Cruise i Middelhavet, dag 5: Hvorfor møter jeg disse to hele tiden?

OVERALT: Det kan ikke utelukkes at det finnes flere av Cathy og Bob fra Orlando.

OVERALT: Det kan ikke utelukkes at det finnes flere av Cathy og Bob fra Orlando. Foto: Jostein Matre

Jeg støter på Bob og Cathy hele tiden.

De er overalt.

Enten har rederiet leid dem inn for å spane på meg – de er jo sikkert interessert av å vite hva journalisten om bord driver med -, eller så har de overnaturlige evner.

Ja, det kan selvsagt være tilfeldigheter også, men hvor morsomt er egentlig det?

Jeg vet at selv om dette er verdens 8. største cruiseskip, så er det et begrenset geografisk område vi er på. Og jeg vet at det tross alt «bare» er i overkant av 3300 passajerer om bord. Men det er likevel rart hvordan du stadig ser nye ansikter samtidig som det er noen du bare ikke klarer å bli «kvitt».

DER SOLEN GÅR NED: Et litt vilkårlig bilde, men jeg tenkte bare å vise solnedgangen på dag 5. Foto: Jostein Matre

THERE’S A MOON OVER MIDDELHAVET TONIGHT: Et litt vilkårlig bilde, men jeg tenkte bare å vise hvordan månen kan se ut over havet fra balkongen. Foto: Jostein Matre

Nå er det ikke det at jeg vil bli kvitt Bob og Cathy altså. Ekteparet Lail, fra Orlando, Florida, er meget hyggelige folk. Det er bare så rart at jeg møter dem

ABSOLUTT HELE tiden. Men sånn er det egentlig ofte når jeg er på reise. Særlig dersom jeg oppholder meg på samme sted. Det er liksom noen du bare møter igjen og igjen, mens mange andre føler du at du ser for første gang selv på siste dagen.

Det er sikkert tilfeldig. Jeg er egentlig ikke så paranoid som det kunne tyde på i starten her, men det er fascinerende.

For Bob, Cathy og meg startet det første kvelden. Vi havnet på samme middagsbord i hovedrestauranten. Dermed lå det an til at vi skulle tilbringe tid sammen hver kveld resten av cruiset. Man har jo som tidligere nevnt fast bord. Men etter 10 minutter viste deg seg at Bob og Cathy var på feil bord. Så vi sa farvel. Uten å gjøre noe stort nummer av det. Akkurat da.

Etter hvert har det blitt opp til flere store nummer når vi har møttes. Dagen etter restaurantfeilen møttes vi i iskøen på en liten sjappe i Taormina, Sicilia. Tro meg; Det er mange issjapper å velge mellom der. Dag 3 havnet vi jaggu meg rett ved siden av hverandre under isdans-showet om bord på båten. Den salen tok sikkert 2-300 mennesker. Dag fire husker jeg ærlig talt ikke helt hvor vi var da vi slo av en prat, men vi møttes i hvert fall. Og i dag møttes vi ved bassenget.

– Det er veldig rart at vi møtes hele tiden. Særlig når du satt på setet ved siden av oss under isdansen. Det skal jo knapt være mulig, sier Bob.

De hadde som meg tilbragt formiddagen i den utgravde oldtidsbyen Ephesus.

– Det er fantastisk for oss fra USA, med så kort historie, å få se noe slikt. Vi visste knapt at det fantes, sier de to.

GÅR I KØ: Det er folksomt å dra på cruiseutflukt.

GÅR I KØ: Det er folksomt å dra på cruiseutflukt. Foto: Jostein Matre

Men det gjør det altså. Og Ephesus er ikke et hvilket som helst sted. En halvtimes kjøring fra havnebyen Kusadasi ligger byen som har hatt storheter som Alexander den Store, Kleopatra og selveste Jomfru Maria på besøk. Og som en gang huset Artemis’ tempel, et av verdens syv underverker. De orginale altså. Ikke de nye, naturlige, underverkene.

I dag er det stort sett horder av turister som besøker stedet. Selv om jeg denne gang gikk for en selvguidet tur ved hjelp av en ipod som spilte av meldinger på de ulike interessepunktene, hvar jeg selvsagt langt fra å være alene. Med to store cruiseskip til havn samtidig var det nok av andre folk der, og igjen kom følelsen av å gå i kø. Nå ville det jo vært slik om jeg hadde vært der på samme tidspunkt uten at jeg var cruisepassasjer, men bare en «vanlig» turist, så sånn sett spiller det kanskje ikke noen stor rolle når man besøker store turistattraksjoner.

Men et godt råd for de som ikke drar på cruise kan jo være å besøke attraksjonene på ettermiddagen. Da er cruiseturistene allerede tilbake ved buffen, eller bassengkanten, og du kan ha stedet litt mer for deg selv.

Men køgåing til tross. Ephesus er jo et spennende sted. Bare rundt 10 prosent av en gamle byen, som i sine stormaktsdager huset 250.000 mennesker er gravd ut. Mye ligger ennå under jorden. Blant annet fordi private grunneiere ikke har noe ønske om å selge grunnen sin. Dermed får man ikke gravd ut mer.

Det som er gravd ut viser hvordan man levde fra rundt 300 år (det skal ha vært bosettinger her allerde 6000 år tidligere) før Kristus i denne delen av verden. Det virket på mange måter å være storslått. Fjonge byggninge, selvsagt med de klassiske romerske søylene, store amfiteatrer, bibliotek og utsmykkinger.

FLYVENDE? På turen var vi også innom en teppeforhandler. Det er uvisst om teppene var av den flyvende typen. Foto: Jostein Matre

FLYVENDE? På turen var vi også innom en teppeforhandler. Noe vi ikke ble opplyst om på forhånd. Det synes jeg egentlig er en uting. Foto: Jostein Matre

På et så vakkert sted måtte jeg jo selvfølgelig ha et bilde av meg selv fra. Når du reiser alene må du jo da gjerne spørre en fremmed. Det gjør du for så vidt viss du reiser med noen og du vil ha bilde av hele reisefølge også, så jeg er vel strengt tatt ikke så unik i den sammenheng. Uansett… Jeg tenkte jeg skulle finne en som så ut til at han kunne bruke et kamera. Jeg har fått nok av folk som ikke en gang skjønner at du må kikke inn i søkeren for å se hva du tar bilde av. En kar med et nesten like stort kamera som meg (les: VGs eiendom) tuslet forbi. Jeg spurte ham, og fikk ja. Men da han så at jeg hadde stilt inn kamera på full automatikk gikk han fullstendig i vranglås.

Jeg kunne umulig ha behov for et slikt kamera dersom jeg ikke kunne bruke det, mente han.

At jeg forsøkte å fortelle at det ikke var mitt hjalp lite. Jeg sa at jeg ikke var fotograf, men at jeg skulle publisere bildene. Da ville jeg heller ha noen som dugde, om ikke de kom til å vinne priser, enn å leke meg med blender og lukkertid og ende opp med noe totalt ubrukelig.

Han bare ristet på hode. Han jobbet tross alt som profesjonell fotograf. Dette var nærmest under hans verdighet.

Det er mulig, men han klarte likevel ikke å ta det bildet jeg ba om. Jeg var ute etter et spesifikt utsnitt, med meg selv i venstrekant av bildet, og amfiteateret i bakgrunnen. Vel, se under, og døm om han lyktes, selv. Det er mulig han kan litt av hvert om lukker og blender, men det er mye himmel på dette bildet, for å si det slik…

KJEMPEBILDE: Slik ser himmelen ut. Foto: En proff.

KJEMPEBILDE: Slik ser himmelen ut. Foto: En proff.

Tilbake fra Ephesus vandret jeg litt rundt i Kusadasi før jeg etter hvert kom meg tilbake i sjarken. Det virket for så vidt som et ok sted, men jeg fikk bekreftet fordommen min om å dra på ferie til Tyrkia (eneste landet på turen jeg tidligere ikke har besøkt); Noen forsøker å selge deg noe hele tiden. Og mest sannsynlig noe du ikke har behov for.

HVIS BLIKK KUNNE SELGE: ...så ville denne mannen vært rik. Foto: Jostein Matre

HVIS BLIKK KUNNE SELGE: …så ville denne mannen vært rik. Foto: Jostein Matre

I kveld har jeg forresten igjen spist middag med gjengen på bord 559, men før det stakk jeg en snarttur innom buffetmiddagen også. Jeg hadde timet matinntaket litt dårlig i dag. Som dere skjønner er egentlig ikke det noe stort problem. Om bord kan man nesten spise hele tiden. Uten at det koster deg noe ekstra. Du kan for eksempel lett bestille frokost til rommet klokken 07.00 (viss du er en morgenfugl), så kan du spise litt mer frokost i frokostsalen klokken 09.00, for eksempel. Og dersom det er seilingsdag – og du likevel er på båten – kan du jo ta deg litt lunsj både i starten og mot slutten av lunsjbuffeten. Så kan du bestille deg et mellommåltid klokken 16.00 med roomservice, før du smaker litt på middagsbuffeten i 18-tiden. Da har du tid til å fordøye maten litt før din bordsetting i hovedrestauranten klokken 20.30. Og skulle du ha behov for noe nattmat etter å ha svingt deg på dansegulvet, så er det bare å si fra.

NAM: Et par desserter til dagen gjør susen. Foto: Jostein Matre

NAM: Et par desserter til dagen gjør susen. Foto: Jostein Matre

Nå har ikke jeg akkurat fulgt denne strategien, men jeg får likevel i meg nok mat. Og gjerne dessert et par ganger til dagen. Hadde jeg husket på det før avreise skulle jeg ha veid meg før og etter cruise. Det kunne blitt interessant. Når jeg kommer hjem har jeg kanskje igjen nådd vekten som gjorde at jeg for et par år siden måtte betale overvekt da jeg skulle hoppe i fallskjerm i California. Var du over 200 pounds (90,7 kilo), så måtte du betale 1 dollar ekstra per pound. Prisen var i utgangspunktet 200 dollar.

Jeg betalte 205, og ble spurt av fallskjermklubbens sekretær om jeg ventet gutt, eller jente.

Takk skal du ha!

TIDLIGERE PUBLISERTE INNLEGG FRA TUREN:

DAG 1: En uke på luksusdanskebåt

DAG 2: Rapport fra nummer 4

DAG 3: – Du slipper å få sand i trusa

DAG 4: – Nu er det jättebra i poolen

NB! Ettersom undertegnede er ute og gjør ting på dagtid vil det være folk i Oslo som publiserer kommentarer til bloggen. Dessverre rekker de ikke å publisere alle. Undertegnede vil hver dag forsøke å svare på noen av de publiserte kommentarene, men rekker heller ikke å svare på alt. Man skal jo tross alt oppleve cruiset. Da nytter det ikke å sitte på nettet hele dagen…

28 tanker om “Cruise i Middelhavet, dag 5: Hvorfor møter jeg disse to hele tiden?

 1. Jostein, gratulerer til en meget hyggelig,interessant og for leseren morsom og avslappende underholding. Jeg føler at jeg for formidlet akkurat det som trengs når en vurderer cruise : ja eller nei. Så stå på videre og nyt resten av turen

 2. Digger denne reisebloggen :-). Takk Jostein, for at du får meg til å smile fra øre til øre! Det er så godt og innlevende skrevet og jeg kjenner meg så godt igjen fra de cruiseferiene jeg selv har vært på. Jeg elsker cruiselivet, på både godt og vondt :-). Gleder meg til resten bloggen. God tur videre!

 3. Jeg lo godt når jeg kom til bildet av himmelen! Flott skal det være.. Jeg har lest alle innleggene og jeg syns det er fryktelig underholdende! Det virker som du koser deg til tross for skepsisen. Lurer på om vi i denne familien må ta en tur med cruise selv.

 4. Gøy å følge bloggen din, vi skal på samme cruise om et par uker, så vi får gode tips også via kommentarene!
  Har vært på cruise i Karibien, Asia og Middelhavet før. I fjor var første gang vi prøvde cruise i Middelhavet og vi var veldig fornøyd, deilig å ha så kort reisevei og slippe tidsforskjeller! Vi hadde en annen reiserute og valgte å ta utflukt til Roma, den var dyr og masete, så vi er skeptiske til å binde oss til turer. Bortsett fra det så var vi knallfornøyde. Iår har vi bestemt oss for å gjøre egne ting når vi er i land…trur eg:-).
  Uansett, ha en flott tur og fortell, fortell!!!

 5. Hei Jostein. Jeg skal på cruise på samme båt du er på nå, om noen uker. Jeg lurer på hvordan det er med trådløst nett på båten. Er det wifi? Eller bruker du 3G/mobilt bredbånd? Når du publiserer artikler.

 6. Klassiker! Det sies at man i snitt legger på seg 4-6 kg på en cruiseuke, så … Det er kanskje i overkant mye, men – det er som du sier mat å få HELE tiden, HELE døgnet. Fort gjort å putte noe i munnen da. Men mye god mat, om ikke annet! 🙂

   • Var på Allure of the Seas i februar/mars (western caribbean) og jeg gikk faktisk ned 700g i løpet av ferien! Det blir jo en del trasking i land og på båten. Da var vi også en halv uke i Miami først.

    Ja det er utrolig mye god mat på skipet, og alkoholpriser som nærmer seg halvparten av ute på byen her hjemme, og jeg hadde en brus-pakke som ga meg ubegrenset påfyll av brus. I spisesalen prøvde jeg ofte 2 forskjellige desserter også. Alikevel gikk jeg altså totalt sett ned i vekt.

    Følte ikke at jeg på noen måte begrenset meg heller, men jeg kunne sikkert ha presset i meg enda flere drinker og mellommåltider hvis jeg ville. Det var bare så mye annet å gjøre at jeg ikke rakk det.. 🙂

 7. Hva med å benytte det flotte treningssenteret ombord, – og for eksempel bruke trappene i stedet for heis? God tur videre! Hilsen nok en cruisetilhenger 🙂

 8. Jeg skriver sjelden i slike kommentarfelt, men må nå bare gi deg en tilbakemelding på at dette er like fornøyelig lesing hver gang 🙂 Humrer og smiler fra øre til øre hele tiden! Dagens var et høydepunkt!!! Jeg er like stor cruiseskeptiker som deg i utgangspunktet og er spent hvor dette ender… Det skal bl.a. mye til for å endre min skepsis til å måtte sitte på samme bord, i samme restaurant med de samme menneskene (som jeg kanskje ikke liker engang) hver kveld gjennom hele turen. Ser jo positive ting også (som å få sett mye på kort tid), men tror nok jeg fremdeles kommer til å reise som jeg har gjort til nå – finne meg en «øde» strand og kanskje se en cruisebåt seile forbi… God tur videre! Gleder meg til mer lesing i morra 😉

  • Du trenger da ikke å sitte på det samme bordet med de samme folkene hver dag, ihvertfall ikke på dette cruiset. (Tok det i fjor) Spisesalen (buffeen) har akkurat den samme maten.. pluss myr myemer mat. Og det finnes også andre spisesteder ombord.

 9. Innledningsvis, på dag nr 1, nevnte jeg at jeg skriver på et manus om cruise…. derfor «henger» jeg med….
  Registrerer at det er mest positivt issue her, og det kan vel begrunnes med at de som følger bloggen er «cruise-galne», har allerede booket eller er i ferd med å kjøpe en reise…? Det store flertall, de som ikke gidder en slik uholdbar tilværelse, har forlatt oss på bloggen og/eller de har ikke interesse av å klikke seg inn her!
  Jostein! du skriver meget bra! Håper at du tillater at jeg tar med noen ‘stikkord’ i mitt manus.
  Det er to forhold jeg vil utdype:
  – at cruiseskip er livsfarlige > sikkerhetsmessig
  – at typiske cruise elskere er i besittelse av en udefinert saueflokkmentalitet og finner stor glede i matfatet. De liker rutiner og har liten tiltakslyst til å flytte på kofferten. Dette mest på grunn av at de har mye finstas i baggasjen for igjen å ‘jåle’ seg litt…og føle seg ‘rik’ en stakkars stund….en ferieform, ikke bare bort fra sin hverdag, men sitt ‘ego’…?

  • Alfred: Ta deg en tur på cruise. Da kanskje du endrer deg fra å framstå som gretten gammel gubbe, til en glad og fornøyd herremann 🙂
   Hilsen en blid og fornøyd kar som har tilbragt 134 døgn på ulike cruisebåter i RCCL-flåten siden 2008 og har to nye cruiseturer i bestilling

   • Takk for tips! jeg har vært på cruise…den første cruisebåten jeg var på var i 1955… du har rett: jeg er blitt litt «gammel» nå, men var på saueslepp-cruise sist i Karibien for 2 år siden – seilte over Atlanteren med ss Christian Radick i 2012 – som var en annenledes cruise med nærhet til havet! Etter livslang erfaring innen maritime tjenester er jeg snart klar med et manus om hva jeg mener om cruise – uten filter!

 10. Dette var veldig interessant og lese! Jeg var på et cruise i fjord sommer og det du forklarer skjedde meg også! Det starta med at jeg gikk ut i bassenget pp cruiset men det spruta litt. Å de jeg spruta på kjente jeg ikke overhode! De var noen fra Arizona og ble litt sure på meg. Det gikk et par dager og jeg skulle på «chefs table» det er en 4 retters middag som er litt ekstra fin. Jeg måtte gå mellom hele spisesalen og inn på et rom helt i enden. Da hadde de fra bassenget fått øye på meg. Plutselig kommer jenta fra bassenget med et kamera og spør «kan jeg ta et bilde med deg?» «Du ligner akkuratt som kjæresten min bare 5 år yngre!» Jeg begynnte å le men det var jo koselig!
  Etter denne hendelsen møttes vi på hver eneste utflukt uten å vite hvor vi skulle dra!
  Det var mange utflukter men jeg skal bare ta den beste.
  Vi kjørte fra cruiset med en leiebil litt rundt på mykanos. Målet var å finne en strand. Vi kjørte litt rundt i ca. 30 min og fant ut at det var en strand der. På mykanos finnes det strender overallt! Jeg sola meg og kjørte vannskuter. Så gikk meg å den en eneggede tvillingbroren på do, og der satt de jamman meg der å! Dette skjedde på hver utflukt! Vi ble utrulig godt kjent med de og har faktisk fortsatt kontakt!
  Håper du tok deg tid til å lese dette! Det var gøy å se st det samme hadde skjedd deg!

 11. Hei Jostein ! Kusadasi er konas shopping paradis, med flotte merke klær til en meget rimelig penge. Noe er ekte, men det som er fake har en veldig god kvalitet som holder vask etter vask. Cruise i Middelhavet er bare topp, med ingen tidsforskjell og flotte og kjente byer som anløpes nesten hver dag. Du kan bare glede deg til fortsettelsen og er overbevist om at du kommer til å like dette mer etter hvert. God tur og Bon Voyage videre fra Diamond member Bjørn som er fast cruiser med RCCL og har akkurat tatt Independense of the Seas fra Florida til Southampton transatlantisk i forrige måned og vi hadde en fantastisk tur med drikkepakke inkludert. Det finnes ikke bedre ferie Jostein og lite shopping over Atlanteren.

 12. Artig blogg, men savner litt om hva du finner på om kveldene. Regner med at du gjør litt mer om kvelden enn å spise middag…. God tur videre!

  • Ja, det har du rett i. Det kommer litt i neste innlegg om kveldslivet om bord. Men jeg har tatt relativt tidlig kveld stort sett hver dag.

 13. Jeg var på cruise i mexicogulfen i Påsken. Støtte ofte på de samme ekteparene der også. Det er mer en effekt av at man kjenner igjen dem som man hr hilst på allerede. 3000 mennesker er nemlig ikke _så_ mange, og om man spiser på samme klokkeslett, f.eks. late seating dinner, så treffes man naturligvis i heisene før og etter og i svømmebassenget i timene før middagen osv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *