Cruise i Middelhavet, dag 3: – Du slipper å få sand i trusa

CAPTAIN OF THE BOAT: Frank Martinsen er sjefen på skuta. - Jeg er en snill diktator, sier han selv. Foto: Jostein Matre

CAPTAIN OF THE BOAT: Frank Martinsen er sjefen på skuta. – Jeg er en snill diktator, sier han selv. Foto: Jostein Matre

Hvor er sola? Her har jeg dratt hele veien fra det kalde nord for å være med på cruiset i Middelhavet. Og så er det overskyet. Hva er poenget med det egentlig?

Att på til på cruisets første rene seilingsdag. Jeg skulle jo ligge å late meg ved bassengkanten med en kald pils, eller sitte i boblebadet med en paraplydrink og to.

Ikke hjalp det å klage til kapteinen heller. Frank Martinsen, opprinnelig fra Kvaløya i Troms, kunne derimot trøste med at ting skal bli bedre i morgen. Dermed har dag 3 gått med til andre ting enn å late seg ved bassengkanten. Jeg har i stedet latet meg på spa.

Ha! Sug litt på den karamellen, teite værguder!

Men før la meg inn på spa møtte jeg altså Martinsen. Mannen som skal gå ned med skipet dersom ting – gud forby – virkelig skulle gå galt. Jeg avsluttet jo forrige innlegg med å lufte tanken om å få besøke han på broen, der Navigator of the Seas styres fra. Og Martinsen var ikke vond å be. Da jeg fikk ham på tråden spiste han lunsj med noen av de andre offiserene om bord. Han inviterte meg liksågodt til å joine dem.

TATT AV VINDEN: Når det er dårlig vær kan man for eksempel jogge i stedet for å chille ved bassenget. Det gjorde ikke jeg. Foto: Jostein Matre

TATT AV VINDEN: Når det er dårlig vær kan man for eksempel jogge i stedet for å chille ved bassenget. Det gjorde ikke jeg. Foto: Jostein Matre

Med norsk kjøttsuppe mellom tennene slo vi av en prat. Martinsen hadde lest første innlegg i denne cruisebloggen, og var fullt klar over min skepsis til cruise som feriemåte.En skepsis han er sikker på gradvis vil forsvinne i løpet av uken. Selv er i hvert fall ikke Martinsen i tvil om at cruise er den ulitmate måten å feriere på (her kan det kanskje være på sin plass å nevne at han som kaptein på dette skipet muligens er en smule inhabil).

– Den beste ferien er å dra på cruise. Du slipper å få sand i trusa, sier den emigrerte nordlendingen, og ler godt.

Om det er helt sant eller ikke, kan sikkert diskuteres. Når vi for eksempel kommer til Kreta om noen dager, så har jeg planer om en tur på stranda. Der finnes det sikkert sand.

Men Martinsen mener uansett at cruise er genialt.

– Det eneste negative er at det bare varer en uke, sier han, og legger ut om at man får oppleve flere steder i løpet av en uke uten at du slipper å sjekke inn- og ut hele tiden, at servicen er upåklagelig og at det prismessig er en relativt billig ferie.Han har rett i alle de tingene.

Her kan det kanskje passe å skyte inn hva undertegnede har betalt for å delta på dette gildet.

I LUFTEN: Båten har egen skøytebane hvor alle kan få prøve seg, men der det også er show. Noen av artistene var like mye oppe i luften som nede på isen. Foto: Jostein Matre

I LUFTEN: Båten har egen skøytebane hvor alle kan få prøve seg, men der det også er show. Noen av artistene var like mye oppe i luften som nede på isen. Foto: Jostein Matre

For min lugar har jeg betalt ca 11.750 kroner. Den er med balkong, og dermed en del dyrere enn om du har innvendig lugar. Prisen inkluderte flyreisen Oslo-Roma t/r. Og det inkluderer selvfølgelig måltidene, med mindre du bestiller bord på en spesialrestaurant. Måltider i land må du også betalte for utenom, selvsagt.

På lugaren kunne det vært en person til. Det hadde ifølge rederiet kostet 700 kroner ekstra +

flybilletter. Du får også en del underholdning gratis med på kjøpet. Og tilgang til mange av cruisets fasiliteter. Og det inkluderer tips. Det liker jeg egentlig. Det er hyggelig å tipse når du har de samme kelnerne, bartenderne og hushjelpene en hel uke, men det er fint å slippe å lure på hvor mye du skal tipse.

Drikke må du betale ekstra for. Du kan kjøpe etter behov, eller bestille ulike pakker. Gjør du det siste kan du drikke så mye du vil av de drikkevarene pakken inkluderer. Noen pakker er med alkoholholdig drikke. Jeg har en slik en, men det må ingen fortelle redaktøren! Det må da være lov å nyte et glass vin til middagen selv om man er på jobb.

Det er selvsagt en del annet som også koster ekstra. For eksempel utflukter (min utflukt på Sicilia kostet 520 kroner) og spa.

– Det er ingen gjester som legger igjen mer penger om bord enn nordmenn, kan Martinsen opplyse.

Det er jo ingen bombe at vi oljebaroner strør om oss, men det er interessant å høre kapteinen forteller om forskjellene på folk fra ulike land.

– Tyskerne de bruker ingenting. De booker seg kanskje en fin suite, men bruker ikke penger utover det.

Heller ikke amerikanerne bruker veldig mye penger utenom. Det er synd for rederiet på dette cruiset. Av de 3331 passasjerene er det nenmlig over 1000 amerikanere og bare 58 nordmenn (i fellesferien er det ikke uvanlig med 4-500 nordmenn).

Nordmenn er også i mindretall blant besetningen. Faktisk finnes det bare én eneste nordmann som jobber på skipet. Men han er, som du kanskje nå har gjettet, til gjengeld

kaptein for hele «sjarken», som han kaller den.

– Hehe… Man må jo kødde litt, gliser Martinsen om å kalle den godt over 300 meter lange båten for sjark.

Kanskje er det litt hjemlengsel bak ordbruken også. Kapteinen er nemlig 10 uker på sjøen om gangen, og han bor store deler av året ellers i Florida. Men å være så lenge på sjøen om gangen er visstnok ikke noe stort problem.

– Jeg har gjort det siden jeg var 17 år, så jeg vet ikke bedre, sier 46-åringen, som har vært kaptein de siste 12 årene.

Og som altså har lovet bedre vær i morgen.

TYNN I HÅRET: Når det er dårlig vær kan man for eksempel dra på spa i stedet for å chille ved bassenget. Det gjorde jeg. Foto: Jostein Matre

TYNN I HÅRET: Når det er dårlig vær kan man for eksempel dra på spa i stedet for å chille ved bassenget. Det gjorde jeg. Bare for ordensskyld: Dette bildet yter egentlig ikke behandlingen rettferdighet. Men det var vanskelig for både meg og Richelle å ta bilder mens selve behandlingen foregikk. Foto: Massøren Richelle.

Som allerede nevnt tok jeg i dag turen på spa siden det ikke var typisk bassengvær. Der skulle jeg få «Aroma Stone Therapy». Jeg har ikke prøvd meg på massaje siden jeg trodde jeg skulle krepere i Laos for halvannet år siden. Den gang kom det en liten, vever dame, som jeg nekter å tro kan ha vært eldre enn 15-16 år inn. Jeg tenkte først at dette ville være meningsløst. Det kunne jo ikke være kraft nok i den dama til at jeg ville kjenne massasjen. Der tok jeg feil, gitt. Den lille dama (jenta?) var sterk som en bjørn. Det var en times sammenhengende smertehelvete. Verst var det når hun kjørte de spisse knærne og albuene inn i ryggen på meg.

Denne gang var det langt mer behagelig. Med avslappende harpeklang på anlegget og Richelle fra Filippinene gikk alt så mye bedre. Hun masserte med både hender og glovarme steiner, varmet opp i vannbad. Det var en merkelig følelse når hun la de på huden og masserte med dem. Brennende varmt akkurat på de punktene hun var borti, mens resten av kroppen fikk frysninger.

Richelle prakket også på meg en flaske olje og en flaske gele. Meldingen var klar.

– Du har alt for mye spenning i skuldrene. Du må få kjæresten din til å massere deg med disse minst fem minutter hver kveld, sa hun.

OBS! Privat melding til kjæresten min: Jeg håper du leser dette:-)

BILDE MED KAPTEINEN: Håkon og Eva fra middagsbordet mitt blir tatt bilde av sammen med kaptein Frank Martinsen under den formelle kvelden. Foto: Jostein Matre

BILDE MED KAPTEINEN: Håkon og Eva fra middagsbordet mitt blir tatt bilde av sammen med kaptein Frank Martinsen under den formelle kvelden. Foto: Jostein Matre

Det var en deilig time med massasje, og en perfekt oppladning til cruisets første formelle kveld.
I mitt første innlegg uttrykte jeg vel en viss skepsis til den formelle kvelden. Det vil si jeg syntes det var litt pes å pakke med dressen på ferie. Men nå må jeg innrømme at jeg egentlig syntes det var stas. Og selv om jeg ikke synes at slips er verdens mest behagelige, eller praktiske, klesplagg, så såg vi jo bra ut vi mennene. Og ikke minst damene, i sine flotte kjoler. Bortsett fra at folk så litt bedre ut enn de andre kveldene, så har ikke kvelden vært noe annerledes. Stemningen har ikke vært stivere. Det er bra.

På bord 559, tidligere omtalt som «pøbelbordet», var hele Askim-gjengen og Steinkjer-paret stivpyntet sammen med yours truly. Og stemningen på bordet er like god tredje kvelden som første.

Selv om Håkon, med rundt 440 A-lagskamper for Askim sitt fotballag, har blitt litt solbrent i panna.

Og kelnerne, de samme hver kveld, har for lengst lært seg navnene våre.

Litt rart. Og litt fint.

PYNTET: Selv om den eldre garde nok er i flertall er det også unge, vakre mennesker om bord. Som disse to amerikanske damene. Foto: Jostein Matre

PYNTET: Selv om den eldre garde nok er i flertall er det også unge, vakre mennesker om bord. Som disse to amerikanske damene. Foto: Jostein MatreA

TIDLIGERE PUBLISERTE INNLEGG FRA TUREN:

DAG 1: En uke på luksusdanskebåt

DAG 2: Rapport fra nummer 4

NB! Ettersom undertegnede er ute og gjør ting på dagtid vil det være folk i Oslo som publiserer kommentarer til bloggen. Dessverre rekker de ikke å publisere alle. Undertegnede vil hver dag forsøke å svare på noen av de publiserte kommentarene, men rekker heller ikke å svare på alt. Man skal jo tross alt oppleve cruiset. Da nytter det ikke å sitte på nettet hele dagen…

34 tanker om “Cruise i Middelhavet, dag 3: – Du slipper å få sand i trusa

 1. Dessverre var det ikke toalett i bussen mellom Roma og båten,det var bare ca 80 min,men likevel.Ekkers var alt som det pleier yppelig service.Men det med bussen burde rederiet gjøre noe med.
  Takk

 2. Hei, Jostein! Jeg elsker bloggen din! Blir rett og slett i godt humør av å lese om livet ditt ombord pä Sjarken! Please dra på cruise ofte! Hilsen Nina, cruise-tilhenger

 3. Så flott at du koser deg på skipet. Har selv hatt to turer med den samme båten og det har vært helt topp. Kos deg videre.

 4. Hei Jostein

  Synes det er morsomt å lese bloggen din fra Cruiset

  Synes jeg aner en viss endring i skepsisen din allerede 🙂 Har vært der selv en gang og nå teller jeg 5 cruise, 4 i Karibien og 1 i middelhavet. Og det er akkurat det, Karibien !! Cruise i Middelhavet og Karibien har samme konsept men er alikevel helt annerledes, håper du tar turen til Karibien også det vil du ikke angre på !!

  Catrine

 5. Morsomt og lærerikt for oss som skal på samme «sjarketur» allerede på søndag når du er tilbake. God tur videre!

 6. OMBORD TILVÆRELSEN: Man har altså ingen føling med havet på disse skipene. Avstanden til havflaten blir for lang. Men så er det vel ikke havet og naturkreftene som skal oppleves om bord. Det som oppleves er svømmebasseng som i et kommunalt bygg, spa/ shopping som i et lite supermarked, inhalering av mat og drikkevarer samt soveplass som på et ordinært hotell. Hva er da vitsen med å utsette seg selv for havets lunefulle krefter i kong Neptuns rike?
  Hvorfor drar man da på cruise? For å skryte av at man har seilt med et luksusskip? Jeg fatter ikke! Skal man skryte av noe så bør det ligge prestasjoner bak! Ikke bare det at man har råd til en cruise billett! Da er jeg tilbake til seilskutene våre: Vi som for eksempel seilte med ss Christian Radich over Atlanteren på 18 dager og 4 timer kan skryte, om vi vil! Vi har jobbet for cruise billetten og opplevd havet på nært hold = annerledes cruise….
  Kapteinen’s utsagn: Det er komfortabelt å slippe booke inn/ut for å forflytte seg i verden, men er ikke det et signal om LATSKAP og svak VILJESTYRKE/tiltakslyst? Jostein! analyser ‘klientellet’ ombord! Er du omgitt av bare latsabber som ønsker å føle seg «rik» for en stakkars stund? Er det mange som er på ‘sjekke-tur’….? (de amerikanske damene. f.eks). Sikkert mange grunner for å «stenge seg inne i en boks på havet»….og bare dilte med…

  • Käre Alfred
   Under 2012 gjorde jag en kryssning på ett soligt Medelhav med massa god mat och dricka. Det var en angenäm upplevelse, som jag gärna gör igen.
   I sluet av samma år gjorde jag en seglats med nämnda Christian Radich till Karibien. Det var också en angenäm upplevelse, som jag gärna gör igen.
   Med ett öppet sinne kan man göra båda delar och ha stort utbyte av det!

   Du skriver » Skal man skryte av noe så bør det ligge prestasjoner bak! Ikke bare det at man har råd til en cruise billett!»

   Du får själv gissa vilken resa, som var dyrast?

   Seglarhälsningar
   Bengt

  • Vel, jeg har ikke vært lenger enn til Kiel-ferga, men jeg ser at folk ønsker å dra på cruise for enkelhetens skyld. Hvis du ønsker å besøke flere godt adskilte steder ved middelhavet skjønner jeg godt at et cruise er mer behagelig enn å dra på flere forskjellige flyplasser.

   At du drar fram latskap som en tydelig dårlig egenskap i forbindelse med en ferietur er også for meg noe pussig. Jeg drar i alle fall på ferie for å slappe av, nærmest en manifestasjon av latskap, ikke for å oppsøke fysiske/psykiske påkjenninger jeg kan skryte av i ettertid 😉

  • Hei!

   Det er definitivt en del folk som later seg her. Men det synes jeg for så vidt er greit. Er man på ferie, så må det være lov. Og det er også de som er med på mange aktiviteter, utflukter og annet. Så det er en miks. Det er sikkert noen som er på sjekker’n også, uten at jeg har sett veldig synlige bevis på det selv enda.

  • Så har vi de selvutnevnte «vikingene» her som forsøker å sprite opp bloggen med, ja, gjett hva; om «supergutta» og de andre. Hva så om noen vil reise på cruise for å bli vartet opp og ikke ombord i en seilbåt over Atlanteren? Skru heller tiden enda mer tilbake, til de gamle gamle polfarernes tid, da kan vi begynne å snakke om prestasjoner og utholdenhet. Eller ta en prat med de forlengst utflaggede norske sjøfolkene i utenriksfart – de var en rase for seg selv, i motsetning til visse skrytende 18 dagers-skoleskipsseilere.
   Josteins blogg er fin lesning, selv om den ikke frister meg til flere enn den ene cruise-seilasen jeg har deltatt i.

 7. Hei. Alfred har nok misforstått denne ferieformen. Har nok ikke vært med et cruiseskip før, og jeg kan bekrefte ( for jeg har vært med mange ) at det er veldig mange ferieformer som er mer kostbart ! Noe av det jeg verdsetter ved cruiseopplevelsen er stedene som vi anløper og kan utforske helt på egenhånd, har aldri vært med på et opplegg fra cruisebåten sin side ! Det vil jo si at ved hver ankomst i ny havn kommer du til steder du antagligvis ikke ville ha reist til selv. Alt som skjer på båten, bading,soling,underholdning,slappe av, og for ikke å glemme maten som er inkludert i prisen du har betalt, er et pluss.

 8. Mmmm, enig med Alfred. Men så var der jo de to amerikanske damer da. Men whatever, skibet bliver nok for lille når konen skal med…

 9. kjære vene…. jeg blir sliten av flere folks innlegg her (les: Alfred b.l.a)
  syns du skriver en suuuuper reiseblogg Jostein! veldig gøy å lese for meg som også er litt skeptisk til å feriere på Cruise skip… spent på fortsettelsen! 🙂 nyyyyt! 🙂

 10. Jeg har hatt båt i mange år og besøkt de fleste steder på kysten av øst Norge
  Og på den svenske vest kysten.
  Siste båt var med seilbåt son vi hadde i 10 år. Fantastisk tid.
  Vi tok så en tur med Norwegians Gem i NCL fra New York til Carribien.
  Beste båt tur ever.
  Dere som beskriver dette som en container og ikke har noe sjøfølelse.
  ,må være ganske innsnervet og uten bedre viten om sjølivet.
  Det kommer vel også på hva du/dere gjør ut av det selv.
  For oss og mange tusen andre så er vi ihvertfall ikke enig.
  Cruise er toppen og det vil den fortsatt være .bare sure grinete nordmenn
  Holder seg her hjemme og ikke ødelegger denne sjø opplevelsen for oss.
  Hilsen
  TCB.
  Bye Bye.

 11. Kan du ta noen bilder av bassenget? Jeg har bare vært på en båt med «basseng», og det var en bitteliten plaskedam hvor selv en liten gummiand ville hatt problemer med rørligheten.

  • Det kommer et bilde i morgen. Rett nok ser du bare en liten del av et av tre basseng her, men det gir kanskje et lite inntrykk. Uansett svømte jeg i dag. Og jeg er litt større enn en gummiand:-)

 12. Får du sett medaljens bakside? Hvordan behandles de som jobber om bord? Hvor mye tjener de? Har du fått omvisning i «crew quarters»? Ser det bra ut?

  Er det virkelig «all inclusive»? Da jeg gikk av skipet på mitt cruise fikk jeg en overraskelse. Gebyrer/avgifter eller hva de nå kaller det som må betales når du går av skipet – uten at du ble gjort klar over dem da du kom om bord. Fy MSC…

  • Jeg har ikke sett hvordan de bor nei (med unntakk av kapteinen, som har en FEIT lugar). Men det er heller ikke poenget med denne bloggen. Det kan kanskje være et poeng ved en annen anledning, men nå forsøker jeg å finne ut hvordan det er å være passasjer. Ikke ansatt. Men jeg kan si at de jobber mye og står på.

  • Hvem har du kjøpt cruiset av. Dette står klart i alle de reiseopplysninger når man kjøper cruise. Selv foretrekker jeg RCCL og der er tipsen inkl. når du kjøper billetten.. Når du kjøper billetten, så er det basicprisen, pluss havneavgifter, og på RCCL inkluderer de også tipsen med en gang.
   Når det gjelder de annsatte, så må de jo trives. Mange av dem har jobbet der i årevis og vi er blitt personlige venner med mange annsatte på disse cruisskipene, og de søker seg tilbake igjen hver gang arbeidskontrakten går ut. Har aldri hært at noen av dem har klaget. Tror nok ikke lønnen er så høy, men som de selv sier, de har jo héller ingen utgifter hvis de ikke vil, og samtidig får de jo reist «jorden rundt.
   Mitt neste cruise som er i september med Liberty of the seas, blir mitt 17 på 4 år, så jeg begynner å føle at jeg er noe erfaren.
   God tur.

 13. Bra jobba Frank! Synes du gjør en fin figur og er en god ambassadør både for ‘cruise’ og den norske sjømannen, for det er det du er, tross alt!! Hilsen gammel kollega!

 14. De som leser til erfaringene fra VG’s novise, bør være klar over at flere av hans erfaringer nettopp er fra en nybegynner. Det er ikke nødvendig med spesielt antrekk i alle restauranter. Man bør absolutt ikke alle kjøpe utflukter på forhånd. Det er ikke nødvendig å følge i «saueflokken», men hvis du ønsker å komme i kontakt med mennesker fra hele kloden, er cruise-skipet unikt. Det er mer å lære!
  Og, vi synes 7 dager går for fort, og foretrekker 11 til 14 dager. På hvilken annen måte kan du oppleve flere høydepunkter i Europa, eller et annet sted på kloden på så få dager?

 15. Cruise er jo bare helt fantastisk. Samtidig kommer man innom mange steder man aldri kansje kunne tenke seg å reise til, men som overraskende var meget positivt og som vi sannsynlighvis vil reise tilbake til. I Middelhavet må jeg vel nevne Capri, som jeg nå har besøkt på nytt etter at jeg var der for første gang for 2 år siden. Flere slike herlige plasser har jeg besøkt via cruiseturer. Etter at vi begynte med cruise for 4 år siden, syntes vi at forflytningen fra en plass til den andre mens vi koser oss med andre ting er bare fantastisk. Selvfølgelig møter vi noen sure folk rundt omkring, men slike finnes desverre over alt, og de burde vel heller bli hjemme. Har erfaring fra reiseliv, så jeg vet jo godt at disse kverrulantene finnes over alt, uansett ferieform. De klarer ikke å ødelegge for meg, men at de gidder og betale for å reise rundt uten og nyte sin ferie skjønner ikke jeg.
  Ut på tur, og aldri sur.

 16. I første blogg-innlegg ba du om tips. Jeg har et til deg for dag 5. Du skal til Chania var det ikke så? når du går rundt i sentrum så gå litt i bakgatene og ikke bare langs havet, du vil oppleve mange små butikker og virkelig møte lokalbefolkningen på en annen måte en om du holder deg til hoved «handlegaten».. Hvis du går langs havnen i sentrum så vil du også finne et museum. Det er ikke det store museet, men er du interessert i historie er det artig. Videre forbi museet kommer du til havet, de gangene jeg har vært der har det vært satt opp en del forskjellige boder der. men det du skal se på er faktisk veggen i fortet museet holder til i, det er mye historie(for å ikke snakke om kanonkulehull) i de veggene. Herlig blogg! Se om du ikke klarer å overtale sola til å vise seg litt mer her hjemme i nord når du ser den i morgen.. 🙂

 17. Du skriver veldig bra , det er gøy å følge bloggen din 🙂 Cruise er en fin måte å reise på for alle som har lyst til å se flere steder uten å ta med seg kofferten hver gang man flytter på seg.
  Man har alt man trenger på båten og kan dra i land og se forskjellige steder nesten hver dag.
  Kan det bli bedre 🙂

 18. Litt skeptiske reiste vi med 3 andre par på tur i Middelhavet for et par år siden. Dessverre mye dårlig vêr, men faktisk deilig likevel. Vi kjøpte ingen pakker men mannen min og jeg gikk på oppdagelsesferd i hver havn. En borg, en høyde, en lokal badestrand , litt shopping, små lokale serveringssteder. Høydepunktet var i Kroatia hvor vi havnet borti flere herregrupper med middelaldersang!!! Cd ble innkjøpt. Båten var som forventet komfortabel. Store gode lugarer med balkong, som er et must!!!!!!! Fordi vi var så mange, hadde vi eget bord, og det er jo alltid koselig. Kveldene vekslet mellom dans inne eller ute. Vi ble som barn igjen å deltok på det meste.pga mye dårlig vêr ble det lite soling på dekk , men vi fikk med oss noen gårunder

 19. Er akkurat tilbake etter RCCL fra Texas til Barcelona – en fantastisk opplevelse.
  men for all del – det MÅ være RCCL – sier jeg etter vårt cruise nr 11

 20. Kan du lage et oppsummeringsinnlegg på alt du betaler? Altså alle tingene du betaler for og totale summen? Hadde vært greit å vite.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *