Europas billigste land, dag 6: Har jeg havnet i Mummidalen?

PYRAMIDER: Det er navnet de har gitt de spisse fjellformasjonene i Melnik-området. Dette bildert er fra nabolandsbyen Karlanovo. Foto: GJERMUND GLESNES

PYRAMIDER: Det er navnet de har gitt de spisse fjellformasjonene i Melnik-området. Dette bildert er fra nabolandsbyen Karlanovo. Foto: GJERMUND GLESNES

Det fins noen spesielle steder her i verden. Steder hvor naturen har spilt naturlovene et puss. Eller, om ikke naturlovene, så i hvert fall den sunne naturfornuften.

Tyrkiske Cappadocia har begynt å trekke en del norske turister. Melnik sørvest i Bulgaria er fortsatt ukjent for de aller fleste. Det bør det snart bli slutt på.

Eplene faller fortsatt nedover i Melnik. Selv om enkelte fjellformasjoner er så aparte at man kan begynne å lure. Se bare på bildet over. Det er riktignok fra nabolandsbyen Karlanovo tre kilometer lenger nordvest. Men landskapet er omtrent det samme overalt. Dette var bare det eneste stedet det ikke var trær i veien for utsikten.

Jeg begynte å tenke på Mummidalen. Selv om jeg aldri har vært der. Kanskje jeg tar feil? Kanskje det ikke ligner i det hele tatt? Uansett: Det må gå an å lage småsurrealistisk Barne-TV av naturen rundt Melnik.

Mine planer for dagen var derimot mer voksne. Melnik er nemlig midt i et vindistrikt.

ØRNEPERSPEKTIV: Pass på utringningen hvis du går i Melnik. I hvert fall hvis det står noen på klippen over byen. Foto: GJERMUND GLESNES

ØRNEPERSPEKTIV: Vær forsiktig med utringningen hvis du går i Melnik. I hvert fall hvis det står noen på klippen over byen. Foto: GJERMUND GLESNES

Etter frokost i Chavkova House (inkludert) gikk jeg oppover i byen, mot de to vinkjellerne som er gravd ut i sandsteinklippene. På veien passerte jeg et utall restauranter, hoteller – og bord der vin selges på plastflasker. Her i byen lager visst alle vin hjemme. En halvannenlitersflaske med rødvin under Fanta-korken? Regn med å betale mellom fire og åtte lev (15,50-31 kr).

IKKE-LAGRINGSVIN: Skal du ha billig vin i Melnik, kan du kjøpe den på plastflaske. Men ikke tro at den vil holde særlig lenge. Foto: GJERMUND GLESNES

IKKE-LAGRINGSVIN: Skal du ha billig vin i Melnik, kan du kjøpe den på plastflaske. Men ikke tro at den vil holde særlig lenge. Foto: GJERMUND GLESNES

Du bør imidlertid ikke ta med plastvinen hjem.

– Den holder seg ikke noe særlig på plastflaske. Det går for så vidt greit om vinteren, men ikke om sommeren. Hvis den har stått ute i sola, ville jeg ikke kjøpt den i det hele tatt, sa Margarita Manoleva.

Hun flyttet til Melnik for 12 år siden, da hun giftet seg inn i en vinfamilie i byen. Da kom hun til Bulgarias minste by, med bare 250 innbyggere.

Så liten var ikke alltid Melnik. På 1100-tallet nevnte en arabisk reisende stedet som et viktig senter, og i 1912 var innbyggertallet rundt 14.000. Så fulgte kriger, pest på vindruene, og veien mellom Thessaloniki og Sofia ble flyttet vekk fra den gamle festningsbyen.

Siden har det meste gått nedover. Bortsett fra antallet hoteller. De jeg snakket med, anslo det til å være et sted mellom 15 og 25. Margarita bryr seg også lite om at hjembyen bare er 1/56-del av hva den var for hundre år siden.

– Jeg har jobb, jeg har barn. Da er livet godt. Det er veldig rolig her – et godt sted for barn å vokse opp, sa hun.

STASELIG: Kordopulova House ble bygfd i 1754 og er holdt i gammel stil til ære for turistene. Foto: GJERMUND GLESNES

STASELIG: Kordopulova House ble bygd i 1754 og er holdt i gammel stil til ære for turistene. Foto: GJERMUND GLESNES

Etter en liten bomtur oppom en kirke, fant jeg endelig veien til Kordopulova House (3 lev – 11,70 kr) som både er museumshus og vinkjeller. Der smakte jeg på en av husets rødviner før jeg igjen gikk ut i sola. Jeg hadde tenkt meg til Rozhen-klosteret, som Bulgaria prøver å få inn på Unescos verdensarvliste sammen med Melnik.

Klosterfarten ble imidlertid utsatt. Rett utenfor Kordopulova-huset fikk jeg øye på enda et vinkjellerskilt. Shestaka lå visst bare 20 meter lenger oppe.

Jeg lot meg lokke. Og ble tatt imot av Mitko Manolev, som i likhet med bestefaren deler lyten som har gitt den 20 meter lange og trolig rundt 200 år gamle vinkjelleren navnet: En sjette, liten finger på den ene hånden (shestaka betyr seks).

Også Mitko serverte vin laget av stedets spesialitet, shiroka melnishka loza-druen. Siden det var en smaksprøve, burde jeg egentlig ha skrevet noe vettugt om vinens kvaliteter.

Men jeg innrømmer det: Jeg er fullstendig blank når det kommer til vinsmaking. Om jeg påstår at vinen smakte viskelær, skosåle og hestehår, vil sikkert en vinkjenner snøfte foraktelig og si noe slik som at «alle vet da at en god Melnik smaker potetskreller, komposthaug og ti-litersbøtte».

Jeg droppet sågar å gurgle og slurpe og rulle fludiumet i munnen. Heldigvis er det noe heller ikke Mitko gidder.

– Vinsmakerne påstår at oksygenet får frem smaken. Men ikke for meg. Jeg liker ikke å gjøre sånt. For meg er det god vin eller dårlig vin, fastslo han og kom med en lang tirade som egner seg best som video.

Etter lunsj og bredbånd på et av bordene utenfor Chavkova: ostesmørbrød, mineralvann, kaffe og en stor vannflaske til å ha med (8 lev – 31 kr), bega jeg meg til Rozhen-klosteret. I bagasjerommet lå en flaske Shestaka til fem lev (19,50 kr).

Klosteret, som ifølge denne siden fortsatt er i drift, var flott på utsiden. Innenfor var det imponerende! Dessverre var det også forbudt å fotografere der. Og med så mange hellige menn som kikket på meg fra veggene, tok jeg ikke sjansen på annet enn å lyde.

FRESKE FRESKER: Munkene i Rozhen trengte ikke TV. De kunne studere bildene på veggen i stedet. Foto: GJERMUND GLESNES

FRESKE FRESKER: Munkene i Rozhen trengte ikke TV. De kunne studere bildene på veggen i stedet. Foto: GJERMUND GLESNES

Nå begynte tiden å bli moden for neste etappe. Jeg hadde blitt rådet til å dra innom både Rila Mountain Monastery, Bansko og Blagoevgrad på veien, men klokka på mobiltelefonen rådet meg til å la være. Det ble jeg snart glad for. Til forskjell fra veiene i Albania og Makedonia hadde hovedveien mot Sofia trafikk! Og slikt tar tid…

Bilferie er heller ikke like genialt når man skal bo i en storby. På små steder gir bilen en herlig frihet. Inn mot Sofia ga den mer hodebry, spesielt siden mitt eneste bykart var sentrumskartet i Lonely Planet. Skilting fant jeg ikke, så jeg kjørte på måfå i kilometervis og deretter på lykke og fromme, helt inn i sentrumsgryta. Der står gatenavnene også skrevet med latinske bokstaver – og kartet gir mening! Med maks flaks viste det seg at jeg var kun to kvartaler unna Gourko-gaten der hotellet ligger.

Kort sagt: At jeg fant frem uten å gå tom for bensin (som koster 2,56 lev – 10 kr), må være en slags takk for at jeg tydeligvis betalte Pece i Villa Dihovo godt i går.

Godt betaler jeg også for hotellet. For som jeg skrev på turens første dag, hva innebærer det egentlig at et land er billig? Her i Sofia har jeg valgt å bruke penger som en sjømann etter to glass vin. Jeg har tatt inn på det fem stjerners Grand Hotel Sofia! I Bulgaria er selv det såpass billig (537 kr natten) at det går an for en statoilosaurus rex-dopet nordmann. Mitt rimelig voksne hotellrom med salong og arbeidsbord er tross alt 163 kroner billigere enn et enkeltrom på Lillehammer Vandrerhjem

Hva annet jeg skal finne på av ugagn i Bulgarias hovedstad, se det får du vente til i morgen med å lese.

ROMMET: Bare en toseter og én lenestol? Jeg tror nok jeg skal få plass likevel. Foto: GJERMUND GLESNES

ROMMET: Bare en toseter og én lenestol? Jeg tror nok jeg skal få plass likevel. Foto: GJERMUND GLESNES

Her finner du resten av blogginnleggene om bilferien i Europas tre billigste land:

Dag 1: Hvor billig er egentlig billig?

Dag 2: Den vanskelige fortiden

Dag 3: Er norske veier dårligere enn dette?

Dag 4: Mmmmakedonia

Dag 5: Hva skal jeg betale for dette rommet?

Dag 7: Historiens skraphaug

21 tanker om “Europas billigste land, dag 6: Har jeg havnet i Mummidalen?

 1. Jeg syntes det er utrolig spennende og underholdende å lese om reisen din! Det skal sies at jeg selv er en reise-glad sjel, og har også vært i Bulgaria før. Kulturen og maten er helt klart noe for seg selv, og jeg ser virkelig frem til å se hvilke steder du skal besøke fremover. Ett spørsmål: Har du tenkt til å oppsummere forbruket til slutt?
  Lykke til videre!

  • Tusen takk for det!
   Sofia og morgendagens bloggpost blir dessverre siste stasjon i denne runden av Reisebloggen. Når det gjelder oppsummering av forbruket, har jeg vurdert det men ennå ikke konkludert. Det kommer vel an på hvor tidlig jeg blir ferdig med resten av skrivingen (i natt ble klokka 02). Jeg tenkte også en stund på å sette prisene i de tre landene opp mot hverandre, men det har jeg slått fra meg. Utvalget mitt er altfor tilfeldig til å kunne sammenligne.

 2. Flotte skildringer! Vi skal på biltur samme vegen om en uke. Vi har kjørt Balkan rundt tidligere. Det er fantastisk hyggelige mennesker og god mat og drikke til fantasibillige priser. Men vegen er ofte «spektakulær» som vi bilturista kaller krøtterstier for. Anbefales for den eventyrlystne!!!

 3. Enda et morsomt reisebrev. Har blitt det første som leses på VG- net hver dag. En fin reise-guide
  når jeg reiser til Albania/Makedonia. Takk igjen!

 4. Skulle likt å ha vore med på ein slik tur. Eg likar også vin, god vin, men orkar heller ikkje la den rulle rundt munnen. Til det er eg alt for tørst. Men det bryr dei seg omme i Romania heller slik eg forstår det! Ser fram til ein eventuell invitasjon til ein slik tur. Ventar spent på svar!? Med vennlig helsing Arvid. P.S. Eg er pensjonist og har all mogleg av tid. Ikkje så mange bindinger i min kvardag lenger! Kan eller opplyse om Atvif mitt yrkesaktive liv hadde mitt arbeid ved Høgskolen i Telemark der eg m.a. Var rektor i to periodar. Har vore pensjonist i to år nå trivst veldig godt med det. Har foresten utbetalt over to tusen meir i månaden enn som yrkesaktiv!! Ser fram til eit eventuelt svar som helst må vere positivt!!

 5. Takk for turen så langt! Bulgaria har vært mitt faste ferieland de siste 6-7 årene. Landet er svært variert og spennende, og så billig at man kan tilbringe tre ganger så lang tid der til samme pris som mange andre spennende reisemål. Og det står ikke noe tilbake når det gjelder kvalitet på mat, vin, kulturopplevelser, hyggelige folk og alt som hører med på ferie!

  Selv tilbringer jeg som regel minst 10 dager i Varna hvert år. Jeg håper nesten ikke du skriver om den, for det er en by jeg helst vil ha «nesten for meg selv». 🙂 Ellers har jeg vurdert lenge å ta nøyaktig samme turen du drar på nå. Det blir neste år! :

  • Takk for det!
   Nei, Varna må vente til en annen gang. I dag er siste dag på denne bloggturen, så i morgen kommer siste innlegg (snufs). Jeg droppet hele Svartehavet etter en svært kjapp kikk på kartet. En kjøretur fra Albania og helt øst dit, ville bli altfor langt for en uke.
   Forresten ett tips: Hvis du skal reise i fellesferien, kan det være lurt å unngå Melnik. Et par av de jeg snakket med, advarte meg om at det kan bli ekstremt varmt der. De snakket om 35-40 grader.

 6. hei, dette land ( Bulgaria ) er et korupsjon land i EU. værste land i EU. vis du el dere skal kjøre i dette land må pass mye på fart og tingene hos dere. politi i Bulgaria er en mafiya politi…..dette landet har ik finn plass for å kose..min bil stopet nesten ett år nå pga bestikkelser…politi der vil ha 1000,EUR får slippe meg å kjøre vidre…dette er en dritt land. (Bulgaria)

  • Selv har jeg ikke hatt noen problemer. Kjente et lite stikk da jeg løp over veien på rødt lys i Sofia for en halvtime siden – rett i fanget på to politimenn. Men heller ikke de sa noe. Må være mitt ærlige ytre. Eventuelt at jeg ser ut som én det ikke er noe å hente hos.

 7. Håper du kan publisere noe mer, kanskje med: reiserute, mål du ikke fikk tid til, mere bilder?
  Inntil du skrev disse artiklene så var disse landene egentlig ikke de som jeg tenkte på som interessante for bilferie.

  • Jeg skal se hva jeg får tid til! Når det gjelder andre reisemål i de tre landene, er jeg feil mann å spørre. Jeg har jo aldri vært her før. Men kanskje et innlegg med oppsummering hvor jeg ber leserne komme med tips, vil gjøre susen. For noen lesere sitter på mye kunnskap!
   Ellers ville jeg aldri dra ut på ferie med samme rute hvis jeg hadde mindre enn to uker til rådighet. Det har blitt mange timer i bil og svært sightseeing i spurttempo, dette…

 8. Artig artikkel, må klikke meg videre for å se på de andre 😀
  Var i Bulgaria i fjor og det ga mersmak rett og slett. Nå tenker jeg det kan være aktuelt å reise «ut i det blå» uten at alle detaljer med hotell/overnatting er spikret på forhånd.
  :D. Noen gode tips i så måte?

  • Mitt beste tips er egentlig: Gjør det!
   Men vær forberedt på noen «ingen rom ledig» og en smell eller to når det gjelder standarden på rommet, i hvert fall hvis du reiser i høysesongen (juli og august). Tenk også litt på hva og hvordan du pakker, hvis du ikke er garantert en leiebil der bagasjen ligger skjult mens du går og ser etter overnatting.
   Ellers: Det kan bli svært varmt på disse trakter midt på sommeren. Vi snakker fort om nærmere 40 grader. I går og i dag var jeg på 1250 meters høyde i fjellene i Albania: 33 grader og steikende sol…

 9. Takk for er flott skildring. Jeg opplevde Sofia under kommunistene, og det var spesielt å oppleve at politiet, hver formiddag, stilte seg opp i hvert gatekryss i byen og sperret trafikken, slik at partitoppene i sine store, sorte russiske slagskip av noen biler, kom susende gjennom byen på vei til sitt daglige virke.
  Man ble også ofte stoppet og avkrevd legitimasjon.
  Artig å ha opplevd den tiden også.
  Synes det er flott at Bulgaria tar vare på sin historie, og ikke bare ødelegger byster og statuer, som var en så sentral del av ethvert bybilde den gangen.
  Synd at den flotte røde stjernen på parlamentsbygget er fjernet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *