Europas billigste land, dag 4: Mmmmmakedonia!

KLISJÉ SOM FUNKER: Slik har du helt sikkert sett kirken Sveti Jovan ved Kaneo før. Men det gjør liksom ikke noe. Foto: GJERMUND GLESNES

KLISJÉ SOM FUNKER: Slik har du helt sikkert sett kirken Sveti Jovan ved Kaneo før. Men det gjør liksom ikke noe. Foto: GJERMUND GLESNES

Se på bildet over. Fint, ikke sant? Jeg har tatt det selv. Akkurat som en million andre turister i Makedonia har tatt akkurat – eller nesten akkurat – det samme bildet.

Bare se. I fotoalbumene til venner som har vært her. På forsiden av guidebøker, på postkort, kaffebordbøker, overalt. Jeg skal nesten vedde på at 90 prosent av de som har besøkt Ohrid, Makedonias største turistattraksjon, har tatt bilde av akkurat den samme kirken, fra enten denne eller et par andre vinkler.

Hvorfor? Fordi kirken Sveti Jovan ved Kaneo er så utrolig vakker og ligger så spektakulært flott til, cirka 500 meter fra byen.

Verden har noen slike motiver; de du ikke kan unngå å knipse når du først er der. Som de blå kuplene på kirken i Oia, Santorini. Eller Machu Picchu-bildet som kommer som nummer to i bildespillet her.

– Alle tar det bildet av Sveti Jovan. Det er en fin kombinasjon av natur og kultur, sa fotografen Misho Yuzmeski da vi satt i turistkontoret hans i gamlebyens øvre hovedgate (den er stort sett akkurat bred nok til en bil).

Han har tatt det selv. Mange ganger.

– Jeg vet ikke hvor mange. Det er en historie uten ende. Jeg finner alltid noe nytt der ute, sa han.

Da jeg intervjuet ham hadde jeg allerede vært igang en stund. Først med det obligatoriske Sveti Jovan-motivet. Deretter frokost på det som på norsk ville hete Bestemors kjøkken (jeg prøver meg ikke på de kyrilliske bokstavene): Omelett, brød og en diger cafè americano til 170 denar (21 kr) .

På vei tilbake til gamlebyen traff jeg på Hugo og Rita Jansen fra Belgia, som er godt inne i sin andre ferieuke med leiebil i Makedonia.

– Vi valgte landet på grunn av en avisartikkel, som virker litt overdreven, forklarte Hugo.

– Så hva syns dere om Makedonia?

KOSER SEG: Hugo og Rita Jansen fra Belgia har mye bra å si om Ohrid og Makedonia. Men veiskiltingen er de mindre fornøyde med. Foto: GJERMUND GLESNES

KOSER SEG: Hugo og Rita Jansen fra Belgia har mye bra å si om Ohrid og Makedonia. Men veiskiltingen er de mindre fornøyde med. Foto: GJERMUND GLESNES

– Det er billig! Akkurat her i Ohrid stiger prisene. Men på landet… Vi har spist lunsj med den beste vinen til 12 og 17 euro for to! Naturen er flott. Folk snakker ikke andre språk, men de ser vennlige ut. Men veiene er farlige. De går fra virkelig bra til ikke-eksisterende, oppsummerte ekteparet.

Så røpet Hugo noe jeg ikke fikk fortelle videre:

– Skiltingen her er elendig. Vi brukte 12 motorveibilletter (bompenger) for å finne veien inn til Skopje (hovedstaden). Vi kjørte mil etter mil. Hahaha.

– Men det får jeg ikke lov å skrive?

– Jo. Skriv i vei, lo Hugo.

HVOR ER STRANDEN? Vanligvis har landsbyen Trpejca en strand. Men i år står Ohrid-sjøen høyere enn vanlig. Da blir det liten plass å ligge på. Foto: GJERMUND GLESNES

HVOR ER STRANDEN? Vanligvis har landsbyen Trpejca en strand. Men i år står Ohrid-sjøen høyere enn vanlig. Da blir det liten plass å ligge på. Foto: GJERMUND GLESNES

Det var omtrent nå det begynte å regne. Jeg satte meg i bilen og kjørte ut av vestlandsværet, sørover mot en annen superseverdighet langs Ohrid-sjøen: Sveti Naum-klosteret (50 denar for parkering, 100 denar for inngang) like nord for grensa mot Albania.

Jeg rotet rundt på området en stund før jeg skjønte at skiltene til hotellet og til Sveti Naum skulle vise til samme hus. Klosteret har bare én munk. Dermed blir det plass til flere gjester.

Jeg nøyde meg med å se. Det kan være nok i seg selv. Veggene i sankt Naums 1500-tallskirke er fulle av fresker, nesten like heldekkende som teppene i en sliten engelsk bed and breakfast. Og mye, mye flottere.

Da jeg leverte tilbake guideboka mannen i billettluka lånte bort, ble jeg budt på rakija (heldigvis et ekstremt lite glass).

– Alkoholen er ikke noe problem. Det er bare 50 prosent, smilte Donco Perovski, som har jobbet i klosteret i 26 år uten å være munk.

SVAKE DRÅPER: - Bare 50 prosent, lokket Donco Perovski.

SVAKE DRÅPER: – Bare 50 prosent, lokket Donco Perovski.

– Tror du på miraklene de sier sankt Naum gjorde, da?

– Vel. Jeg har jobbet her i 26 år. Na zdravje! (skål), svarte Donca og overrakte meg deretter en Naum-medaljong. «Som et minne,» forklarte han, som om 0,5 cl av klosterets rakija ellers ville viske det ut.

FREDFULLT: Actionferie kan det ikke kalles. Men båttur ved Sveti Naum er en fin opplevelse. Foto: GJERMUND GLESNES

FREDFULLT: Actionferie kan det ikke kalles. Men båttur ved Sveti Naum er en fin opplevelse. Foto: GJERMUND GLESNES

Nå var det tid for en kort båttur (10 euro for en båt med fire, samme pris for én) til stedets kilder. Vann fra Prespa-sjøen en fjellkjede mot øst pipler ut fra bakken i 45 oppkommer, 15 av dem på land og resten på bunnen av sjøen.

Her har Nikola Pavleski rodd turister i 16 år (motorbåter er ikke tillatt). Da var han den eneste båtguiden på sjøen, nå er de rundt ti. KIldene er fine nok – en del steder kan du se sanden bruse under vann – men like fin er roen, fuglesangen, løvtrærne og de blå sommerfuglene som flagrer rundt.

Etter lesertips la jeg nå lunsjen til Restaurant Ostrovo, akkurat der Nikola satte meg i land igjen. For en hjemmelagd 260 grams burger med bacon og ost, salat og to cola betalte jeg 560 denar (70 kr).

GØY PÅ LANDET: Mellom suvenirbordene og Ohrid-sjøen pløyer en mann jorda med traktor. Foto: GJERMUND GLESNES

GØY PÅ LANDET: Mellom suvenirbordene og Ohrid-sjøen pløyer en mann jorda med traktor. Foto: GJERMUND GLESNES

Tilbake i Ohrid hadde jeg nå minst to ting ugjort: Jeg måtte se det greske amfiteateret og kirken Sveta Bogorodica Periplevta. Begge deler ligger høyt oppe på åsen, nær bymurens øvre port. Latskap og makelighet hadde ført til at jeg tidligere kun hadde holdt meg nær vannet. Nå tok jeg bilen.

Amfiteateret var fort gjort. Det spilles jo ikke lenger teater der (bortsett fra under sommerfestivalen). Kirken (100 denar) tok lenger tid. Først fordi den er enda rikere dekorert med fresker enn Sveti Naum. Dernest fordi jeg plutselig fikk en spontanomvisning av billettøren, teologidoktor Jana Poposka.

– Tusen dager er ikke nok til å se alle detaljene her. Hvert motiv har minst tre forskjellige tolkninger, og det er rundt 300 av dem i kirken, fortalte Jana som har skrevet avhandling om utsmykningene.

Deretter ga hun en kjapp leksjon i hvordan du skal studere kunsten i en ortodoks kirke. Følg med:

Du leser den som en bok, i rekkefølge. Start nederst til høyre, snu deg deretter 180 grader og se motivene på venstre side. Deretter ser du frem (mot alteret) og til slutt bakover (mot inngangen). Gjenta så rekkefølgen for hver «motivetasje» oppover.

EKSPERT: Det Jana Poposka ikke kan om ortodoks kirkekunst, kan i hvert fall ikke jeg. Foto: GJERMUND GLESNES

EKSPERT: Det Jana Poposka ikke kan om ortodoks kirkekunst, kan i hvert fall ikke jeg. Foto: GJERMUND GLESNES

Etter samtalen med Jana følte jeg meg utlært for i dag. Og selv om jeg egentlig ikke føler meg ferdig med Ohrid, satte jeg meg i bilen og kjørte til kveldens seng: Villa Dihovo i landsbyen Dihovo rett vest for Bitola. I morgen skal jeg nok en gang begi meg mot en grense. Denne gang til Bulgaria. Jeg gleder meg. Samtidig skulle jeg gjerne gjort som Hugo og Rita. Blitt et par uker i Makedonia.

Her finner du resten av blogginnleggene om bilferien i Europas tre billigste land:

Dag 1: Hvor billig er egentlig billig?

Dag 2: Den vanskelige fortiden

Dag 3: Er norske veier dårligere enn dette?

Dag 5: Hva skal jeg betale for dette rommet?

Dag 6: Har jeg havnet i Mummidalen?

Dag 7: Historiens skraphaug

65 tanker om “Europas billigste land, dag 4: Mmmmmakedonia!

 1. oppfordrer folk å slippe å dra dit jeg kjørte fore uke fra makedonia hallv time i grensen når jeg kom in i serbija jeg må te betal toll for personlige ting 50 euro ut fra serbija in i ungaren jeg fik bott på 100 euro fordi jeg hadde en kartong sigaret neste stop slovakija jeg stopet for å sove kom noen sigøner og de ba meg for å oppne døera jeg oppnet ikke da de tok dekken med kniv.
  til sllut jeg vil bare si at hvis du drar dit det er store sjaser du tar.(leke med livet)

  • hva har det med makedonia å gjøre? alt det du skriver skjedde jo utenfor grensene :S har selv kjørt hele veien frem og tilbake og har aldri opplevd noe slik, så da har du hvertfall bare hatt skikkelig uflaks.

  • Hvorfor skal vi som nordmenn holde oss langt vekk fra Serbia. Jeg har reist mye rundt i Serbia og kan anbefale landet på det varmeste, utrolig gjestfrie mennesker der og masser av flott kultur, kjempegod mat og masser av annet å se.
   Serbia kan absolutt anbefales, billig er det der og.

   • Helt enig med deg i dette.

    Jeg er i Serbia (Beograd) 2 uker hver mnd pga min forlovede som jobber der.
    Ingenting er bedre enn å komme dit etter kjas og mas i Oslo.

    Maten er god og billig, retauranter er det mange av.
    Alt av tjenester generelt er en brøkdel av prisen i Norge.

    Alle folk jeg møter er hyggelige og gjestmilde.

    Dog holder jeg meg unna fotballkamper spesielt hvis Røde Stjerne spiller mot Partizan.

 2. Blir for dumt med sånne kommentarer, kjørt til makedonia flere ganger og har aldri hatt noe problemer, fantastisk land.

  • «Dere albenere» må ta det med ro, synes jeg. dette er en utmerket artikkel om reise og dette handler ikke om politikk osv.
   I tillegg ser jeg at du er så dårlig i historie og du skriver bare om følelser som jeg ikke bryr om 🙂 🙂 så ta det med ro, vær så snill!
   Makedonia er et pent land og det er det.

   • Hø? har albanere kommentert noe mot Makedonia i denne artikkelen? Hvor? Hvis du tenker på navnstriden så er den mellom grekere og makedonere, ikke albanere, tror de bryr seg lite.

 3. Hvis du er heldig på din vei i Bulgaria treffer du Svetlana fra Ukraina og hennes mann på en liten kafe, som mest minner om en bygning fra Kruttrøyk. Verdens beste kaffe, og god kyllingsuppe, selv om strømmen var borte.
  Og i Varna fikk vi meny på tysk, selv om de spurte om vi ville ha på engelsk.
  Det var utenfor hovedgatene, og damene var kjempeblide! Og maten god!
  Og billige brudekjoler i bakgatene ned mot Svartehavet, utrolig 🙂

  • Min neste serie blir om Norge, men jeg tror VG Reise skal ha en annen bloggtur før det (eller like etter, mon tro?). Norgesbloggen blir i hvert fall veldig stas! Gled deg 🙂 Etter det har jeg ingen avtale med VG om flere. Men jeg håper jo…

 4. Jeg har tatt akkurat det bildet jeg og! Leide en leilighet et steinkast derfra for en uke i fjor. Ingen vits i å kjøpe hotell, folkens! Vi bodde i en fullt utstyrt leilighet i Kuzman Kapidan-gaten like over amfiteatret med utsikt over gamlebyen. Utrolig skjønn by, men jeg er enig i at veiene dit ikke er noe å skryte av. Den bussturen… Men bare maten mer enn gjorde opp for det.

  • Hehe, man må jo ta det bildet!
   Spurte forøvrig Misho Yuzmeski om det er nødvendig å bestille rom på forhånd i høysesongen (fra midt i juni til midt i august). Han svarte nei, og mente at det alltid ville være mulig å finne noe.
   Og apropos veien dit. Fikk et lite sjokk da skiltene fra grensa til Albania var på kyrillisk. Ellers i Makedonia har jeg stort sett sett latinske bokstaver på veiskiltene, men ikke der. M.a.o. kan et veikart være greit…

 5. Ett utrolig flott land med masse historie og veldig hyggelige mennesker 🙂 Er ett land som har stor gjestfrihet, stolte mennesker, masse god mat og ikke minst dap øl 😀 Har vært der en gang før og skal tilbake da jeg ikke fikk opplevd Ohrid og det står på «to do listen».

 6. Vil absolutt anbefale makedonia. Vært der mange ganger 🙂
  Det er koselig, billig og spennende sted.
  Ett sted der du kan finne romerske kaserner, gamle kirker og er du på utsikt etter morro ting, kan jeg anbefale paragliding eller hiking på fjellet.
  Og til sist, makedonia er kjempebillig!
  *****

  • Hei, som jeg allerede har skrevet til oaks:
   Sjekket på UDs landsider, der de skriver: «Offisielt navn: Republikken Makedonia/Republika Makedonia (grunnlovsfestet navn som brukes i alle bilaterale sammenhenger). FYROM brukes ennå i enkelte multilaterale sammenhenger. Bruken av navnet Makedonia er fortsatt et stridsspørsmål med nabolandet Hellas.»

 7. Har veldig dårlig erfaring med Makedonia. De er nasjonalistiske, rasistiske og behandler andre en slavere dårlig.Du kan bli nektet på utesteder fordi du er utenlandsk.
  Korrupt politi som samarbeider med kriminelle og finner på måter og bøtelegge deg.
  Jeg har jobbet der i 2 år. Jeg skal aldri tilbake.

 8. Det heter F.Y.R.O.M Makedonia er en gammel betegnelse på deler av Fyrom og nordøstre del sv hellas. Veldig billig og god mat samt øl.

  • Sjekket på UDs landsider. De skriver følgende:
   «Offisielt navn: Republikken Makedonia/Republika Makedonia (grunnlovsfestet navn som brukes i alle bilaterale sammenhenger). FYROM brukes ennå i enkelte multilaterale sammenhenger. Bruken av navnet Makedonia er fortsatt et stridsspørsmål med nabolandet Hellas.»

 9. Macedonia is the best !! It is multietnical and multiculture – that is the beauty!!! if you want to fell realy good – GO IN MACEDONIA!!! >>> CHEAP!!! FOOD PARADISE!!! THE BEST RAKIJA AND WINE !!! POSITIVE AND HAPPY MULTIETNICAL PEOPLE!!! MULTICUTURE!! NATURE AND BEAUTY!!! ETC ETC…-

 10. Da får man nyte landet mens man kan da 🙂 ikke ofte man får oppleve en slik kultur, fantastiske steder, strender, mat og alkohol så billig 🙂 GO MAKEDONIA 🙂

 11. kjørt ned til Makedonia flere ganger aldri hatt problemer, bortsett fra det at grenseovergangene er litt vell brutale nedover i Europa. Har reist ned til Makedonia 80% sommerene i mitt liv, fammen er fra Albania men vi har sommerhus i Makedonia. Makedonia og Albania land som alle burde besøke

  • Ja, absolutt verdt å besøke! Ta gjerne et besøk innom Albania, Kosovo og Montenegro på turen. Spennende steder å besøke og Ulqinj i Montenegro er perfekt for badeferie 🙂
   Lave priser, god mat og du får oppleve noe annet enn «turistmaskinene» 😉

  • Hei Hans, Jeg har svart på denne påstanden to ganger allerede. Det er, som du kan lese, slik at norske myndigheter opererer med navnet Makedonia. Med mindre du er en svært nasjonalistisk greker, kan det være like greit å følge samme navnebruk. Navnet Makedonia fungerer også langt bedre i sosiale sammenhenger enn Former Yugoslav Republic of Macedonia, med mindre man begynner å gå tom for samtaletemaer og trenger å tvære ut tiden.

   • nei ikke er jeg svært nasjonalistisk greker , ei heller ser jeg grunn til å ikke forstå grekernes harme over at dem tok navnet , som dem måtte bytte til f.y.r.o.m som nabolandene også titulerer landet som selv albanerne.
    Ellers så tviler jeg ikke på at det er himla koslig der og kan godt tenke meg å stikke innom en gang.

    • Makedonere er et eget folkeslag, snakker makedonsk og ca. 70 % av befolkningen i Makedonia (Republikken Makedonia) er makedonere. (…) Det stemmer at den nordlige delen av Hellas heter Makedonia (egentlig Egejska Makedonia), og mine besteforeldre kom derfra. (…)

     NB! Denne kommentaren er kuttet kraftig av Gjermund Glesnes. Som jeg tidligere har skrevet: Dette er en reiseblogg, ikke et politisk-nasjonalt diskusjonsforum.

     • For andre gang ber jeg deg om å være så vennlig å slette den første kommentaren jeg skrev ovenfor!

 12. Super artikkel som summerer opp Makedonia på en fin måte. Ohrid er en perle som mange nordmenn har gått glipp av. For den som vil oppdage enda mer av dette landet kan jeg anbefale:
  – Mavrovo nasjonalpark. Meget frodig og flott fjellandskap.
  – Fjelltur til Pelister. Et av landets høyeste fjell, like ved den nest største byen, Bitola. Merket sti og fantastisk natur. Turisthytte på 2000 meters høyde ikke langt fra toppen.
  – Joakim Osogovski kloster. Et «gjemt» kloster høyt oppe i fjellene.
  – Matka Canyon. Like ved Skopje. Ta båt inn til grotten Vrelo eller ta en Skopsko øl ved bredden av den grønne elva.
  – Vingårder. Popova kula gir billig og meget god vin.
  – Berovo. Frodig område like ved grensen til Bulgaria.

  • Takk for flotte tips, Hallvard!
   Når det gjelder fjellhytta nær toppen av Pelister kan jeg føye til én ting: Utenom helgene er den visst bare åpen hvis noen først ringer Pepo (?) som driver hytta. Det var i hvert fall det de fortalte meg i parkens infosenter i dag.

 13. PS Har du skrivi blogg fra andre land også ? Reise er noe av det artigste en kan gjøre og folk er folk , er man trivelig så går det stort sett bra 🙂

 14. Til alle som nå har fått kommentarer slettet:
  Dette er en reiseblogg. Diskusjonen om hvorvidt Makedonia fins osv, får dere ta andre steder.
  Jeg håper det er greit.

  Med vennlig hilsen
  Gjermund Glesnes

 15. Kan anbefale Makedonia som feriested. Har selv bodd i regionen et par år, så jeg kjenner både pluss og minus sidene. Skal du til landet som heter FYROM (foreign republic of Macedonia) kan du ikke unngå Ohrid. n liten men veldig flott badeby i vannkanten av den store Ohridsjøen som skiller Albania og Makedonia.
  Skal være enig i turisten som uttaler seg om skiltingen. Stedet kan være meget vanskelig å finne frem til, så GPS anbefales. Som i de fleste andre øseuropeiske land kan du møte på korrupte grensepersonell og politi Ta dette med et smil, så går alt så mye lettere. Nevner bare til slutt at Tito selv hadde residens i Ohrid. God tur Makedonia og Skopje. H

 16. Super blogg!! Både artig og informerende :)) Vi er to x-Eurostatere som skal ta deler av turen din til høsten. Bør vi booke overnatting på forhånd tror du? Vi vurderer ei natt i Korce på vei fra kysten til Ohrid. Du passerte vel der? Hvis ja, synes du det var verdt et stopp?
  God tur videre!

  • Tusen takk!
   Til høsten? Jeg er rimelig trygg på at dere klarer dere fint uten å bestille overnatting på forhånd – akkurat som jeg gjør på denne turen.
   Jeg fikk dessverre ikke tid til å kjøre innom Korce. Det var planen, men på grunn av misforståelsen med leiebilselskapet (omtalt kort i første innlegg), måtte jeg innom Elbasan og hente papirene på bilen i stedet. Et ektepar jeg traff i Gjirokastra hadde imidlertid vært der. De sa at veien fra Korce til Gjirokastra var svært svingete, men vakker. Beregn god tid – mye lengre tid enn Google Maps og Via Michelin oppgir.
   God tur!

 17. Hei omstreifer!

  Jeg må bare si at jeg blir sjuk av misunnelse å lese det du skriver – det er kjempeinteressant og må vel være noe av det mest spennende du kan gjøre i Europa? Hvis jeg får sjansen til en tilsvarende tur, vil jeg nok satse på å ha bedre tid. Er det ikke litt «kipt» å fyke så fort gjennom landene sjøl om du vet at du må? Uansett er det dagens høydepunkt å se det du skriver.

 18. Fantastisk land, har vært der 2 ganger i forbindelse med jobb. Ble litt tid til overs 2. turen, nesten litt rart å se bilder fra samme stranda som vi stoppet på da. :-). Mye god mat.

  mvh
  Finn

 19. Hvis dere vil ha en skikkelig opplevelse og en fantastisk land anbefales på det sterkeste å ta en reis til Makedonia .. Skopje hovedstaden er utrolige flott bye , makta ligger ganske nært. Ohrid og struga har ganske mye å tilby :)) ikke minst en av de billigste land i hele øst Europa :))

 20. Hei alle sammen! jeg er ei dame som reise hvert år til skopje med bil!
  Jeg kjører fra norge, sverige danmark, berlin, slovakia, ungarn, serbia og på plass makedonia. Denne lange turen på 2780 km har gått så bra i mange år, aldri hatt noe problemer med å finne frem eller politi. Man opplever mye natur og ser mye man ikke ser andre steder. Dette er en by som ligger mellom Albania, montonegro, bulgaria, hellas og mm..
  Jeg anbefaler alle på det sterkeste å ta seg turen til makedonia. Hvertfall med bil!

 21. Ohrid er en vakker by som har mye å by på. god mat, bra fest liv og mye historie. Ikke minst så er det veldig billig for både mat og drikke. trenger ikke tenke på penger en gang. Helt fatastisk sted! ANBEFALES

 22. Jeg er fra Makedonia. Har aldri opplevd noe tull der. Vi har kjørt dit mange år på rad, vi har kjørt fly. Kan ikke si noe stygt om hjemmelandet mitt 🙂
  Det fins mange fine steder som er verdt å utforske, og å reise til. Blant annet har vi hovedstaden som er en kjempe fin by som absolutt er verdt å se.
  Ohrid og Struga er en kjempe fin turist by med vakker inkjø. Osv osv. Mange byer og steder som er fine å besøke.
  Jeg trenger ikke å skryte fordi jeg kommer derfra. Men har møtt mange nordmenn og tyskere som har vært der og dem har bare masse positivt å si om disse turist byene 🙂

 23. Makedonia har en flott elvedal med elven Vardar som renner fra utspringet i høyfjellene i vest gjennom sentrale deler inkl Skopje og syd til Saloniki. Reiser du med toget fra Saloniki til Skopje blir du gledelig overrasket over en utrolig variasjon i landskapet og ikke minst de flotte folkene som kommer på og går av. Sjarmerende er ordet, anderledesheten, opplevelsen, minaretene, fruktbarheten osv. variasjon fra ørken til Oase. Basarene er alltid et must i dette område, folkelivet 🙂 maten er god nok, hovedveiene fine, engelsk ikke noe problem i Skopje, vært der mange ganger, husk gamlebyen 🙂 overnatting utover på mindre steder har privat innkvartering spør dere for, meget billig lær noen tall: edno dva tri cheteri pet, seng= kreveta, dag= den, . . .

 24. For et fantastisk sted! Vi er to gutter fra Fredrikstad som nettopp våknet opp med utsikt over hele Ohrid fra balkongen. En perle uoppdaget av de fleste skandinaver enda. Virker som kun tyskere og andre østeuropeiske turister har funnet veien ned hit.

 25. Hallo reiziger. Waarschijnlijk kun je dit allemaal niet lezen. Toch wil ik je zeggen dat wij een geweldige tijd hebben gehad in Macedonië . Vooral het verblijf bij Villa Dihovo was zeer de moeite waard. Ons gezamenlijk ontbijt vonden wij erg gezellig. Wij wensen je nog veel geluk in het leven. Met vriendelijke groet, Mari en Rita van den Heuvel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *