! Vi er alle veldig glad i god mat, så kom gjerne med forslag til hyggelige og bra steder (trenger ikke være fancy for at det smaker godt). I fjor var vi på en restaurant i Platanias som heter Olive Garden – nydelig mat! Der skal vi garantert tilbake.
  Ønsker deg en strålende ferie!
  Sommerklem,
  Anette Willemine

  • Du får følge med poå bloggen, så får du sikkert noen tips til ting dere kan gjøre.
   Kreta er, som jeg allerede har vært inne på, veldig mye forskjellig. Så det er veldig bra å leie bil og komme seg litt rundt.

   Gode spisesteder: Mitsos i Agia Marina, som allerede er nevnt i kommentarfeltet her, er veldig bra.

   I Platanias anbefaler jeg å spise lam kleftiko på restaurant Panorama, som ligger på venstre side av veien opp mot gamlebyen. Det er en av de første restaurantene etter taxitorget. Litt lenger opp i den samm veien, også på venstre side, finner du en superhyggelig familierestaurant som heter Agioklima.Fantastis lam kleftiko der også. Begge steder garantert fritt for norsk musikk!

   Nyt. Hilsen Mona

   • Hvis du har lyst å prøve en liten restaurant ved stranden, prøv Paralia i Kato Stalos. Verdens beste hvitløksbrød og tzatziki c»,)

   • Hei. Jeg vil anbefale at dere leter opp spisesteder i Chania som ligger utenfor «turistløypa». Når du kommer inn til Chania så havner en ofte ved sjøen. i bakgatene er det mange fine restauranter. I mai oppdaget jeg bydelen Splantzia som ligger på høyre side av havnen når du går ned mot havnen. Her kan du vandre rundt i flott strøk. Hvis du finner kirken som heter Agios Nicolaus, den med minaret (ikke den store ved den åpne plassen),så ligger det et liten restaurant bak kirken i klosterhagen. Restauranten har bare åpent på kvelden tror jeg og har deilige småretter! Du sitter under oliventrær og kan nyte maten. Det finnes mange fine steder i bakgatene og i gågata. Let så finner dere mye flott!

 21. Høres herlig ut!! Selv bor jeg på en liten gresk øy, Antiparos i Kykladene. Du burde prøve å forlate Kreta og komme deg oppover hit også. Kreta har veldig særegen kultur grunnet at det er så stort og at det har mye annen/egen historie. Sier ikke at det ikke er fantastisk!! Dette er ikke ment kritisk, men som et tips for de som tror Kreta er hellas perle. Prøv også de små greske øyene.. De er helt utrolig koselige og veldig autentisk greske (så lenge man holder seg unna de værste turist stedene). Å høre DDE og postgirobygget i Hellas er skivebom og det verste jeg vet. Antiparos ble min favoritt og her ble vi boende. God tur videre.. Gleder meg til å lese videre. Fin blogg.

 22. Akk ja. Elsker Kreta og Platanias. Kontraster, fra lange strender til lett pulserende natteliv. Ingen støy. Ta en tur til fersvannsinnsjøen Lake Kourna der det er skilpadder, Knossos, Elafonisis. Besøk the botanical garden. Tusle gatelangs i Platanias, vi har akkurat kommet hjem. Eller velg noen turer i fjellet. Amariravinen anbefales, Husk skikkelig fottøy.

 23. Paleochora er fantastisk, koselig liten by og fin lang strand, finner også noen få vakre bukter. Anbefaler og at du drar innom Sougia; en fantastisk liten fiskerlandsby med ca 80 fastboende på vinterstid…. derimot på sommeren er det vel omkring 3000 turister innom.

 24. Hei jeg er en norsk jente som har bodd på Kreta i 17 år nå, jeg er gift med Nikos og vi har to barn på 8 og 9. Vi driver en liten »utenom det vanlige » meze taverna………i Hersonissos, jeg vet at Hersonissos er populært hos de unge , men vi har våre perler her også…..skulle du ta turen forbi her så kontakt meg og så kan jeg vise det også hvordan du kan skrive gresk på din pc……..skulle du trenge hjelp til soveplass la meg få høre fra deg og så kan jeg se om jeg finner noe……Ha en god uke her hos oss på Kreta….Καλες διακοπες……

 25. Når du er i Platanis, dra mot Chania til Agia Maria og legg turen innom hos Costa på Mitsos Resturante; beste spisested whatever og en service en ikke finner andre steder; det garanterer jeg deg/ familiedrevet fra 70 årene og frem til i dag. Gamlefar er fortsatt med…

  • Helt enig, Thor Gunnar. Jeg spiser på Mitsos hver gang jeg er på Kreta, og jeg har anbefalt den mange ganger til VG-leserne tidligere.

  • Helt enig med deg. Jeg er alltid innim Mitsos når jeg er på Kreta. Har anbefalt den til VG-leserne mange ganger tidligere.

  • Helt enig med deg. Jeg er alltid innom Mitsos når jeg er på Kreta. har anbefalt den til VG-leserne mange ganger tidligere.

 26. Kreta har det meste:-). Er man på Chania-kysten anbefales en tur til Falassarna – fantastisk strand og koselige greske tavernaer

 27. Hei hei hei som leser dette , jeg og min mann er på brullupereise i helleas i zakynthos som ligger utkanten i Argassi., vi har også reis masse steder i hellas vi må si hellas er et fantatisk sted . Alle hoteler vi har bod er bare blide folk og gode servis på alt,i stedet for du tar taxi kjøre di deg til sentrum.vi kommer aldri til og ta noe andre ferie som det stedet kun hellas.

 28. Hei, jeg har bodd på Kreta i 30 år nå. Bor i Hanias gamle bydel og trives veldig godt. Underviser norsk for blandt annet eierne av Troulakis hotell og restaurant på stranda i begynnelsen av Agia Marina. Kostas og Maria snakker bra norsk nå,de er fantasiske mennesker og har en fin familie restaurant.Falassarna bør besøkes såklart. Ellers er min absolutt favoritt Loutro som ligger mellom Agia Roumeli og Hora Sfakion.Regner med at du skal dit.Verdens beste sted! Det er også supre turveier,kalt E4 langs hele sørkysten fra Elafonisi til Sfakia og rundt i fjellene inkludert Samariaravnen.God tur.

 29. Kreta er fantastisk! Reiser til Rethymnon til lørdag, noen som har vært der og anbefalinger til restauranter og utflukte taes imot med takk. Har vært i Plananias et par ganger, koselig lite sted!

  • Rethymnon er blidt vår favoritt på Kreta. Har feriert på øya 12-13 ganger. Anbefaler å besøke resturante Ambrosia på terrassen til hotell Steris langs med strand promenaden. Alltid ferske og økologiske råvarer, tilberedt helt perfekt. Itillegg får du topp service! Anbefaler også Loggia i gamlebyen med «mors hjemmelagde» mat og herlige omgivelser. Kapiljo og To Pigadi fortsatt i gamlebyen – anbefales. Lei bil, kjør småveiene østover fra Rethymnon til Drossia, et lite «tettsted» (pass på så du ikke kjører forbi) med spesialiteten hel grillet spegris, nam, nam. På veien kan dere besøke «keramikk byen» her får du supre leirgryter til bruk i ovnen (kan ikke leve uten min :)) I nærheten av Zoniana er en grotte som er verdt et besøk. God tur, skulle ønske det var jeg som skulle nedover igjen nå!

 30. Blir reisesyk 🙂
  Leide hus helt vest for noen år siden. Flotte strender, små byer og minimalt med turister.
  Åååå jeg lengter tilbake!
  God tur til alle som har muligheten til å reise!

 31. Hei! Du skulle dratt innom Tinas beauty salong paa Kreta.. Er ei Norsk ei fra Trondheim som driv den, som har bodd i Hellas i 11 aar, og drevve den salongen i 3 aar.. Har itillegg en salong i Chania.. 🙂 Mange Norske innom der..

  Men Astrea er magisk og.. Jobbet der for 2 aar siden..

 32. Skjønner at du skal langs kysten, da må du innom Loutro og Marmara Beach som har kystens hyggeligste taverna. Og Sweet Water og…dette er det eksotiske Kreta, vi er der to ganger i året og lengter tilbake hver dag. God tur.

 33. Gleder meg nå ennå mer til ferien:-)
  Vi reiser fire familier sammen til gamle byen i Platanias den 10 juli og vi skal helt klart spise og utforske noen av stedene som blir anbefalt her:-)

  Vi gleder oss til å følge deg hver dag!
  Takk for gode innlegg:-)
  – Linda

 34. Elafonissi er mitt Kretaparadis. Krystallklart vann og vi har ofte funnet en bukt med hvit sand helt for oss selv. Kreta er en stor øy, så det finnes nok av idyller og sjarme over alt. Ha en fin Kretasommer!

 35. Platanias er den verste, mest turistifiserte delen av øya. Styr unna sier jeg. Paleochora var definitivt den vakresteog mest sjarmerende byen på alle måter. La nettopp ut et par bilder fra byen på fansiden til ‘Paleochora’ på facebook. Heller ikke så langt unna den vakre stranda Elafonisos. Knossos er også obligatorisk. Lei en leiebil, og kjør rundt i fjell-landsbyene, helt fantastisk!!

 36. …..for ikke å glemme klosterene i Chania området inkl en tur ned fjellstien til Cave of Panagia Arkoudiotissa (Bjørnegrotta).

 37. Skal til Kreta i sommer også. Har vært på flere greske øyer før, og det gir alltid mersmak. Skal ta med snorkleutstyr denne gangen, for det hørtes kjekt ut å få snorkle litt. Skal i allefall spise på Jørgens restaurant. Hørtes kjekt ut. Vi får ta med oss en norsk t-skjorte til ham. 🙂 Kos deg videre.

 38. Har selv vært 32 turer til Kreta, 2 turer allerede i år.
  Selv liker jeg ikke kelnere i T-skjorter med norsk påskrift, gjerne litt vulgær.
  Heller liker jeg ikke DDE når jeg sitter på en restaurant på Kreta.
  La ikke dette være inntrykket etter restaurantbesøk i Platanias, det finnes annerledes restauranter enn dette der man finner den lokale sjarm.

  • Ja, det er klart, Kjelling. Det finnes annerledes restauranter der. Hyggelige familierestauranter med god mat og uten musikk: Noe av det beste jeg spiser i Platanias er lam kleftiko på restaurant Panorama eller Agioklima, begge på veien opp mot gamlebyen.
   På Astrea, som jeg besøkte, er det nesten alltid høy stemning ut over kvelden. Mange liker det, og mange liker det ikke.
   Heldigvis har både Platanias og resten av Kreta mye å by på for enhver smak.

   Hilsen Mona

 39. jeg har feriert i Platanias mange ganger,og da blitt kjent med mange der nede.Folka er gjestfrie og koselige,og de kjenner deg igjen har du vært der en gang,helt merkelig!
  Jeg vil gjerne uten Astrea anbefale en restautant i Agia Marina drevet av Nontas,en fantastisk kar som vi har kjent i mange år,da jobbet han på en bar på stranda.Drømmen var og åpne sin egen restaurant,og det gjorde han da etterhvert.Nå er det veldig tøft der med så mange restauranter,at han sliter.Han «kaster»ikke inn noen,er en fin og beskjeden kar som sier at vil folk komme så får de gjøre det.Nontas har veldig god mat,noe som mange har oppdaget og går dit for å spise gang på gang.For åtte år siden feiret jeg bursdagen min der,og maken til oppvartning skal du lete lenge etter!Han er veldig glad i barn og gjør alt for at de skal trives.Så dere som ikke liker Astrea med alle nordmenn og norsk musikk som DDE o.s.v….ja dere kan trygt besøke ANEMOS restaurant,der er mye god gresk mat,rimelige priser,og gresk musikk!

 40. Kjempeartig å lese bloggen din!
  Paleochora er min feriedestinasjon – har forelsket meg fullstendig i den lille genuint greske byen. Ekte gresk landsbyliv, fantastiske mennesker og få turister 🙂 Har nedtelling…. om ett par uker reiser vi ned sammen med en stor gjeng familie og venner. Hver gang er det som å komme hjem. Haris og Flora vil som alltid ta imot oss med åpne armer, større gjestfrihet er det ikke mulig å finne!!! Er utrolig glad i å reise og vil gjerne oppleve nye steder, men hver sommer MÅ jeg tilbake til Paleochora to-tre uker!!! Slik har det vært de siste 8 årene. http://www.paleochora-holidays.com/

 41. Vi reiser 2 familier til Platanias om 3 uker, så det var veldig kjekt å få tips fra deg og andre lesere her. Den andre familien har riktignok vært der 5 ganger før og skryter veldig, men for oss blir det første gang. Nå ser vi frem til å reise og oppleve noe av det du skriver om.

 42. Er nå på herlige Kreta. Har snart hatt 2 fantastiske uker her nede. Utforsk denne øya, det er en herlig plass. Lolida Village i Agia Marina har fått nytt badeanlegg, tøft. Reiser ned igjen til ferieøya mi i August. Ta en tur du også !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *