Europas billigste land, dag 1: Hvor billig er egentlig billig?

TID NOK: Det er mulig norske samferdselspolitikere ville ha bygd bro over Vivari-kanalen. Men ikke albanske. Foto: GJERMUND GLESNES

TID NOK: Det er mulig norske samferdselspolitikere ville ha bygd bro over Vivari-kanalen. Men ikke albanske. Foto: GJERMUND GLESNES

Jeg er nå på vei inn i det for meg ukjente. Rettere sagt tre land jeg aldri har vært i: Albania, Makedonia, Bulgaria.

Også kjent som Europas tre billigste ferieland, noe også VG har omtalt tidligere.

Det tok vi ikke fra løse lufta. Det kommer fra EUs svar på Statistisk sentralbyrå, Eurostat. Der troner de tre landene helt nederst – eller øverst om du vil – på statistikken over prisnivået på hoteller og restauranter.

Så hvordan er det å reise i så billige land? Merker man det? Oppfører man seg bare som en sjømann med enda høyere promille i spanderbuksene? Eller ler man hele veien forbi minibanken?

Noe slikt antar jeg at sjefen vil jeg skal finne ut. Ellers får han ringe. I dag morges tok jeg nemlig ferga fra Korfu (i Hellas) og steg i land i en av byene på «Den albanske riviera», Saranda.

Denne gang har jeg ikke noe strengt budsjett. For hva er egentlig et billig land? I fjor reiste jeg en uke i Italia for 5000 kroner, alt inkludert. Senere på sommeren sov jeg i et rålekkert og totalrenovert tømmerhus for 300 kroner natten – i Norge!

Betyr det at Italia og Norge er billige å reise i? Nei. Norge er ifølge Eurostat Europas aller dyreste land, og Italia ligger over gjennomsnittet.

Forskjellen mellom høykost- og lavkostland ligger nok mer i hva det koster å dumpe ned på den første og beste fortauskafeen og bestille en cappuccino. Eller å stoppe et vilkårlig sted langs veien og ta inn på hotell.

IKKE HELT FERDIG: I Norge sitter de som bygde landet på gamlehjem og spiser dårlig mat. I Albania bygges landet nå. (Kan noen låne et vater til mureren med huset oppe til høyre?) Foto: GJERMUND GLESNES

IKKE HELT FERDIG: I Norge sitter de som bygde landet på gamlehjem og spiser dårlig mat. I Albania bygges landet nå. (Kan noen låne et vater til mureren med huset oppe til høyre? (Se kommentarfelt for egentlig forklaring.)) Foto: GJERMUND GLESNES

Nå skal jeg ikke finne ut på kronen hvor billige landene er. Det har Eurostat gjort. Og det er altså statistikerne til organisasjonen bak regelen om agurkenes krumming. Vi kan være trygge på at deres tallknusere har gjort jobben grundig.

Hvor billig er så Albania? 42. Og Makedonia er 41 og Bulgaria er 45. Norge er 184.

Hmmm. Jasså. Kanskje vil min usystematiske ferd gjennom søndre Balkan gjøre ting litt klarere likevel.

Først måtte jeg bare komme meg hit. Albania er uten direkte flyruter fra Norge. For strandstedene i sør er vanligste ankomstmåte å fly til Korfu og ta ferge derfra. Så det gjorde jeg. Siden Norwegians sommerrute ennå ikke har startet og alle flyløsninger med mellomlanding tar evigheter, betød det Ryanair (718 kr. inkl. bagasje og gebyrer) og ankomst Saranda én dag før egentlig start på bloggturen (trodde jeg).

Vel fremme på havna i Korfu by (buss: 1,5 euro – 11,50 kr) innså jeg at reisen ikke var så grei. Ettermiddagsferga begynner ikke å gå før 16. juni. Jeg måtte pent bli en dag i Hellas.

KORFU BY: Suvenirer på suvenirer overalt. Såntno finner du ikke i Saranda - ennå. Foto: GJERMUND GLESNES

KORFU BY: Suvenirer på suvenirer overalt. Såntno finner du ikke i Saranda – ennå. Foto: GJERMUND GLESNES

Dermed måtte jeg la bookingen på tre stjerners Hotel Palma ved havna i Saranda (25 euro) gå fløyten, og ta inn på Korfus to stjerners havnehotell, Atlantis (40 euro).

En dag forsinket var det med ekstra stor fryd jeg suste over grensa i Ionian Cruises hurtigbåt (19 euro) og fikk Albania-stempelet i passet. To og en halv time med att og fram, diverse påstander og ikke bare smil og glede senere, hadde Ardi hos Tirana Car Rentals til og med måttet medgi at jeg hadde mailet ham alle mine ønsker – også om at bilen skal bli med meg over noen grenser. Det er deilig å ha rett! Der og da frydet jeg meg kanskje enda mer over at Ardi tok feil. At reiseruta må endres litt på grunn av bilsurret, skal jeg sørge over når tiden kommer.

Nå pisket jeg Hyundai-en min til Butrint, hvor jeg først tok kabelferga frem og tilbake (jeg bare måtte…) før jeg sjekket ut de greske, romerske, middelalderske og venetianske ruinene i verdensarvstedet (700 lek – 38 kr).

Fergen ga for øvrig en pekepinn på eurostatistiskernes utfordringer. Gubben som styrte flåten ut, krevde meg for 100 lek. Unggutten som kjørte tilbake, tok 300. Hadde bestefaren glemt å korrigere for inflasjon, eller viste poden entreprenørskap?

Uansett. Butrint er stilig. Romerske bad, et teater, bymurer, forum, vakttårn, bysantiske kirker, og for en sjelden gangs skyld også den flotte mosaikken i baptisteriet. Den er vanligvis tildekket for beskyttelse, men akkurat i dag drev historikerne vedlikehold og hadde avdekket herligheten.

HELDIG DAG: Dette får du ikke se så ofte i Butrint. Hele mosaikken i baptiseriet. Foto: GJERMUND GLESNES

HELDIG DAG: Dette får du ikke se så ofte i Butrint. Hele mosaikken i baptiseriet. Foto: GJERMUND GLESNES

Lykken hadde snudd!

Guiden min, Dafina Panna, fortalte at Butrint er mindre heldig. Det er visst ikke meningen at skilpadder skal svømme i det greskromerske teateret og mange av de andre byggene.

– Butrint synker 1-2 centimeter i året. Jeg vet ikke om det er fordi landet synker eller fordi innsjøen stiger. Men det er en av grunnene til at 70 prosent av byen fortsatt ikke er utgravd, sa hun.

VÅTT: Butrint synker. Da blir det vått foran scenen i teateret. Foto: GJERMUND GLESNES

VÅTT: Butrint synker. Da blir det vått foran scenen i teateret. Foto: GJERMUND GLESNES

Tilbake i Saranda kombinerte jeg nå lunsj med sammenlignende undersøkelser av prisnivået i Hellas (98 på Eurostats indeks) og Albania: I Korfu betalte jeg 10,80 euro (82 kr) for lunsj (gyros og cola) på en heller laber sjappe (men med trådløst nett). I restauranten Bequa i sørkant av byparken kostet en porsjon utsøkte gratinerte muslinger i tomatsaus og en flaske vann 550 lek (30 kr).

Og mens to kuler is i Korfus gamleby gjorde meg 3 euro (22,50 kr) fattigere, måtte jeg ut med 100 lek (5,50) for det samme i Kayak langs brygga i Saranda.

PLASS NOK: Stranda i Dhërmi. Foto: GJERMUND GLESNES

PLASS NOK: Stranda i Dhërmi. Foto: GJERMUND GLESNES

Mett og med et albansk SIM-kort til 1000 lek (55 kr) i reservetelefonen truet og tvang jeg nå leiebilen til Dhërmi noen mil mot nord. Til å gå mellom strandsteder, er kystveien utrolig kupert! Og min Hyundai Getz 1,1 vinner neppe noe bakkeløp! Noen steder vurderte jeg å surre en kjepp med en gulrot foran bilen, så sakte gikk det.

Men jeg kom frem. Og Mykonos Resort: en strandbar, en restaurant og noen hvitmalte hytter et lite stykke bortenfor der du tror grusveien egentlig slutter langs Dhërmi strand, var definitivt verdt turen. Masse strand og svært få folk! En hytte med bad prutet jeg, uten egentlig å prøve det, ned til 30 euro (229 kr).

I baren ble jeg kjent med de kosovosvenske søsknene Yllka Vokshi og Floriana og Shkelqim Cirmjani, samt Yllkas svigerinne Erza Vokshi.

De var ikke i tvil. Albania er best! (Vel og merke mener de at Kosovo og Albania er samme ting.)

– Se på livet her. Det er et menneskelig sted ennå. Og det er ikke mange turister som har oppdaget det. Ennå, sa Floriana.

LATE DAGER: Yllka Vokshi (f.v.), Floriana Cirmjani og Erza Vokshi forsto lett at jeg ikke var albaner. Kun turister tar visst frem bok på stranda! Foto: GJERMUND GLESNES

LATE DAGER: Yllka Vokshi (f.v.), Floriana Cirmjani og Erza Vokshi forsto lett at jeg ikke var albaner. Kun turister tar visst frem bok på stranda! Foto: GJERMUND GLESNES

Det syns naturligvis også resortens driver, Luiza Faredin Qato. Og selv om hun er fra verdensarvbyen Berat og bor i hovedstaden Tirana på vinteren, holder hun sin knapp på Dhërmi.

– For meg er dette det beste stedet i Albania. Det er jomfruelig, sa hun.

Slik vil hun likevel ikke at stedet skal forbli. Hun vil ha turiststrømmen hit. Og at sørkysten skal bli som i Hellas.

For penger og jobber er viktige. Viktigere enn folketomme strender. Da vil lønnsnivået stige. Og prisnivået. Men enn så lenge er det altså lavt. Nærmere bestemt 42.

 

SJEFEN: Luiza Faredin Qato kom til Mykonos Resort for første gang i fjor vinter. Nå elsker hun stedet, og driver det. Foto: GJERMUND GLESNES

SJEFEN: Luiza Faredin Qato kom til Mykonos Resort for første gang i fjor vinter. Nå elsker hun stedet, og driver det. Foto: GJERMUND GLESNES

NB! VGs eminente reisejournalist Mona Langset, som også har skrevet om reiser i søndre Albania, opplyser at jeg også kunne ha tatt ferge til Igoumenitsa på det greske fastlandet. Derfor kan man ta drosje til grensen og buss derfra, eller drosje hele veien.

Her finner du resten av blogginnleggene om bilferien i Europas tre billigste land:

Dag 2: Den vanskelige fortiden

Dag 3: Er norske veier dårligere enn dette?

Dag 4: Mmmmakedonia

Dag 5: Hva skal jeg betale for dette rommet?

Dag 6: Har jeg havnet i Mummidalen?

Dag 7: Historiens skraphaug

73 tanker om “Europas billigste land, dag 1: Hvor billig er egentlig billig?

 1. Kjempekul blogg, Glesnes Gjermund!

  Jeg er fra Skopje, Makedonia. Jeg skal feriere der fra kommende fredag 11.06. Dersom du ønsker en kontaktperson i Skopje til å vise deg litt rundt og ellers besvare spørsmål så må du bare ta kontakt per epost, så får vi utvekslet nummere.

  Ser frem til å lese mer fra deg.

 2. Hyggelig å se at folk begynner å oppdage Albania. Jeg jobbet i Girokaster i et år for noen år siden og har bare gode minner fra min tid i Albania. Anbefaler Girokaster, det er en flott by. Videre vil jeg anbefale en tur til en av de små landsbyene rundt Girokaster. Hvis du spør litt rundt så kan du finne skikkelig fetaost laget av sauemelk i Albania. Er du riktig heldig så kan du få bli med inn i hulene hvor fetaostene ligger i saltlake i svære trau.
  Hilsen Knut Erik Nilsen

 3. så gøy å lese om steder jeg ikke ennå har vært 🙂 …sitter fortsatt med inntrykket av at Albania er et land de helst vil lure deg trill rundt i….at du må orke å krangle hele tiden? les: fergeturen/bilutleien?
  ha en god tur! gleder meg til å lese videre 🙂

  • Hehehe hva er i Norge, trenger ikke og krangler bare og sier beklager. Mange av dere vil og reiser til Thailand på grunn av barne jenter og kjøper damme

  • Det har tatt seg skikkelig opp de siste årene i Albania tess. ( jeg er fra kosovo ) Og vi dro aldri dit før når vi var på ferie i kosovo. Selv om det bare er en liten kjøre tur. Men nå drar familien dit hvert år 🙂 Fantastisk fint sted:)

  • Det er det faktisk ikke, du får en herlig opplevelse når du er der. Det er synd det er mange som får det inntrykket, verre til og med. Mange som tenker at Albania = KRIMINALITET, men det er det ikke. Det er et land du kan kose deg i, både i strendene og lære litt historie. Kjenner mange som har vært i Albania første gang for noen år tilbake og nå er det fjerde sommeren de ferierer der:)
   Ha en fin dag 🙂

   • Det er mitt inntrykk også. Det fins en god del nordmenn som har blitt skikkelig Albania-frelst! Bare se i kommentarfeltet på artikkelen Mona Langset skrev tidligere i år. (Lenket til nederst i blogginnlegget.)

 4. Du burde ha tatt turen til Ksamil og Blue eye også! Kjempeflott! Vi tok forresten nattbussen fra Saranda til Tirana for under hundrelappen 🙂

 5. Albania jeg er på vei! Same hva en «EKSPERTER» Sier så skal jeg oppleve det selv! Var der en gang før 2 år siden, kanon folket er herlig!

 6. Tro meg, de fleste folk i Balkan vil lure deg trill rundt(ikke det at de er drittsekker, men det er naturlig der nede at prisen skal diskuteres/prutes frem)….. Hvis du tror at du får ting til riktig pris i Hellas, eller Kroatia så tar du kraftig feil.

  Hilsen Balkan gutt 🙂

  • Pruting er én ting. Også at turister da gjerne – eller skal vi si alltid? – må betale mer enn landets egne folk. Men er det å lure? Ikke etter min mening. Pruting er jo en gammel kulturform der begge parter skal komme frem til en pris de er fornøyde med.
   Å betale 30 euro når man har blitt enige om å betale 30 euro, kaller ikke jeg å bli lurt. Selv om nestemann slipper unna med 20.

   • I Albania må man alltid ha i bakhodet at man kan bli lurt, spesielt når det kommer til penger. Min mann(som er Albaner) var nylig på landskamp Alb-Nor, i Tirana, og endte med å betale 150 Euro for tribuneplass (Billettene ble kjøpt på billettkontoret, ikke svartebørs). Han skjønte han ble lurt, men han hadde sett frem til kampen, og andre billetter var ikke å oppdrive. Han møtte tidlig opp på stadion, ca 2 timer før kampen, for å sikre seg plassen. Like før kampen begynte, kom det en med samme nr på billetten, og forlangte at han ga fra seg plassen, noe han selvfølgelig ikke gjorde, og som igjen endte med at politiet måtte «ordne» opp. Da politiet skjønte at min mann kanskje hadde penger, forlangte de at han skulle gi fra seg plassen (i håp om at han skulle betale de under bordet, for å beholde plassen), men det gjorde han ikke gikk han ikke på, så de ga seg etterhvert. Det verste av alt var at 2 plasser bortover satt Statsministeren i Albania og fulgte med det hele, men ingen reagerte. Så mitt tips er: Skal du til Albania, regn med at du kan bli lurt overalt, og ikke regn med hjelp fra hverken politi, eller statsoverhoder. Når det er sagt, det Albanske folket er et fantastisk folkeslag, de er gjestfrie, og gir deg gjerne det siste de har av mat, og sitter sulten å ser på at du spiser, men med et smil rundt munnen.Jeg har selv vært så heldig å fått oppleve landet, og kulturen der nede, dessverre er noen så desperate at de går til det skrittet å gjøre kriminell av seg for rett og slett å overleve.

  • hmmm….hvem er det som ikke pruter priser her om dagen det skjer vell i alle land..albania har brae strender samtidig 24/7 ute live,anbefaler mennesker til å dra ditt

  • helt enig jeg er fra Ohrid og Bulgaria skal du helst holde deg unna men Albani skal du være forsiktig fordi de elsker å stjele så du kan bli rundt stjålet.
   Makedonia er ikke problem skaldu ha bade ferei så kan jeg anbefale Ohrid men språke kan være problem.

   • Det er bare løgn! Folk er ærlige og hjelpsomme. At det finnes noen veldig få som stjeler er det som ikke karakteriserer landet. Skjerpings … snakk og bli kjent med folk så vil du bli invitert på middag! Skjer ikke i Norge dette.

 7. Vi har nettopp kjørt i Albania med egen bil.
  Bortsett fra at grensepolitiet, da vi kom fra Hellas, ikke var særlig vennlige, var Albania et flott land, med hyggelige mennesker.
  Og bortsett fra det at vi ikke fikk frokost på et 5 stjerners hotel, før vi måtte be om det, var alt fryd og gammen. Vi hadde bestilt med frokost 🙂
  Og naturen er flott, vi kjørte gjennom hele landet fra Sarande til Montenegro.
  Trafikken var jo en ting for seg selv, men ingen prøvde engang å lure oss to gamle turister.

 8. Var der i fjor, skal dit igjen. Utrolig mange vakre steder og ikke minst har vi mye å lære hva gjestfrihet angår.
  Tror ikke vi nordmenn skal snakke så mye om infrastruktur, det blir som å kaste stein i glasshus. De er allerede foran oss på flere områder.

 9. da sitter du med en idiotisk følelse! Er sånne folk som deg som dømmer folk før du har blitt kjent med de som ødelegger for de fleste nordmenn!

 10. Leide bil i Saranda i fjor av Europcar. Han som styrte butikken ville heller selge meg en leilighet, men etter mye om og men visste han om en som hadde en bil til leie. Etter ca tre timer kom bilen og kontrakt ble skrevet, 30 Euro dagen med fri kjørelengde og forsikring var ingen upris. Når jeg kom med Visakort var det hoderysting, her var det cash som gjaldt. Han ville også ha 100 Euro i depositum, men da var det ikke mange Euro igjen i lommboka, så han var fornøyd med de 40 jeg hadde. Bilen tok oss greit rundt en uke på de mest uframkommelige veiene og kan anbefales hvis du ikke har høydeskrekk og kan tilpasse deg albansk kjørekultur. Den er ikke helt som den norske..
  Vel tilbake i Saranda gikk de øknomiske transaksjonene greit. 40 Euro ble tilbakebetalt med et lite fradrag på 10 Euro for vask av bilen. Gleder meg allerede til neste Albaniabesøk, da dette var en positiv overraskelse med gjestmilde mennesker og billig. Ingen grunn til å forhåndsbestille noen ting, god plass over alt.

 11. Velkommen alle Norske til Albania.
  Det er fantastisk land med rik historie og kultur.
  Vi albanere er veldig gjestfrie og vi har en av våre perle land i Balkan.
  Jeg Anbefaler til Nordmenn disse byene;
  Vlora, Dhermi, Jale, Saranda, Himara, Butrint, Velipoje.

  Miresevini ne Shqiperi
  Velkommen i Albania.

 12. Saranda og omegn kan anbefales som reisemål for de som vil se noe nytt og spennende. Fantastisk god mat, fantastiske mennesker både på hotellene, restaurantene og ellers. Trygt å gå ute på kvelden, og ingenting av fordommer og myter som skandinaver har stemmer egentlig. Anbefales å dra i perioden 15 september – 15 oktober, da Saranda er ultrapopulært på sommeren blant østeuropeere og russere.

 13. Vi har leilighet i Albania og elsker landet! Vi har aldri blitt forsøkt «lurt» på noe vis, syns det er leit om det inntrykket blir skapt. Albania er heller ikke et land man pruter i, det er rett og slett ikke god oppførsel, den prisen du får oppgitt er rett og slett det det koster. Albanerne er ærlige og legger ikke inn noen prutningsmargin.
  Når det gjelder kommentaren din om vater til byggmesteren på bildet ditt fra Ksamil så beror det på manglende kunnskap: Mange hus i Ksamil ble for noen pr siden rett og slett sprengt av myndighetene på grunn av at de var ulovlig oppført. De fleste av dem er fjernet, men noen, slik som det du har tatt bilde av, er der fortsatt til skrekk og advarsel for andre. Kos deg videre i Albania, det er et land og folk man bare blir betatt av… 🙂

 14. Vi var to uker i Albania ifjor og (såvidt jeg vet) ble vi ikke lurt en eneste gang 🙂 Utrolig gjestmildt folk!

  Og ang. ettermiddagsferja; kanskje en fordel å sjekke sånt -før- man drar dit? 😉

 15. Bra artikkel! Gleder meg til å reise ned ditt om ca en mnd:)

  Tess, det virker som du er mest opptatt av å spre fordommer og ikke åpne deg opp for nye spennende reismål.. Hold deg til charterturen din og flatfylla på en eller annen harry destinasjon du har besøkt 30 ganger allerede.

 16. Så gøy at du har vært der! Selv har jeg en pappa fra Kosovo og derfor har jeg vært i Albania på sol/badeferie så og si hver sommer siden jeg var 2 år gammel! Det er et flott sted og folk er veldig hyggelige. Elsker at det er så billig!

 17. Kult å høre litt om Albania og Makedonia 🙂 kan gi deg et tips hvis du drar til Makedonia, innsjøen ved Ohrid er verdt et besøk og ta turen videre til St.Naum. Masse historikk samt god mat og strand 🙂

   • Like ved Sv.Naum finnes det en restaurant med navnet OSTROVO den er bygget som en liten øy med fantastisk utsikt og god mat. Det er også mulig å overnatte på klosteret der, for en noe annerledes opplevelse, men det er også mange fine hoteller på vei fra Ohrid til Sv.Naum. Hotel Granit i Ohrid er å anbefale.
    Saray-bygget i Resen by er vært et besøk, den ble bygget i 1905 av Niyazi Beg.
    Skal til makedonia om en uke, dvs tirsdag så hvis du trenger hjelp eller en til å vise deg rund gjør jeg gjerne det 🙂 Vi skal ha med oss en gjeng fra Norge som også skal få oppleve Makedonia, så bare å henge på 🙂

 18. To andre og meg (reiselivs/markedsførings) studenter skrev nettopp en bachelor oppgave om Albania. Vi reiste ned til Tirana, Kruja og Durres. Utrolig spennende land. Veldig kontrast mellom nordmenns oppfatninger og realitet.

 19. Var nettopp på en busstur fra Parga til Albenia. Flott by med masse tommr bygninger (spøkelseshus) og hoteller. Ble fortalt at en kunne få en leilighet for 4500 euro, Flotte høyblokker over alt og hoteller som var fremdeles under oppbygning. Så få tiggere. Mange arbeidsløse. Var på et marked inne i byen, det vanelige Kinesiske varer. Utrolig god service på restaurantene.
  Tror dette er en by som kommer til å blomstre når økonomien blir bedre.

 20. Det var interessant å få vite den enkleste veien inn i landet fra Igomenitza. Også jeg havnet til slutt på Korfu, etter en ganske strabasiøs reise med buss, hvor jeg fikk feil informasjon 3 ganger i Grekenland. Der gikk jeg rett på et helt ok rom til 25 euro. Rett bak havna – Hotel Europa. Når jeg ankom Saranda fikk jeg tak i et rom til 10 Euro. Rent og pent med balkong og bad.
  Jeg fikk ikke muligheten til å sjekke prisene ordentlig, fordi det var så lett å bli kjent med folk og alle sloss om å betale.
  Jeg hadde aldri vært der før, og ikke undersøkt noe på forhånd.

 21. This part of Albania is especially wonderful, im going here againg the day after tomorrow and cant wait to dive at the crystal clear waters and enjoying the wide space for my own individual self. Vendors are almost non-existant and people dont care if you don’t want to buy their stash. A simple no thanks is enough but albanians are social craetures and care to initiate a chat anyway even if you wont buy their stash. I get everything I need in a vacation. Crytal blue oceans, no stress, hospitality,respect a nd feel more safe than I have felt other places. Albanians seem to enjoy the thought of having foreign tourists to their country and will go out their way in order to help, protect them and make their stay as pleasent as possible! 9/10 !!

 22. Jeg var i Albania(Tirana) forrige uke, for å se landskampen mellom Albania-Norge og kan bekrefte at det var veldig billig. En øl på restaurant/bar kostet ca.6kr, god middag ca. 30kr, 3stjernes hotell til 100kr natten. Latterlig billig og veldig spennende land.
  Jeg er godt kjent med prisene fra andre balkan land slik som Kroatia og Montenegro. Albania er absolutt rimeligere.

 23. Albania er et fantastisk land! Jeg har vært der opp til mange ganger før, men kun i tirana/durres området. Utrolig vennlige mennesker, fantastisk mat, men har sine ulemper her og der.. Jeg og 2 andre leverte nettopp bachelor oppgaven vår om hva som skal til for atalbania kan bli en attraktiv merkevare på det norske markedet. Ganske interessant å jobbe med, og har stor tro på at det vil skje, bare ikke helt ennå. Gleder meg til å lese videre om ferden din:)

 24. Albania overasker verden med progresive fremkomelighet som har gjørt i de senere årene.
  Gjestrfrihet, god sørvis med ung arbeidsmiljø, ikke dyre tjenester uten å prytte prisene, flotte strender og trivelige folk som er alltid tilgjengelige for turister.
  Terningkast seks.

 25. Hei Gjermund

  Det huset som du omtaler i første bildet er egentlig et hus som myndighetene rev ned grunnet ( enten) mangel på byggetillatelse eller at eieren ikke har hatt noen forbindelser til byggeetaten i kommunen :). Har selv passert der oppe og har sett at den er revet ned. Det er ikke murererens sin skyld :). Du må helt klart besøke Tirana, det er flott by med mange severdigheter rundt. Finn en guide og dra til de vakre strendene i Durres (nordpå og sørpå) og så må du spise i Piazza Restaurant i Durres.

 26. Var i Albania for første gang i mitt liv for ett par måneder siden, og ble helt satt ut av landet og folket i forhold til alle ryktene jeg hadde hørt og tingene jeg hadde lest. Jeg satte meg også litt inn i politikken og økonomien og fikk svar på hvordan noen disse ryktene hadde kommet frem. Hellas har majoriteten av turistene i Balkan, og mye av skremselspropagandaen og fordommene stammer derfra. Hellas er i en dyp økonomisk krise, og hvis Albania skulle ende opp med å konkurrere mot Hellas med mye billigere priser, ville Hellas få større trøbbel enn de har nå. Jeg var både i Butrint og Saranda, steder som var nydelige og ikke minst billige. Familien bestemte seg så for å faktisk kjøpe sommerleilighet der ca 100 meter fra stranda. Strålende sted jeg gleder meg til å besøke minst en gang i året.

 27. Albania kan anbefales på det sterkeste. Vi ferierte i Saranda for første gang i fjor, og reiser tilbake denne sommeren. Veldig billig, men enda viktigere, utrolig hyggelig!
  Har tidligere feriert mange steder, trivdes veldig godt i Kroatia, men har nå fått et nytt favorittsted!

 28. Hei Gjermund.

  Morsom vri på leserbrevet ditt. Var selv i Albania i fjor, men kjørte fra Durres og ned til Dhermi. Våget ikke å kjøre lenger. Vurderer å lande på Korfu i år og ta ferjen over. Er veiene i god nok stand til å ikke skremme bort oss nordmenn? Hehe. Det gikk veldig fint fra nord og ned til Dhermi og menneskene er veldig behjelpelige. Synd du ikke dro innom Ksamil og de andre strendene helt sør. Skal visst være veldig flott. Er det veldig mye forsøpling? Dette er i min verden et større problem enn veiene for oss turister. Håper på svar.

  Lykke til videre på ferden i det uoppdagede Albania.

  • Hei Morten, Ellers er det en god del søppel
   Veiene er nok fortsatt så som så (jeg vet ikke hvor ille det sto til i fjor), men så lenge du ikke kjører altfor fort, og er klar til å bremse opp når hovedveien plutselig blir grusvei, går det greit.
   Det er også en god del søppel. Særlig hvis du stopper langs veien for å nyte utsikten. Synd med forsøplingen. Men jeg syns ikke det er ille nok til at det bør stoppe deg fra et nytt forsøk!

 29. Hei Glesnes!
  21.06.13 er det ett år siden jeg giftet meg i Kosovo og hadde en buss utenfor ventede etter bryllupet var over, hadde vel over 40 stk ca 6 norske, 2 amerikanerer og resten albanerer som tok turen over til Albania, Vlorë. Vi var der i 3 dager skal ikke si høyt hvor mye ALT kostet, men kan røpe ca en mnds LØNN!!! Billig…
  Uansett dersom du er i Vlorë så må du sjekke dette her : http://www.youtube.com/watch?v=LkBC6VOrUkM.
  Denne turen kostet meg og kona 60 euro, dersom du ønsker å ta den båt turen så skal jeg få deg i kontakt med båtføreren og lykke til med turen videre til Makedonia og Bulgaria:)

 30. Vil anbefale å ta turen innom Ohrid og Struga i Makedonia, ikke så langt fra grensen til Albania. Jeg har vært der ett par ganger. Særlig Ohrid er en utrolig fin liten by, koselig å gå rundt i gammel delen av den, mye historie og utrolig billig 🙂

 31. Hei!

  Bra blogg og spennende lesing!
  Jeg og kjæresten vurderer å feriere i Albania i sommer. Vi tenker å fly til Corfu og båt derifra til Saranda. Jeg har søkt etter hoteller på hotels.com og booking.com, men det er lite å oppdrive. Hvordan vil du anbefale å gå fram for å finne hotell? Går det an å dra til Sarande i begynnelsen av august uten å ha bestilt hotell på forhånd?
  Vet du også ca pris på leiebil i 2 – 3 dager?

  Mvh
  Christian Hanssen

  • Hei Christian,
   Spørsmålet om hotellbestilling må jeg dessverre melde pass på. Jeg vil anta at det ikke er så lurt å bare dukke opp uten hotellbestilling i august, det er jo høysesong. Men bedre sider enn de du nevner? Jeg vet ikke. Jeg ser at det fins noen spesialnettsteder for Albania som http://www.albaniahotelsbooking.com og http://www.albania-hotel.com, men jeg aner ikke om de har bedre utbud av hoteller, og hvordan de virker.
   Jeg betaler 30 euro pr. døgn for leiebil. Lenke til selskapet ligger i innlegget. Mulig du kan finne billigere leiebil andre steder. Jeg valgte mitt selskap fordi de også har kontor i Tirana og tilbyr gratis avlevering overalt i Albania. Jeg ville i hvert fall ikke satse på å komme dit uten å ha bestilt.
   Men mulig noen andre lesere har større erfaring?

   Mvh Gjermund

 32. Flott Blogg Gjermund. Veldig veldig spennende 🙂
  Jeg regner med at du er tilbake i Norge ? I så fall hadde det vært flott om vi kunne lage et intervju med deg til vår portal http://www.visitvlora.com 🙂 Vi er veldig interesserte i få vite hvordan turister og besøkere som ikke har et albansk bakgrunn opplever landet 🙂

  Ellers alle de andre som skal besøke Vlora i år har vi masse flotte tips og bilder her : https://www.facebook.com/visitvlora

  • Sorry, I’m afraid my English would just make me blush, you laugh, and my boss say ‘Gjermund, you are an idiot’.

   Anyway, the short story goes like this: Go there. It’s pretty cool, with friendly people and great places that are, yet, pretty undiscovered by the masses.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *