Cruise i Middelhavet, dag 2: Rapport fra nummer 4

NUMMER 4: Oss. Vi. Nummer 4. Jeg er ikke alene.

NUMMER 4: Oss. Vi. Nummer 4. Jeg er ikke alene. Foto: Jostein Matre

Nå skal jeg ikke prøve å sammenligne meg selv med krigshelt Gunnar «Kjakan» Sønsteby, men en gul klistrelapp med nummer 4 har gitt meg tilhørighet i hele dag. Selv om jeg reiser alene har jeg vært en av mange. Derfor drister jeg meg til å kalle opp dagens blogginnlegg etter «Kjakans» berømte bok, «Rapport fra nummer 24». Men der bør også all sammenligning stoppe. Jeg har for eksempel aldri vært med på å sprenge en byggning i Oslo. Ei heller flyktet fra nazister. Jeg har rett nok møtt noen slitsomme tyskere iblant, men det er liksom ikke helt det samme.

Vel, nok om det. La oss holde fokus…

ETNA: Siden vi ikke såg selve Etna-toppen når vi var på vulkanen stoppet vi på forhånd slik at alle kunne få sitt blinkskudd. Foto: Jostein Matre

ETNA: Siden vi ikke såg selve Etna-toppen når vi var på vulkanen stoppet vi på forhånd slik at alle kunne få sitt blinkskudd. Foto: Jostein Matre

Er det noe du kan være sikker på når du reiser på cruise så er det at du ikke er alene. Overalt på båten er det selvsagt andre mennesker, og slik blir det fort når du går i land også. Særlig dersom du har meldt deg på en utflukt. Det hadde jeg gjort på forhånd for stoppet på Sicilia. Jeg skulle – som de av dere som leste bloggens første innlegg kanskje husker – være med til vulkanen Etna og byen Taormina.

En ting lærte jeg raskt når det gjelder utflukter på cruise. Møt heller opp litt for tidlig, enn litt sent. Da kommer du nemlig med en av de første bussene, og du slipper å sitte å vente. Et godt tips særlig dersom du mistenker at det er mange som skal på samme ekskursjon.

Og det var altså her, på oppmøtestedet, som var båtens teater, jeg fikk den gule klistrelappen med nummer 4 på. Den skulle bæres synlig under heile utflukten. Og selvsagt fulgte vi etter damen med skilt nummer 4. Damen var den lokale guiden Elfie.

EKTE TURIST: Med gult nummer på brystet og "høreapparat" rundt hals og i øret er jeg klar som et egg. Foto: Jostein Matre

EKTE TURIST: Med gult nummer på brystet og «høreapparat» rundt hals og i øret er jeg klar som et egg. Foto: Stan the Man

Vel om bord i bussen (ja, du gjettet riktig. Den hadde nummer 4) fortalte Elfie om broen som er planlagt mellom Sicila og fastlandet. Den har egentlig vært planlagt i flere tiår, men ting har visst en tendens til å gå litt tregt i støvellandet. Men nå tror man at man nærmer seg byggestart.Uten at sicilianerne er spesielt begeistret for det.

– Vi vil gjerne ha litt avstand til fastlandet, forklarte Elfie, og fortsatte:

– Vi er nemlig ikke italienere. Vi er sicilianere.

GUIDE: Elfie ledet an. Vi andre fulgte etter.

GUIDE: Elfie ledet an. Vi andre fulgte etter. Foto: Jostein Matre

Sicilia har nemlig bare vært en del av Italia siden 1861. Før det har øya rett nok vært kontrollert av mange andre, som grekerne og franskmenenne. Mange har vært interessert i å ha kontroll over øya, på grunn av dens strategiske plassering i Middelhavet. Skal man kontrollere Middelhavet, må man kontrollere Sicilia, heter det visstnok.

Og mens sicilianerne ikke vil være italienere, så har ikke alltid de fra fastlandet syntes som mye om de fra mafiaøya heller. Noen har hevdet at det var først etter fotball-VM på hjemmebane i 1990 at sicilianere ble akseptert som «ordentlige» italienere. Og det kan man i så fall takke (eller kanskje sicilianerne er det stikk motsatte av takknemlige?) Salvatore «Toto» Schillaci for. Spissen som ble toppscorer i mesterskapet som Italia tok bronse i, kom nemlig fra Sicilia.

I bussen mot Etna opplyste Elfie også om at vi ikke skulle opp på toppen av vulkanen og se ned i et av de store kraterne der. Det skuffet tydeligvis en del av mine venner i gruppe 4. Det var tydeligvis ikke alle som hadde fått meg seg at i beskrivelsen av turen står det at man skal til et sidekrater.

– Jeg syntes egentlig ikke dette var så stas. Vi ser jo ikke den ordenlige vulkanen her, klaget Stan (the Man?) fra Canada etter at vi kom frem.

Jeg var til en viss grad enig, samtidig som det kanskje var litt naivt av Stan, og flere med ham, å tro at vi skulle gå rundt selveste krateret på en vulkan som bare så langt i år har vært aktiv 16 ganger (for ordens skyld: det betyr ikke nødvendigvis at lavaspruten har stått langt til himmels hver gang).

Nei. vi skulle altså kjøre til et «dødt» sidekrater, som har fått navnet Silvestri. Det var så langt veien gikk uansett. På 1986 meters høyde. Nesten bare halvveis opp til toppen (Etna er Europas høyeste aktive vulkan). Her fikk vi rett nok sett både lavastein, og vi fikk gått rundt krateret, men det var altså ikke allverden.

Krateret tok maks 10 minutter å gå rundt, så ikke var det stort. Og du kunne gå ned i bunnen av det. Det tok kanskje 20 sekunder. Så ikke var det dypt heller. Og altså ingen vulkansk aktivitet å spore.

Ikke så man toppen av Etna derfra heller, fordi lavere topper skygget for den.

Bortsett fra litt damp var det heller ikke noe aktivitet i Etna denne gang. Det var det derimot i 1992. Da hadde man et av de større utbruddene i moderne tid. Og i alle fall det som har kommet nærmest å gå alvorlig ut over den nærmeste bebyggelsen. Mens lava sakte, men sikkert strømmet nedover, og man forstod det var lite man kunne gjøre for å stoppe den, snudde lokalbefolkningen seg mot høyere makter. De tok med en statue av den lokale skyttshelgenen og i fjellsiden. Satte den ned like foran den første bebyggelsen, foldet hendene og ba. Det kan ha vært smart triks. Bare få meter fra statuen – og bebyggelsen – stoppet laven. Dermed ble alt og alle spart.

Selvsagt kan det også ha vært en tilfeldighet, men det tror man neppe i katolske Italia.

TORG: Taormina er en vakker by. Selv om det kanskje ble litt voldsomt når "et halvt" cruiseskip skulle besøke det lille stedet samtidig.

TORG: Taormina er en vakker by. Selv om det kanskje ble litt voldsomt når «et halvt» cruiseskip skulle besøke det lille stedet samtidig. Foto: Jostein Matre

Etter å ha tilbragt en drøy time på det forblåste sidekrateret, som for øvrig fungerer som alpinanlegg på vinteren, var det inn igjen i bussen for gruppe 4. Da bar det nedover igjen, og til vakre Taormina.

Det var først når vi kom hit jeg virkelig fikk den følelsen av å være med en cruisegruppe på utflukt. Plutselig var jeg en av de jeg selv har ristet litt på hode av når jeg har reist på ferier rundt omkring i verden.

LOKAL HELT: De lokale har det godt. Det var i hvertfall slik jeg oppfattet Antonio. Tross noe språkproblemer tror jeg han sa at han hadde bodd i Taormina hele livet, og at det var "Belissimo". Men det kan også hende han snakket om hvor god den lokale vinen er. Hva vet jeg...

LOKAL HELT: De lokale har det godt. Det var i hvertfall slik jeg oppfattet Antonio. Tross noe språkproblemer tror jeg han sa at han hadde bodd i Taormina hele livet, og at det var «Belissimo». Men det kan også hende han snakket om hvor god den lokale vinen er. Hva vet jeg… Foto: Jostein Matre

Jeg gikk bak en dame som holdt et skilt i hånden. Med en ørepropp i ene øret, slik at jeg kunne høre alt hun sa, selv om hun var 10 meter foran meg. Og selvsagt med den gule klistrlappen med nummer 4 på. Og slik gikk resten av gruppen også. Som en lydig saueflokk.

Men sant skal sies. Elfie (eller rederiet, er det vel strengt tatt), hadde ikke lagt opp til så veldig lang guidet tur i akkurat dette tilfellet. Definitivt et pluss i min bok. Etter et kvarter var det over, og vi hadde i overkant av en time til egen rådighet i Taormina. Så da var det bare til å finne byens beste is-sjappe. Man må jo spise is i Italia.

Elfie var pålagt fra rederiet å anbefale en bestemt sjappe, men jeg lot meg ikke lure. Selvsagt handler det bare om business. Alle vet at det garantert er en annen sjappe som faktisk er den beste. Og ifølge en lokal helt stemte det. Gelatomania var visstnok stedet å gå. Nå er det jo vanskelig å vite om det er den beste siden det var den eneste jeg faktisk prøvde, men god is var det definitivt. Hennig Olsen og Diplom Is må lenger ut på landet, for å si det sånn.

Ut på landet skulle ikke jeg. Ut på havet, for å omskrive Rune Rudberg ørlite grann, derimot. Nå har Navigator of the Seas kastet loss fra Sicilia. Neste stopp er Athen (strengt tatt Piraeus, litt utenfor grekernes hovedstad). Men før det er det en hel seilingsdag. Kapteinen, norske Frank Martinsen, var akkurat på høytaleranlegget og meldte om overkskyet og noe bølger i morgen. Det var en strek i regningen siden jeg hadde tenkt å late meg ved bassengkanten. Kanskje skal jeg heller avlegge nevnte Martinsen, som konsekvent omtaler båten som «sjarken» når han er på høytalerne og snakker norsk, et besøk på broen.

Det må da være mulig for en journalist å lure seg inn der.

MAFIA: Nå er det jo på andre siden av Sicilia Corleone er, men jeg valgte likevel å unngå akkurat dette smuget. Foto: Jostein Matre

MAFIA: Nå er det jo på andre siden av Sicilia Corleone er, men jeg valgte likevel å unngå akkurat dette smuget. Foto: Jostein Matre

PS. Dette er en blogg om en uke på cruise i Middelhavet, skrevet av en selvuttalt cruiseskeptiker. Kan en uke på tur endre oppfatningen og få undertegnede til å ville reise på cruise igjen?

TIDLIGERE PUBLISERTE INNLEGG FRA TUREN:

DAG 1: En uke på luksusdanskebåt

NB! Ettersom undertegnede er ute og gjør ting på dagtid vil det være folk i Oslo som publiserer kommentarer til bloggen. Dessverre rekker de ikke å publisere alle. Undertegnede vil hver dag forsøke å svare på noen av de publiserte kommentarene, men rekker heller ikke å svare på alt. Man skal jo tross alt oppleve cruiset. Da nytter det ikke å sitte på nettet hele dagen…

41 tanker om “Cruise i Middelhavet, dag 2: Rapport fra nummer 4

 1. Jeg koooser meg mens jeg leser bloggen din:-), og smiler hele veien.
  Vi lot oss heller ikke lures til å handle verken her eller der, men gikk våre egne «veier» der det var mulig! Og riktig som Jostein sier her – bedre å møte opp for tidlig, da slipper man venting, hvis vel å merke medpassasjerer forstår å passe tiden. Det skal nemlig ikke mange minuttene til før man risikerer akterutseiling. Verken de andre to, tre tusen passasjerene eller for den del; losen, kan vente på at den ene ikke bryr seg om å ta en titt på klokka.
  Det kan kanskje være verd å føye til at på cruise er utfluktene grundig lagt opp, i allfall hos Royal C, ; er man ikke i stand til å begi seg ut på litt krevende utflukter med f.eks. mye gåing, så er dette tydelig markert.
  Jeg tror bestemt at du etter endt seilas ikke vil reise ut på cruise med det aller første…

 2. Dette er utrolig bra lesing. Spesielt for de som faktisk har vært på cruise i Middelhavet. Jeg gliser for meg selv, nikker og humrer – for det er så tatt på kornet mye av det du både opplever, betrakter og får med deg Jostein :-). Selv liker jeg faktisk denne måten å feriere på. Man opplever mange steder samtidig uten å måtte løfte en finger. Alt er lagt til rette for deg. Men man må like mennesker og ikke føle klausen komme å ta deg bare noen kommer litt for nær. Samtidig er det faktisk steder på båten hvor en kan bare slappe av og nyte tilværelsen, ganske så for en selv. Har ikke vært på denne måten du er på, men har vært på Grandeur og Monarch (mange herrans år siden i Karibien). To av de mindre RCCL båtene. Neste drøm er Oasis eller nye Quantum som blir bygget i disse dager :-). Ha en riktig god tur videre Jostein, og nyt det mens du kan 😉 – om ikke annet så været og de flotte stedene du får oppleve.

  • Takk for fin tilbakemelding både fra deg og mange andre. Det er hyggelig. Jeg rekker ikke å publisere flere kommentarer nå, men følg med videre!

 3. Hei. Har selv reist med både RCCL (Liberty of the Seas) og NCL (Norwegian Epic). Fantastisk flotte skip, vil nok heller si Color Fantasy x 4 :o) Dersom du synes det er kjedelig å pakke dress når du er på ferie, kan jeg anbefale NCL. De har større «frihet» når det gjelder antrekk ved middagene. Når det gjelder å forhåndsbestille synes jeg det var helt greit å forhåndsbestille drikkepakker til ungene. Ellers kan jeg anbefale nettstedet Cruise Critics. Der fant jeg mye informasjon både når jeg reiste til Karibien (RCCL) og Middelhavet (NCL). Før Middelhavscruise fant jeg til og med en amerikansk familie som vi delte privatsjåfør/guide med i Napoli. Dette var MYE billigere og hyggeligere enn å reise i bussfølget på de arrangerte turene. Både gutta mine og jeg er bitt av cruise basillen. Det å kunne se så mye flotte plasser, samtidig som du har med deg 5* hotell på tur er helt topp. I tillegg kan man kose seg med nydelig mat og topp underholdning på hele turen. Slapp av, nyt turen og ikke bare se etter negative ting :o)

 4. Hei Jostein,

  Vi gjorde akurat samme cruiset i fjor høst, og hadde en fin tur med bare fint vær.
  Noen få gode råd fra denne og annen cruiseerfaring.
  Ikke kjøp alle utflukter de selger ombord, det kan godt være mulig å utforske havnenen og attraksjonene rundt om på egen hånd.
  Athens må du få med deg hvis du da ikke har vært der før, Kusadasi er meget morsom,
  og Effisos er nok viktig , ja, men varmt!
  Ombord vil vi råde deg til å benytte deg av tilbudene om frokost og/eller lunch i hovedrestaurantene de dagene dette blir tilbytt.
  Nyt reisen, der foregår noe hele tiden og hver havn har sin sjarm.
  beste hilsen
  fra Geiranger her vi har de på besøj hver dag.
  Geir Gjørva

 5. Så moro å lese bloggen din! Gleder meg til fortsettelsen og er spent på hva terningen blir etter endt cruise. Hilsen cruisefrelst som allerede har booket to cruise med RCCL i år 😉

 6. Hvorfor være med på dyre utflukter i regi av Cruiset, mye billigere og ofte bedre å kapre taxi eller andre på land.

  Øyvind

 7. Jeg koser meg også med denne cruisebloggen – gleder meg til nytt innlegg, igjen! 🙂 Og enda mer til jeg selv skal ut å reise om …46 dager er det visst!! 😉

  Jeg tenker at cruise kan være så mangt forøvrig. Man kan være superturist og løpe rundt på alt av utflukter mm., eller man kan «styre skuta selv» og gjøre det man vil, så og si når man vil. Loffe rundt og ta det som det passer seg.

 8. Siden vi hadde Taormina som base en uke i slutten av oktober i fjor leste jeg denne med stor interresse. En av favorittsyslene våre om formiddagen var å sette seg ned på en av uterstaurantene og se på livet…og da spesiellt alle karakterene fra diverse cruisebåter som promenerte fram og tilbake ;-). Mye moro å se for å si det sånn! Men det var det greit at de reiste igjen og at kaotiske Taormina på dagtid ble ble til fredelige Taormina når mørket senket seg.

 9. Jeg dro med MSC Divina i Middelhavet nå i påsken, og det var aldri ventetid på busser når man skulle på utflukt. Det var så bra organisert, at den eneste køen du stod i var den ut av båten når «alle» skulle av på en gang, men det gikk forsåvidt raskt det også.
  Vi var ikke med på alle utflukter, men valgte å gå på egenhånd i flere havner.
  Glimrende å våkne i en ny by (eller nytt land) hver dag, uten fly- og transferventing! Vi hadde kun en dag til havs, så man rakk mange steder på en uke.
  Dette var første cruiset jeg var på, men jeg tror definitivt ikke det var det siste!

 10. De fleste yngre som har vært på cruise før har jo forstått at man ikke melder seg på saueflokk-turene…. Gjør litt research på forhånd så rusler du rundt på egenhånd imens bussene er ett annet sted. Men vil du se hovedattraksjonene må du såklart finne deg i att tusenvis av andre også ønsker det, uansett hvordan du reiser.
  Har selv aldri vært med på båtens opplegg og har hatt fantastiske turer! Velg suite med egne Er selv 25 år. Spiser på ulik restaurant hver kveld (om vi ikke finner en favoritt da) og aldri med fremmede mennesker (om vi ikke ønsker det). Reiste i middelhavet med Royal Carribean.

 11. Min samboer og jeg er også 35 år gamle, og vi var på vårt første cruise i januar. Vi var ikke infisert med samme skepsis som journalisten, og årsaken til det er vel at vi trolig gjorde bedre research enn han.
  Om du skal teste et cruise som 35-åring, så kaster du deg ikke på en tilfeldig båt. Det finnes flust av nettsteder som forteller deg mer enn nok om hva du kan forvente på de ulike båtene, og deres respektive seileruter. På den måten kan du minimaliserer sjansen for å putre rundt på havet med «halvfeite, amerikanske damer med blått hår», og barnefamilier hvor foreldrene gråter like mye av fortvilelse, som barna gråter av sjøsyke.
Havner du på en båt hvor du er den eneste som ikke knasker mokkabønner og kamferdrops til kaffen, mens man mimrer om tiden før den kalde krigen; ja, da er det din egen feil spør du meg.
Journalisten blir sliten av å ta stilling til alle valgene før cruiset er i gang. Men nei; det er IKKE lurt å forhåndsbooke. Disse valgene er designet nettopp for den gamle damen med blått hår, som ikke er vant med å orientere seg verken i nett-jungelen eller andre jungler. Som 35-årig cruisepassasjér er det bare ett valg du trenger å ta; nemlig å ikke ta noen valg. Du MÅ ikke gjøre noe som helst på et cruise, og som en skeptisk nordmann i din beste alder, kjenner du vel igjen en turistfelle når du ser en. Båten bringer deg til noen fantastiske destinasjoner, og det eneste du trenger å tenke på, er klokkeslettet båten legger fra kaien igjen. I mellomtiden kan du utforske St. Marteen, St.Thomas eller St.Kitts helt på egen hånd – som vi gjorde. Trekk unna alt som ligner organisert gruppetur, lei en billig sjåfør for dagen og be han kjøre deg til et sted uten turister og gamlinger med blått hår. Som jeg allerede har sagt; ender du opp på en strand på St.Kitts med en lubben amerikaner med blått hår; ja, – nok en gang – da er det din egen feil.
  Og dresskode? Som journalisten sier; det er flust av restauranter på båtene. Det er ingen som kaster deg over bord om du entrer en av dem uten dress på de formelle kveldene. Men det er også finere restauranter om bord hvor dresskoden blir opprettholdt; men slik er det jo ofte på landbaserte restauranter også. To formelle kvelder er i alle fall ingen grunn til å nekte seg et cruise. Igjen; gjør litt research på forhånd, så finner du garantert en båt som passer for din aldersgruppe og dine reisemål. Velg for eksempel en båt som ikke har lekepark; svært få barnefamiler velger disse båtene.
  Jeg skjønner at journalisten har valgt en småironisk og humoristisk vinkling på sin artikkel. Men etter min mening gir han ikke et riktig bilde av hvordan et cruise kan være for 35-åringer; eller den yngre garde om du vil. Om du frivillig klasker beina dine opp i alle fellene du kan gå I når du skal bestille ditt første cruise på Middelhavet eller i det Karbiske hav, så er det klart at opplevelsen blir deretter.

  Gjør lang og god research. Bruk Cruisecritic og Tripadvisor og dets like, så er jeg sikker på at du får en ferie som var minst like avslappene og fin som vår. Vi har reist svært mye, og ville prøve noe helt annet. Cruiset vår var ikke vår beste ferieropplevelse noen gang, men den hadde svært mange fine kvaliteter ved seg. Vi brukte tiden på fem karibiske øyer svært godt, og føler virkelig at vi har vært på disse stedene, og ikke bare nippet til drinker på dekk. Dra på cruise. Det er ingenting å skamme seg over;).

  • Ja, dersom jeg skal reise på cruise privat en gang i fremtiden så kommer jeg til å gjøre godt med research. Nå var litt av poenget å dra på et så «vanlig» cruise som mulig.

   • Du skriver veldig bra, Jostein! Du får nok ikke den sjø-følelsen du fortjener som vestlending i en innestengt boks med veranda…..mye mat og drikke og dovenskap… men stå på – og god tur videre!

 12. Hei!! Det er så gøy å følge med på reisen din,koser meg veldig og lengter tilbake til cruiset jeg selv var med på i 2006.Da gikk turen til Vestlige caribien :).kjempefin tur,håper jeg kan få oppleve det en gang til:). Gleder meg til neste rapport fra turen din,som jeg leser på VG nett.Ønsker deg en flott tur!!!. Hilsen Heidi:-)

 13. Det er morsomt å lese bloggen din.
  Håper du ikke har planlagt å være med på alle ekskursjonene. Det er ofte mye bedre og bare gå i land alene, og ha hele dagen til egen rådighet. Og det er da du kan komme i kontakt med de originale og fine innfødte, se de mest spennende stedene og spise den beste maten.

  Lykke til videre på cruiset.

 14. Hei. Har vært på cruise tidligere og har bestilt ny tur i sommer. Tips: Hvis du spiser i hovedrestauranten i kveld så vær klar over at du kan få så mange forretter, hovedretter, desserter du vil. Vi skjønte dette først den dagen vi spiste middag sammen med et amerikansk par som hadde vært på mange cruise. De bestilte flere forretter istedenfor hovedrett og avsluttet med et par desserter. Neste dag tok de gjerne to hovedretter og en dessert. På RC er maten helt fantastisk og man har lyst på «alt» på menyen. Bestiller duen flaske vin (eller har vinpakke) til maten og ikke ønsker å drikke opp hele flasken den kvelden så får flasken vakumkork og er tilgjengelig dagen etterpå. Spis rolig og nyt måltidet.

 15. «Sicilia har nemlig bare vært en del av Italia siden 1861»
  Italia har bare vært en del av italia siden 1861 🙂

 16. Helt engi med deg Jostein! skal man på utflukt er det lurt å komme i god tid. da slipper andre å sitte å vente på deg og alle vil også få en bedre og hyggeligere tur!
  snakker av erfaringsom x-reiseleder.

  Ps! når du er i chania skal du oppleve havna og fyrtårnet ute i havne bassenget. Nest nederste restauranten mot fortet og gamle byen er absolut verdt et besøk! (husker ikke navnet på den siden det er noen år siden jeg var der).
  lærgata er et «must» når du er der, pruting er selvklart vanlig og se ikke bort i fra at under prutingen vil du bli tilbydt noe godt å drikke (les Raki) for å få litt mer «fart» i diskusjonen.

 17. Spennende prosjekt du har startet Jostein! Jeg tror du blir en omvendt skeptiker 🙂 Min forlovede (31) og jeg (32) reiste på akkurat samme cruise i mai 2012. Vi hadde en fantastisk uke i en Owners Suite, ikke minst takket være en dyktig Concierge som tok ekstra godt vare på oss som hadde booket suiter. Et godt tips er å betale ekstra for en middag i spesialrestauranten Chops Grille. Det koster riktignok ekstra, men er verdt hver krone. Prøv også Eggs Benedict til frokost i hovedrestauranten! Sørg for å få med deg det flotte isshowet og ikke minst The Quest, som arrangeres en av kveldene. Sistnevnte er så pinlig og tullete at det en opplevelse i seg selv 🙂 Ta også turen helt frem i skipet ute på dekk 5, hvor du kan ha ditt eget «Titanic moment». Nesten ingen andre finner veien dit. I forhold til anløp så kan du se frem mot Kusadasi/Ephesus. For oss var Athen en sliten og grå nedtur, mens Chania var mye hyggeligere enn forventet. I Athen fungerer det bra med «hop on hop off»-bussen, og i Chania tar du helt enkelt lokalbussen til byen. God tur videre!

 18. Vi var på den same turen som du er på for 3 veker sidan. Det var første gong vi var på cruise, men vi kan anbefala det til alle. Vi reiste med ein tiåring som var skeptisk på førehand, men som likte seg svært godt. Det var mange ulike aktivitetar ombord som han kunne vera med på, og mange barn på same alder. Han var med på aktivitetsklubben ombord, og var der nokre gongar når han hadde lyst til det. Då vart han kjent med barn frå andre land og kunne få praktisera engelsken sin, samtidig som mor og far fekk litt tid for seg sjølv.
  I Messina var vi kun i land og tok ein liten rusletur i byen, men i Athen heiv vi oss med på ein guida tur og fekk med oss Akropolis og olympiastadion. Det fungerte fint og var svært proft opplagt. I Kusadasi valgte vi å ta ein rusletur i bazaren, alskens juggel og innpåslitne seljarar, men greit nok. Fin by.
  Siste dagen då vi kom til Civitavecchia igjen, hadde vi så god tid til flyet skulle gå at vi heiv oss med på ein guida tur i Roma med transfer til flyplassen etterpå. Greit nok når ein ikkje har vore i Roma før, men litt heseblesande pga mykje folk i byen. Paven har messe om søndagen, så det var mykje folk i området rundt Petersplassen.
  Alt i alt ein OK måte og feriera på, du har bagasjen på plass på lugaren og reiser frå land til land og by til by samtidig. All inclusive ombord på båten, bortsett frå drikke, og eg vil heller ha det på denne måten enn på eit hotell i Tyrkia eller på Mallorca, der vi har prøvd all inclusive før. Ser ikkje bort frå at vi prøver cruise fleire gongar.

 19. Gleder meg til å høre om de neste dagene dine!
  Hobby nr.1 er å reise,og lager helst turene selv, men reiser veldig gjerne på cruise igjen.
  Synes det er fantastisk å våkne opp på et nytt sted hver morgen.
  Visst mulig,så ta en dag på båten,mens alle de andre er på utflukt.
  Da er det fredelig og rolig,og garantert ingen kø noen plass:)

 20. Morsomt å lese hva og hvordan du skriver, en god blogger 🙂 Men håper det kommer mer utfyllende om skipet (sjarken) – ja for det er vel pga av den man reiser på cruise? Det skal være koselig og masse å finne på om bord i skipet synes jeg, man er vel der det meste av tiden. Du skrev i forrige innlegg at det var en luksusutgave av danskebåten, vil gjerne ha det utdypet. God seilas videre!!

 21. Hvordan er det med internett ute på reisen din? Er det trådløst på båten, og må man da betale ekstra for å bruke det?

  • Det er trådløst enkelte steder på båten, men forholdsvis dyrt. Jo flere minutter du kjøper jo billigere per minutt.

 22. Så moro å lese om skeptikeren som er på cruisetur. Jeg har mange cruiseturer bak meg og noe av det første jeg lærte var å holde meg langt vekk fra oppsatte turer,de er vanligvis dyre og svarer ikke til prisen,sats heller på lokal taxi et stykke borte fra cruisehavnen,og du kan være heldig å få se noe som den vanlige turist ikke får se. Jeg slapper av når jeg er på Cruise,koser meg med frokost på balkongen og lar humla suse. Det kan være ok å tá med seg showet som går i teatersalen hver kveld,det kan i udgangspunktet virke kedelig,men det kan dukke opp godbiter som er er en opplevelse å tá med seg,ønsker deg fortsat god tur,mvh Tove, som skal på Allure of the seas i juli og som er skeptisk til den kolossen

  • Trenger ikke være skeptisk til Allure of the seas. Var på det skipet i 2011 og 2012, reiser på nytt med den i sept 2013. Nyter hvert minutt på det flotte skipet med kjempegod service. God tur : )

 23. Morsom blogg. Har selv ikke deltatt på cruise, men vært på chartertur. Foreløpig har dine erfaringer ikke endret min skepsis til denne type masseturisme. Uten å foregripe begivenhetene, tror jeg ikke jeg endrer syn…

 24. Kjekt og lese reisebloggen. Skal på samme tur i juli og tilhøyrer skeptikarane. Me er fire som skal reise i lag og har foreløpig ikkje bestilt noko utflukter. Er defor nyttig og sjå kva du opplever og kva som er verdt et besøk. Gler meg til fortsettelsen. Ser at eg må ut og handle finkjole før turen:)

 25. For nydelig mat,super service,bra båt,lite skrik og skrål anbefales balkonglugar med RCL sitt datterselskap Celebrity Cruiselines i Aquaclass.MEGABRA !

 26. Nå må alle dere erfarne cruisere slutte å spre alle tips om hvordan gjøre utflukter osv på en billigere måte en hva cruise-selskapet kan tilby. Prisen på selve cruiset risikerer jo da bli dyrere! Men, heldigvis har vi etter 12-15 cruise noen hemmeligheter vi holder for oss selv!

 27. Jo mer jeg leser på bloggen. Jo mere gleder jeg meg til våres neste.7juli.
  Livet er herlig for oss Cruise elskere.
  JPA

 28. CRUISE, det er for tiden den desidert beste ferieformen jeg kan tenke meg nå. Man forflytter seg når man spiser et bedre måltid, er i teatret, går på skøyter, spiller minigolf, eller bowling for den saks skyld. Man velger selv hvordan man vil ha det da tilbudene på disse fantastiske skipene er mange. Man reiser vel på ferie med godt humør og positiv innstilling, men ser jo på noen av kometarene at det er noen som helst burde sitte hjemme og se på TV i stedet da ingenting er bra nok.
  Treffer også en masse hyggelige folk og får nye gode venner på hvert eneste cruise.
  Et lite tips er når det gjelder utflukter, så er det ofte mye å spare å¨å ta en maxitaxi på bryggen. De samler sammen til full bil og man får mye mere ut av utflukten, og selvfølgelig sparer man ganske mye på dette.
  UT PÅ TUR; ALDRI SUR. Mitt 17 cruise finner sted med Liberty of the seas fra Barcelona i september. Har prøvd fler forskjellige selskap, men er nok mest fornøyd me RCCL.
  GOD TUR.
  Se ellers CRUISEFEBER på Facebook.

 29. Jeg har bestilt samme cruise i oktober – og skjønner nå at dette ikke er noe for oss.
  Dress til middag og saueflokk på tur? Neitakk – dette er ikke oss.
  Vi kommer nok til å avbestille og bruker pengene på noe annet lurt. Kanskje nytt tak på hytta neste år.

 30. Tilbaketråkk: Cruise i Middelhavet, dag 3: – Du slipper å få sand i trusa | Reisebloggen

 31. Kan anbefale rccl på det varmeste. Har vært på 2 cruise i middelhavet de siste 2 årene. Skal på det tredje i juli.
  Har aldri hatt med dress og slips. Det går helt fint med bukse og skjorte.
  Drikkepakke er å anbefale.

 32. Cruise er så definitivt å anbefale for både store og små; trenger ikke være amerikansk dame med blått hår for å like den formen for ferie.
  Det er helt topp å bli vartet opp fra a til å, kunne velge blant mange forskjellige spisesteder, bestille frokosten levert på rommet, slippe å tenke på om man har nok kontanter mm. samtidig som man får muligheten til å oppleve flere reisemål på samme tid – legger deg til å sove i Spania mens du våkner opp i Italia…
  Jeg skal definitivt ut på flere av denne typen reiser!
  God tur videre Jostein 😉
  PS!
  Kaptein Martinsen sa akkurat det samme på min Middelhavscruisetur med Voyager of the seas for snart 2 år siden…

 33. Passengers aboard Royal Caribbean’s Grandeur of the Seas were awakened and sent to their muster stations after a fire on one of the cruise ship’s decks early Monday morning……

 34. Var på samme Cruiset i fjor, men morro å lese om utfluktene for de droppet vi å være med på. I Sicilia spaserte vi bare langs havna i håp om å finne en strand, da denne jenta var febrilsk etter å sette bena i middelhavet, og jammen fant vi ikke bystranda! Helt i enden var det en privat del som tilhørte en tennis club og der var det solsenger og øl til 1 Euro!! Og vi var hjertlig velkommen når vi spurte pent!

  Så de var litt misunnerlige de andre parene rundet det «runde bordet» under middagen, for de hadde sittet i en traffikert gate og drukket samme øl’en til 8 euro!

  Cruise er GØY! Vil absolutt tilbake igjen! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *