Cruise i Middelhavet, dag 7: Å cruise, eller ikke å cruise?

SJARKEN: Dette er altså Navigator of the Seas, et beist av en båt. Bildet er tatt under stoppet i Kusadasi, Tyrkia. Foto: Jostein Matre

SJARKEN: Dette er altså Navigator of the Seas, et beist av en båt. Bildet er tatt under stoppet i Kusadasi, Tyrkia. I en uke har dette vært mitt hjem. Foto: Jostein Matre

Det var vel omtrent det spørsmålet jeg stilte da jeg for en uke siden la ut på min første cruisetur noensinne.

En ferieform jeg i utgangspunktet var skeptisk til. Kunne en ferie med på mange måter lite frihet være noe for meg? Og ville det bare være pensjonister utenom meg?

Jeg kan like godt komme med konklusjonen først som sist:

Jeg er mindre skeptisk enn jeg var, og har for så vidt kost meg på tur, men cruise blir nok aldri min favorittferie.

Jeg skal ikke utelukke at jeg kan gjøre det igjen en gang, men jeg har mange reiser som står høyere oppe på lista. Kanskje blir det mer aktuelt dersom jeg får barn, eller når jeg blir betydelig eldre.

Jeg forstår nemlig at folk i disse to kategoriene synes cruise er et fint alternativ til for eksempel charterferie til Syden. På begge ferieformene er det meste godt tilrettelagt, og du kan konsentrere deg om å slappe av og nyte at du har fri. På cruise får du – i motsetning til på en charterreise – sett flere steder og det er forholdsvis enkelt å holde kontroll på barna om bord. På den negative siden får du aldri sett noen av stedene etter at solen har gått ned. Du har heller ikke like mange valg når det for eksempel kommer til hvor du skal spise måltidene dine.

SOLING: Det er fullt mulig å sole seg stående. I hvert fall for mannen til venstre for trappen. Foto: Jostein Matre

SOLING: Det er fullt mulig å sole seg stående. I hvert fall for mannen til venstre for trappen. Foto: Jostein Matre

Personlig liker jeg godt ferieformer der jeg får sett mer enn et sted. Jeg har gode erfaringer med for eksempel interrail, roadtrip og øyhopping. Sånn sett er cruise fint for meg. Men jeg har savnet friheten til å kunne dra dit jeg vil, ikke dit båten går. Jeg har også savnet å kunne bli lengre på steder jeg har likt meg, og heller dra raskt videre fra andre steder. Og så har jeg savnet å oppleve stedene på andre tider av døgnet enn midt på dagen. Jeg har også savnet å plutselig kunne være impulsiv, og ta en annen vei enn det som kanskje i utgangspunktet var planlagt. Jeg har rett og slett savnet litt av individualiteten og friheten. På cruise må man i stor grad gjøre som de fleste andre. Selv om det selvsagt er mulig å gjøre helt egne ting når man først er i land. En del av utfluktene blir fort litt saueflokkmentalitet, og det tiltaler meg ikke så veldig.

Det jeg ikke har savnet, og der cruiseferie er en positiv ting, er å sjekke inn og ut av stadig nye hoteller. Det er veldig deilig å ha det samme rommet hele ferien, men likevel – i hvert fall til en viss grad – få oppleve ulike steder.

BOB OG CATHY: Som vanlig møtte jeg ekteparet fra Orlando. Her nyter de utsikten til vulkanøyen Stromboli. Foto: Jostein Matre

BOB OG CATHY: Som vanlig møtte jeg ekteparet fra Orlando. Her nyter de utsikten til vulkanøyen Stromboli. Foto: Jostein Matre

Når det kommer til medpassasjerene, så var jo det en av de tingene jeg var litt skeptisk til. Jeg fryktet at det nesten bare ville være folk fra 50 år og oppover. Det har ikke vært tilfellet. Det er rett nok mange av dem, men det er også en del andre. Særlig barnefamilier og relativt unge par uten barn. Noen vennegjenger har det også vært, men ikke mange.

Ellers er jeg imponert over servicenivået om bord. Mannskapet står på hele tiden og er opptatt av at du skal ha det bra. Jeg er også imponert over logistikken og alt rundt det. Nivået på maten har vært helt bra, men ikke fantastisk. Selv om jeg har hatt hyggelig selskap på de fleste middagene skulle jeg gjerne hatt flere steder å velge mellom.

GRÅTER FOR AT DET ER OVER? Undertegnede fikk solkrem på øyet og tårene rant i flere timer. Ikke behagelig. Foto: Selvportrett

GRÅTER FOR AT DET ER OVER? Undertegnede fikk solkrem på øyet og tårene rant i flere timer. Ikke behagelig. Foto: Selvportrett

Det er stadig noe å finne på når man er på cruise. Jeg har kanskje ikke tatt del i alt for mange av aktivitetene. Det skyldes nok en kombinasjon av at jeg har reist alene og at det ikke er alt som har fanget min interesse. Men det er ikke verst at det er mulig å delta på, eller se på, så mye forskjellig om bord på en båt.

En ting som er litt trist med cruise er hvordan turistene knapt legger igjen penger på stedene de besøker. All overnatting skjer jo på båten og så godt som alle måltider blir spist om bord. Det er begrenset hva man legger igjen av penger på shopping og andre ting også. Jeg har brukt uvanlig lite penger (utover det cruiset kostet) denne uken. Når jeg har vært på utflukter så har selvfølgelig deler av beløpet jeg har betalt havnet hos lokale firmaer, men ikke alt. I disse tider der flere

Europeiske land, som Hellas hvor vi har vært, sliter med økonomien så gir det en litt dårlig smak i munnen å vite at de pengene jeg har brukt på denne turen stort sett alle havner i lommen på et gigantisk, internasjonalt rederi. Ikke hos Kostas som driver et lite hotell i Chania, eller Manuela som driver restaurant i Messina.

Siste dag om bord har for øvrig vært en ren seilingsdag. For å kort oppsummere høydepunktene, så har det vært å få solkrem i ene øyet (jeg er helt rød og tårene triller non-stop. Noen av medpassasjerene har sikkert trodd at jeg gråter fordi turen er over), se på folk som deltok i en mageplask-konkurranse og stå helt fremst i bauen og si inni meg – fordi jeg ikke turte å rope det høyt som Leonardo di Caprio, at «I’m the King of the World».

MAGEPLASK: Noen velger å gjøre dette frivillig. Foto: Jostein Matre

MAGEPLASK: Noen velger å gjøre dette frivillig. Foto: Jostein Matre

Ellers har jeg inntatt et siste måltid med mine middagsvenner på bord 559 (takk for at dere har tatt godt vare på meg!), og nå står kofferten klar utenfor døren for å bli plukket opp av mannskapet. For meg gjenstår det bare å sove gjennom natten, før vi i morgen tidlig går i land utenfor Roma, og reiser tilbake til gamlelandet.

Takk for nå!

1000 KRONER: Redd Barna sitt katastrofefond har fått eit lite tilskudd.

1000 KRONER: Redd Barna sitt katastrofefond har fått eit lite tilskudd.

P.S. Jeg skylder Redd Barna 1000 kroner. Jeg så ingen halvfeite, amerikanske damer med blått hår. Jeg så faktisk ikke noen med blått hår. Halvfeite, amerikanske damer derimot…

Oppdatering 7. juni: Pengane til Redd Barna er no betalt. 

 

TIDLIGERE PUBLISERTE INNLEGG FRA TUREN:

DAG 1: En uke på luksusdanskebåt

DAG 2: Rapport fra nummer 4

DAG 3: – Du slipper å få sand i trusa

DAG 4: – Nu er det jättebra i poolen

DAG 5: Hvorfor møter jeg disse to hele tiden?

DAG 6: Drita full på Middelhavet – tralalalala

NB! Ettersom undertegnede er ute og gjør ting på dagtid vil det være folk i Oslo som publiserer kommentarer til bloggen. Dessverre rekker de ikke å publisere alle. Undertegnede vil hver dag forsøke å svare på noen av de publiserte kommentarene, men rekker heller ikke å svare på alt. Man skal jo tross alt oppleve cruiset. Da nytter det ikke å sitte på nettet hele dagen…

 

34 tanker om “Cruise i Middelhavet, dag 7: Å cruise, eller ikke å cruise?

 1. Det var en kjekk blogg å lese og den + kommentarene ga meg en del nyttig informasjon. Vi har bestilt cruise i høstferien og jeg grugleder meg. Jeg er utrolig skeptisk til denne måten å feriere på da vi liker best å ordne alt selv. Fra backpacking jorda rundt, bilturer og leie hus plasser der ikke «alle andre» drar. Vi skal derimot reise med en positiv innstilling og nyte ferien. Prøve å unngå de lengste køene og klare oss mye selv. Frokost på terrassen så veldig bra ut. Det skal vi passe på å nyte. Har vært i Athen tidligere, så tipset om Plaka er notert. Takk for fin blogg. 🙂

 2. Ja, takk for nå, Jostein! Din cruise-konklusjon ble «som forventet».
  Jåleri innleggene om
  – mat som høydepunkt
  og
  – fantastisk saueslipp i en godt oppråkket sti i land stilner vel nå?

  • Absolutt en meget riktig beskrivelse av såkalte billig-cruise. Billig-cruise blir nok heller aldri min favorittferie.

 3. Eneste som er bra med at turen at det nå er slutt på kommentarene til alfred. Vi tok hintet at du ikke liker cruise etter de første kommentarene, og du kunne stoppet der. Men å fortsette å rakke ned på andre mennesker fordi de liker denne ferieformen og kalle dem en saueflokk er langt over streken, respektløst og et stykke unna folkeskikken jeg lærte hjemme. Folk har lov til å bestemme selv hva dem liker, og selv bestemme om det er trygt nok. Såpass respekt bør vi har for andres valg.

 4. Sorry men dette er en av verste reiseblogg jeg har lest. Mannen er mest opptatt av å fortelle det negative. Tydelig at han hadde fordømmer fra før. Det er i hvert fall mitt inntrykk

 5. Artig blog om et middelhavscruise! Jeg har savnet mer beskrivelse av selve reisen, for det er jo en viktig del av en båttur. Å sitte på dekk med blikket mot horisonten, betrakte og gruble over passerende skip, komme i prat med andre passasjerer. På cruise er reisemålene bare en del av opplevelsen. Kanskje VG-jobben sto i veien for å slippe helt tak i tidsklemma?

  • Det har du rett i. Siden jeg hver dag brukte rundt tre timer på å skrive og publisere innleggene (samt gå gjennom litt kommentarer), så hadde jeg jo ikke like god tid til å nyte turen som de andre passasjerene.

 6. Takk for flotte reisebrev. På dag 7 oppsummerer du veldig bra. siterer:.» Men jeg har savnet friheten til å kunne dra dit jeg vil, ikke dit båten går. Jeg har også savnet å kunne bli lengre på steder jeg har likt meg, og heller dra raskt videre fra andre steder. Og så har jeg savnet å oppleve stedene på andre tider av døgnet enn midt på dagen. Jeg har også savnet å plutselig kunne være impulsiv, og ta en annen vei enn det som kanskje i utgangspunktet var planlagt. Jeg har rett og slett savnet litt av individualiteten og friheten.»

  Du må prøve bobillivet, Det er jo det du beskriver at du savner:)

  mvh. bobilfrelst

 7. Takk for turen ! En fornøyelse å lese. Tok samme tur med samme båt i fjor . Opplevelsen din var en kopi av min 🙂

 8. Takk for en morsom skildring av turen. Vi har bestilt samme turen til sommeren. Som småbarnsfamilie tror jeg vi har mye å se fram til. Utfluktene blir færre enn opprinnelig planlagt, fordi vi heller ikke er så glade i å gå i flokk:-D. Vi gleder oss. Lykke til på dine reiser!

  • Dette var for oss en fin tur selv om det ikke høres slik ut som denne journalisten skriver. God tur.

 9. Hvorfor alle disse «politisk korrekte» kommentarene om hvor lite penger man legger igjen i kriserammede land? Du kan vel ta deg en lunsj hos Kosta og dele av din velstand! Ingen tvinges til bare å spise ombord. Cruise er som en tapasrunde – du får en smakebit men blir ikke mett. Så kan du dra tilbake dit det frister og sitte til solnedgang. Og vel så det…

  • Det er sant at du kan ta en lunsj når du er i land. Og mange gjør det. Men det er nok enda flere som ikke gjør det. Og selv om man tar lunsjen der, så bruker man langt mindre penger der enn en turist som bor der. Men så er det klart at cruisebransjen sysselsetter tusenvis av mennesker fra mange land rundt om i verden.

 10. Nå er det vel mange forsvarere av cruise som har kommentert i denne bloggen .

  Jeg har aldri vært på Cruise selv og det er sikkert en fin opplevelse å slappe av sammen med andre på et stort skip i «luksuriøse» omgivelser. Men hvor er friheten ? Når jeg er på ferie så er det ikke for å være stengt inne på et skip der du risikerer å mæte de samme personene hver dag eller time.

  Da booker jeg heller inn på et 5 stjerners hotell på en valgt ferie destinasjon og reiser rundt i landet og opplever nye steder på egen hånd.

  • …grunnen til at det er lite «negative utbrudd» her er vel at de som virkelig er realistiske til krus opplegget, har selvfølgelig ikke interesse av å følge denne type blogg….?

 11. Veldig gøy og følge reiseskildringen din. Har vært på cruise flere ganger og trives veldig godt, og tror at folk må selv må ta en tur for å oppleve hvordan det er. Ellers utrolig morsomt å lese «Alfred» som har vært så helt utrolig negativ til cruise. Tror han aldri har vært på cruise noen gang, kanskje han var på Titanic, men ikke etter. Cruise må OPPLEVES.

  • Jo, du – Alfred har vært på cruise….til-og-med vært mønstret på passasjerskip….jobbet innen shipping i mer enn 30 år osv….

 12. Nå har jeg lest alle innleggene, og synes det var underholdende hele veien. Som vanlig er kommentarfeltet overfylt av bitre, hårsåre mennesker. Drit i dem! 😉

  • Det er viktig at det er rom både for de som er negative og postive. Enten det er til cruise som ferieform, eller til meg som har skrevet bloggen.

  • …dårlig med «luftegård» ombord…så de må i land noen ganger som merkede sauer (unnskyld «fanger»…?)

 13. Nå har vi akkurrat kommet i døren etter en ukes cruise fra Barcelona til middelhav via Toulon, Pisa, Roma, Naples…. Jeg våknet syk (halsbetennelse og influense) første morn i Barcelona (kom et par dager før cruise), og det var ikke en eneste dag over ca. 15* på hele turen! Mye skyer, vind, kulde og sjø, pluss humørsvingninger på hele familie. Men tross dette, må jeg si vi hadde det godt og kan anbefale det til de fleste. Sykdom og været kan vi ingenting gjøre noe med, men skal du først har det slik kan det likegodt være på en luksus cruise med fløtt oppvarting og nydelig steder.

 14. Reiser en alene – på cruise eller annet – koster det normalt en god slump ekstra. Skulle gjerne høre mer om det, og i tilfelle om det finnes rimelighet for single – noe sted.

  • Det koster definitivt mer å reise alene, men de ulike selskapene har nok litt ulik pris for de som gjør det.

 15. Håper du ikke synes turen var forgjeves, men jeg synes du burde vektlagt mer at du var alene.
  Jeg var like skeptisk som deg, da jeg tok mitt første cruise i 2012. Det jeg oppdaget, var at den sosiale delen var svært viktig for trivselen (vi var to vennepar), dette både ombord og på land. Om planen ikke er å sjekke opp noen ombord, vil en slik tur virkelig mangle noe om man reiser alene !

  • Nei, turen var på ingen måte forgjeves. Og det er klart at den hadde nok vært enda litt bedre om jeg hadde reist sammen med noen.

 16. Tusen takk for en fantastisk innholdsrik, lærerik, morsom og underholdende reiseblogg Jostein! Dette må du gjøre flere ganger – får VG til å sende deg på diverse jomfruturer til forskjellige feriemål. Veldig underholdende, og en får et annet syn på hvordan det faktisk er å være turist på en måte som kanskje har stor skepsis hos folk i utgangspunktet. Velkommen hjem til moderlander J!

 17. Greit å lese ,men hver og en må jo finne sin ferieform,,vi har virkelig fått smaken på cruise,,skal på vært 3. snart,,men,,noen liker mora,andre dattera,,! nå er vi over 55 år da,,og har
  mange sydenturer bak oss,,i skrivende stund er vi p å Mallorca! så et cruice i året,blir det nok for vårt vedkommende 🙂 ha en fin dag!

 18. Vi vil bare innstemme i konklusjonen som mange har her inne; Et cruise må oppleves!
  Nytter lite å delta når man bare går og leter etter noe negativt å pirke på, slik som denne cruise-nerden.
  Men jøss, bevares, det kan være gøy å lese kvalitets sutring også!

  mvh
  RBJ

  • ja,ja…oppleves… normalt har man grunnlag for «opplevelser» i sammenligning med andre ferieopplevelser. Hvilke ‘grunnlag’ har typiske cruiseelskere, mon tro? Husvogn på en campingplass?

 19. Hei 😀
  Har ivrig lest bloggen din, veldig fine skildringer fra opplevelsen. Men har et spm om hvordan behandles røykere og er det enkle muligheter for å kunne ta seg en blås uten å måtte sitte i overfylte og tette røykerom og uten å måtte gå 2km for å finne en plass røyking er lov? kan man røyke på balkongen på rommet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *