Cruise i Middelhavet, dag 1: En uke på luksusdanskebåt

DAGENS DRINK: Hver dag blir det servert en spesiell drink. Denne kelneren jaktet på folk som var interessert i Dagens Drink. Foto: Jostein Matre

DAGENS DRINK: Hver dag blir det servert en spesiell drink. Denne kelneren jaktet på folk som var interessert i Dagens Drink. Foto: Jostein Matre

Jeg er skeptisk til cruise. La det være sagt med en gang. Men det er også grunnen til at jeg nå befinner meg på et gigantisk cruiseskip i Middelhavet. For noen timer siden forlot Navigator of the Seas (311 meter lang og kapasitet på 3114 passasjerer) havnen i Roma, og har akkurat nå retning mot Messina på Sicilia.

Vi i reiseredaksjonen i VG tenkte deg var på tide å sjekke hvorfor stadig flere drar på cruise. Er skepsisen til en 35 år gammel reisejournalist som ikke liker å gå i kø med andre turister berettiget, eller kan cruise faktisk være en hyggelig måte å feriere på?

Visstnok er det ikke lenger bare halvfeite, gamle, amerikanske damer med blått hår. Nå drar unge par, småbarnsfamilier og vennegjenger også på cruise. Jeg kjenner selv folk i alle disse kategoriene som har lagt ferien på bøljan blå.

DRESS: På cruise kler man seg classy. Derfor måtte finstasen pakkes før avreise. Foto: Jostein Matre.

DRESS: På cruise kler man seg classy. Derfor måtte finstasen pakkes før avreise. Foto: Jostein Matre.

Og joda, selvsagt er det pensjonister her. Amerikanske er de gjerne også. Så jeg forventer fremdeles å se minst én halvfeit, gammel, amerikansk dame med blått hår før jeg mønstrer av kommende søndag. Kanskje vi skal ha en betting for når det skjer? Jeg tipper onsdag. Jeg legger i hvert fall 1000 kroner i potten på at det skjer i løpet av uken. Viss ikke blir Redd Barna den 1000-lappen rikere. Det er et løfte!

Uansett… Ifølge Cruise Market Watch reiste i fjor over 20 millioner mennesker på cruise. Det er over 15 millioner flere enn for bare 20 år siden. Ifølge kollega Dag Fonbæk, en ringrev innen norsk reiselivsjournalistikk, er det ingen ferietyper folk oftere vender tilbake til.

– Har du først vært på cruise blir du visstnok bitt av basillen. Så du skal bare se at etter dette ekseprimentet ditt kommer du til å ta med deg kjæresten og reise på ny tur før du vet ordet av det, sa Dag til meg før jeg forlot kontorlandskapet på VG-huset i Oslo før helgen.

Da hadde jeg akkurat lagt ut om min skepsis til denne ferieformen. Om Dag får rett vet jeg – og dere som leser – kanskje på søndag.

Nå skal det i hvert fall testes, og blogges, i syv dager.

Men før jeg kom så langt som her jeg sitter nå – som altså er om bord på båten – måtte denne turen planlegges. Og allerede her ble skepsisen min ytterligere forsterket. Ikke akkurat en god start for de som håper jeg skal bli omvendt (Jada, jeg lover å ikke bare være sur og negativ. Jeg skal lett innrømme det når det er ting jeg synes er bra!).

DEN IKKE FULLT SÅ GAMLE MANNEN OG HAVET: Bildet er tatt fra min private balkong om bord. Foto: Selvportrett

DEN IKKE FULLT SÅ GAMLE MANNEN OG HAVET: Bildet er tatt fra min private balkong om bord. Foto: Selvportrett

Grunnen til at jeg ble mer skeptisk er at folk som har vært på cruise før har sagt til meg at «men det er jo utrolig deilig at du ikke trenger å tenke på noe, fordi alt er fikset». Slik opplevdes det ikke i planleggings-fasen. Jeg tror aldri jeg har måttet ta stilling til så mange ting før jeg skal ut på reise. Det var registrering av hvilke utflukter jeg ville være med på, hvilke bordsetting jeg ville ha i hovedrestauranten, hvilke andre restauranter jeg ville spise i, hvilke drikkepakker jeg ville ha under turen og booking av spa-timer og registrering av kredittkort for betaling underveis (skipet er kontantløst, så jeg har fått meg et kort hvor alle utgifter blir registrert. Litt fiffig i grunn).

Selvsagt kunne jeg ha ventet med mye av dette til jeg kom om bord, men da jeg leste om de ulike utfluktene stod det at det kunne være lurt å forhåndsbooke, slik at man var sikret plass. Og jeg vil jo nødig misse den beste uflukten fordi jeg ikke gadd å melde meg på før dagen i forveien.

EFFEKTIVT: Man må la seg imponere over logistikken før man kommer om bord.

EFFEKTIVT: Man må la seg imponere over logistikken før man kommer om bord. Foto: Jostein Matre

En annen grunn til at jeg ble litt mer skeptisk er de to «formelle» kveldene jeg plutselig oppdaget at er en del av konseptet. Da må vi menn stille i dress eller smoking. Jeg tror faktisk aldri tidligere jeg har pakket med meg dress og slips før en ferie (strengt tatt er jeg på jobb for VG, men dere skjønner hva jeg mener).

Kanskje det sier mest om meg. Jeg liker ikke å gå i dress, men når det står som punkt 1 under «viktig informasjon» før avreise har man neppe noe valg. Men jeg er åpen for at det kan bli kule kvelder altså. Omtrent som for turen generelt. Litt skeptisk, men åpen for at det blir bra.

Og nå er vi altså i gang. Som sagt på vei mot Sicilia. Dagen i dag har gått med til å fly fra Oslo til Roma. Der ble jeg, og en del andre, tatt imot av en representant for Royal Caribbiean Cruise Line, og etter hvert fraktet til havnen hvor vi sjekket inn på båten.

BALJEN: Dette er Navigator of the Seas. Foto: RCCL

BALJEN: Dette er Navigator of the Seas. Foto: RCCL

– OH MY GOD! WOOOOW! LOOK AT THAT BOAT! Amerikanerne bak meg på bussen var tydelig imponerte i det vi svingte inn på havnen i Civitavecchia, utenfor Roma. Men så ferdes det kanskje ikke like mange store cruisebåter på den amerikanske prærien som på Vestlandskysten der jeg er oppvokst.

Ikke lenge etter de amerikanske utbruddene var jeg om bord. Og det skal cruiseferie i hvert fall ha. Ting er effektivt. Fra jeg tok kofferten av bagasjebåndet på flyplassen i Roma til en representant for rederiet hadde tatt hånd om den gikk det knapt et minutt. Først noen timer senere så jeg den igjen. Da stod den på lugaren. Slik service liker jeg. Resten gikk også effektivt. Rett i buss, som brukte en times tid til havnen. Og fra jeg gikk ut av bussen til jeg var om bord i båten gikk det knapt fem minutter. På den tide var jeg gjennom både sikkerhetskontroll og selve innsjekkingen, hvor jeg fikk mitt magiske kort som gir meg neste alt det jeg peker på her. Ikke verst når man vet at det er flere tusen passasjerer.

I det jeg gikk om bord gikk likevel begeistringen raskt over i skepsis igjen. Vegg-til-vegg-tepper og trange lugarkorridorer. Tankene gikk umiddelbart til danskebåten. En tanken som for øvrig ble sterkere de neste timene.Dog er det litt som en luksusutgave. Jeg føler jeg skal være en uke på luksusdanskebåten.

GLADE FOR AVGANG: Noen viste mer glede for avreise enn andre.

GLADE FOR AVGANG: Noen viste mer glede for avreise enn andre. Foto: Jostein Matre

I sol og varme. Ikke i stiv kuling og høye Skagerakbølger.Her er buffet, her er tax free, her er disko, her er spillehall og her er altså vegg-til-vegg-teppe. Men det er også basseng, boblebad, minigolfbane, balkong på lugaren (alle har rett nok ikke det) og en haug med andre ting som bringer frem følelsen av litt luksus.

Som for eksempel at jeg har min egen «stateroom attendant», eller lugarhjelper om du vil. Soma, heter han. Hver dag den neste uken vil han være innom lugaren og fikse og ordne to ganger. Formiddag og ettermiddag. Slikt kan vi like. Allerede har han tatt imot en håndfull skjorter som han skal få strøket for meg, og har lovet å levere tilbake i morgen. Og han har spurt om jeg kanskje trengte et nytt håndklede. Jeg er litt usikker på om jeg skal tolke det som god service, eller at han tror jeg har et sært behov for å dusje flere ganger i timen. Etter tre timer om bord hadde jeg på ingen måte rukket å «bruke opp» de to håndkledene som henger på badet.

Første dag ble avsluttet rundt middagsbordet. På forhånd hadde jeg booket meg inn på skipets hovedrestaurant. Der blir du tildelt et fast bord, som du sitter på hele uken. Jeg havnet på et rent norsk bord (Til tross for at det bare er noen og 50 nordmenn med på denne seilasen. Visstnok er det over 1000 amerikanere). På bordet er det meg og syv pensjonister. Eva, Håkon, Lene Marie, Per Olav og Karin fra Askim, samt Tor Inge og Oddrun fra Steinkjer. Man kan trygt si at jeg trekker ned snittalderen rundt bordet, men jeg har egentlig alltid hatt et godt lag med de eldre, så dette skal nok gå bra. Første kveld var i hvert fall hyggelig. Som Eva sa:

MIDDAG: Her er folka jeg skal spise sammen med den neste uken. Allerede døpt til "pøbelbordet". Fra venstre: Eva, Lene Marie, Håkon, Per Olav, Karin, Oddrun og Tor Inge. Foto: Jostein Matre

MIDDAG: Her er folka jeg skal spise sammen med den neste uken. Allerede døpt til «pøbelbordet». Fra venstre: Eva, Lene Marie, Håkon, Per Olav, Karin, Oddrun og Tor Inge. Foto: Jostein Matre

– Det er så fint at vi kan sitte på det samme bordet hver kveld. Da kan vi om dagene oppleve forskjellige ting, og så møtes vi her på kvelden og forteller om dagen vår.

Og det vi skal fortelle om neste gang vi møtes er våre opplevelser på Sicilia. Der har jeg meldt meg på en utflukt til vulkanen Etna, samt byen Taormina. Den turen var rett og slett et tilbud jeg ikke kunne takke nei til. Kanskje kan jeg ha en heftig mafiahistorie å dra under neste middag…

KORTET TIL SUKSESS: Med dette kortert betaler man alt. I tillegg til at det er nøkkel til lugaren. Foto: Jostein Matre

KORTET TIL SUKSESS: Med dette kortert betaler man alt. I tillegg til at det er nøkkel til lugaren. Foto: Jostein Matre

Den komplette reiseruten ser for øvrig slik ut:

Dag 1: Avreise fra Roma

Dag 2: Sicilia

Dag 3: Seilingsdag

Dag 4: Athen (her har jeg ikke meldt meg på noen utflukter, men tenker å utforske byen på egenhånd. Legg gjerne igjen tips i kommentarfeltet!)

Dag 5: Ephesus, Tyrkia (her har jeg meldt meg på en tur til et tyrkisk bad, samt en guidet tur i byen)

Dag 5: Chania, Kreta (Ikke påmeldt på utflukter, så tar imot tips).

Dag 6: Seilingsdag

Dag 7: Ankomst Roma og retur til Oslo

Vel, da er det bare å la moroa for alvor begynne.

123 tanker om “Cruise i Middelhavet, dag 1: En uke på luksusdanskebåt

 1. Hei.

  Var på dette cuiset i fjor! Super tur. Mesina er faktisk den dårligste byen av de du kommer inn til!

  Tips til turen:

  Athen: Velg hopp på/av sightseeing bussene in til byen. Samme type som du har i London og andre storbyer.. Du starter ute ved Pireus havnebyen til Athen og turen inn til sentrum. Hopp av med Akropolis og spaser opp dit. Når du har vært der så går du tilbake til bussen og tar den videre slik at du kommer etterhvert tilbake til båten. ( du kan ta samme med taxi – prisen? Antakelig overpris..)

  Chania – her velger du bussen inn til sentrum. koster noen får Euro. Det er en utrolig koselig by. Nyt dagen i Chania. Øvrig utflukt ikke nødvendig.

  Ha en deilig ferie!
  mvh
  Anita

 2. Dette skal jeg følge med på:)Er og veeeeldig skeptisk til cruise.Tviler sterkt på at jeg noen gang reiser på denne typen» selskapsreiser»;).Sjøl om jeg har «tippa over 50»;)Gleder meg til å lese fortsettelsen (lese litt mellom linjene,ironi og humor…;)Fortsatt god tur!

  • Jeg og min samboer var på vårt første cruise i fjor i en alder av 31 og 26.
   Det ga absolutt mersmak. Mye underholdning, mange interessante utflukter, krystallklart vann, bading med rokker og delfiner etc etc etc.

   Jeg kan varmt anbefale cruise med RCCL, i alle fall i Karibien. Vi skal på cruise igjen nå i middelhavet. Tipper det er litt eldre aldersgruppe der, men at cruise er for pensjonister er for lengst utdatert! Det kommer nok helt an på destinasjonene, selvsagt.

 3. Jeg har nettopp kommet tilbake fra et cruise i Norge ( Fjordland). Mitt förste, men helt sikkert ikke mitt siste. MS Albatross er en liten baat ( 850 passasjerer ) med en norsk kapiten. Feiret 17 Mai i Geiranger – knallvaer i Bergen – syv dager med sol ut av aatte !!! Hyggelige menesker ombord – fantastisk mat – og den beste servicen jeg noen gang har oppleved. Ja, jeg er blitt bitt av basillen.

 4. Har vert på cruise selv. Turistfelle uten like. Alle steder man havner er fullt av turister og folk som vet å utnytte de. Har aldri følt meg så maset på noen sinne. Hver meter utenfor båten var dekket av en ny taxisjåfør eller selger som skulle tilby utflukter og fine produkter. Desto lenger inn i byen du kom jo billigere ble de samme produktene og turene. Flere av disse fulgte etter meg og mitt følge som mygg mot svett hud. Alle steder vi kom til var overflommet av turister, og flere av landgangene hadde jeg egentlig bare lyst til å bli igjen på båten, men følte presset av å måtte «oppleve» så mye som mulig.

  Selve båten jeg var på var full av småbarnsfamilier og skrikende unger. Det virket også som om de fleste om bord ble værende på sin lugar for det meste av ettermiddagene og kvelden. Det var ikke noen tilstede på båtens flotte restauranter og diskoteker på kveldene, og to av kveldene satt jeg og mitt følge omtrent alene på den mest «populære» baren på båten.

  Middagene om bord var bra nok, sett bort fra at du får en ny meny hver kveld, og ingen av menyene hadde mer enn 3 forretter, 5 hovedretter og 5 deserter. Her var det også ofte delt mellom en kjøttrett, en fiskerett, en «dagens» og 2 vegetar liknende retter. Spesielt valg fikk man ikke. Man kunne selvførgelig spiste på en av de andre restaurantene, men folk flest ønsket visst ikke bruke penger på dette når man allerede har gratis middager så disse sto for det meste tomme.

  Og sist men ikke minst ble 50% av personene på båten smittet av en eller annen sykdom som førte til at all mat man hadde intatt de siste dagene brått forlot kroppen i høy hastighet. Når man ble syk med dette fikk man ikke lenger lov til å være utenfor sin egen lugar (for ikke å smitte andre) resten av reisen.

  Nei, cruiselivet var ikke noe for meg. Dedikert turistfelle er det eneste jeg sitter igjen med. Jeg var da i sør Amerika, noe som kan ha stor betydning på selve turistfelle delen. Derimot så er mye av det jeg opplevde ikke helt i forhold til hva jeg hadde forventet.

  • Tror kanskje rorbuferie på en øde holme er bedre for deg.
   Nordmenn er seg sjøl like…bønder og fiskere.

   • Enig med Lasse….cruiseskip er en turistfelle….
    Folk som har reist på egenhånd rundt i verden velger ikke cruise.
    PS: Bare fjollete mennesker som snakker om mat/restauranter…ingen dybde – bare overfladiske individer som reiser BARE for å skryte av at de har vært «PÅ CRUISE»….!

    • Er mer tilhenger av å reise rundt på egen hånd og oppleve den ekte stemningen, den ekte maten og hvor man kan late som man blander seg inn blandt folket.

     Til Christian: Jeg har ikke noe i mot at det er mennesker rundt meg, og trives best med selskap. Det var mange fine stunder på turen også, men føler at det hele ble litt kunstig og upersonlig. Er jeg ute å reiser så ønsker jeg ikke å føle meg som en turist. Greit nok at alle lokale ser at jeg er det, men trenger ikke skrive turist i panna på meg heller.

 5. Skal bli spennende å følge dette cruiset:-). Vi seilte på vårt første (og siste) cruise for noen år siden; Venezia-Athen, og opplevde det samme; uhyre effektiv ombordstigning for de 2900 passasjerene. Men derfra og ut uka…Ble ikke bitt av cruise-basillen. Men skulle jeg ha reist en gang til, så ville jeg ha droppet forhåndsbestilling på middag (kl. 18:30, den med antrekk), det ble for mye pes, det var heller ikke hver kveld at man var i humør til å konversere med fremmede mennesker (nordmenn), noen av dem; erfarne cruisere. Utfluktene; vi er vant til å ordne alt selv under våre reiser, så dette ble litt for stramt. Og amerikanere? Mange amerikanske damer som «ou-ouet» henrykt til alt fra rosa paraplydrinker til underholdningene i teatersalen. Ok, Jostein, god tur videre:-).

  • Takk, for det Randi. Vi får se hva jeg føler når det hele er over. Foreløpig er det både plusser og minuser. Jeg tror nok uansett at man kanskje lærer litt som førstereisgutt, og at dersom man reiser igjen kan unngå noen av de tingene man ikke var så fornøyde med.

  • Enig med deg Randi! Forstår at du har «gått for egen maskin ute i verden»…… Jeg påstår at en typisk cruise tilhenger…ja, at han/hun er en «tilhenger» som slepes rundt på vel opptråkkede stier… og er dertil lat og fjollete! mangler et gen som regulerer realisme og den analytiske sansen….(?)

 6. athen

  ta taxi fra kaia til togstasjonen (er et stykke å gå) og ta toget inn til athen

  så slipper du kø osv, men sjekk først at ikke grekerne streiker da !!! (det hender jo)

  gå av i plaka (gamlebyen) finn en god liten restaurant og ta en iskaffe (frappe) og nyt stemningen.

  besøk så akropolis osv om det er en interesse, før du tar toget tilbake.

 7. Kan du gi litt informasjon rundt priser osv?
  Hva kostet turen for deg, hva koster utfluker, hva koster de forskjellige rommene? Er boblebad osv inkl. i prisen, eller mot ekstra betaling?

  • Skal forsøke å få med noe om dette i et av de neste innleggene (jeg har ikke all fakta rett foran meg her jeg sitter nå). Følg med!

  • Priser er jo ikke noe problem å finne ut av; de varierer alt etter hva slags lugar man kjøper, mat også; middag, frokost, videre; utfluktene er også priset, alt kan forhåndsbestilles, da får man en samlet pris på alt. Info/bestilling gjennom de forskjellige cruiserederienes hjemmesider.
   Jeg for min del vil anbefale utvendig lugar, altså med vindu mot havet….
   Jostein tror jeg har med balkong, da er prisklassen deretter.

 8. Hei Jostein! Jeg er livredd cruiseskip – sikkerhetsmessig!!!
  Kan du skrive om hvordan sikkerheten ombord blir ivaretatt: fysisk livbåtmanøver, simulering av brann og hvordan finne «rømningsveier». Kan alle ombord komme til åpent dekk? Er det rømningsveier ut fra din ‘veranda’. Ps: jeg skriver på et manus om disse forhold….

  • Vil ikke anbefale noen »rømningsvei» fra Balkongen siden den er en del meter over havet 🙂
   Men alle Skipene til RCI har ‘drill» for de ansatte minst 1 gang hvert cruise (ca hver 7 dag) så de tar sikkerheten VELDIG seriøst..
   Du som gjest har oxo hva de kaller »Pax drill» før skipet seiler ut fra Havna, der de forteller deg alt av Info, hvor du skal møte HVIS noe skulle skje osv..
   Det ser litt kaos ut første og kanskje andre dagen man er ombord, men så finner man lettere frem til alt
   Og jeg burde vite det, for jeg jobber for RCI..

   Lykke til.

  • Før cruiset startet første dag var det en kort sikkerhetsgjennomgang for alle. Da møttes man der man skal møte ved «sin» livbåt. Og man fikk høre alarmsignalet, se hvordan flytevestene fungerer og litt til. Rømmingsveien fra verandaen min er å hoppe over bord. Men det virker noe høyt… Men jeg kan jo løpe ut i gangen selvsagt.

   • Du fikk vel ikke anledning til å møte opp ved «din» livbåt, fysisk? Normalt blir alt vist på en TV-skjerm midt inne i skipet!
    Hva tenker du om «å løpe ut i gangen» i en krisesituasjon? Dette er min største skepsis til cruisekonseptet: Trange korridorer blir umiddelbart blokkert av panikk-satte mennesker….

    • Alle ansatte ombord på skipet har sine plasser ved nødstilfelle hvor de vil guide og hjelpe alle passasjerer. Sikkerhetsmessig er et cruise med en slik båt noe av det sikreste du kan gjøre. Er værre med bilturen til flyplassen, og flyet til landet og taxien til havnen.

     Vi ble også fysisk vist hvilken livbåt vi burde komme til, hvilke veier som ledet til den og hvor det var både reddningsvester og ansatte. Underveis på cruiset var det også en øvelse hvor alle måtte gjennomføre en typisk drill (inkludert alle ansatte og gjester).

  • Det er minst to merkede ruter fra hver lugar til mønstringstasjonene. Begge rutene er bemannet med mannskap som geleider deg til din stasjon. Om evakuering blir nødvendig blir du hentet på lugaren(om du ikke allered har gått) Skipet har brannøvelse og praktisk livbåtøvelse minst en gang i uka for alt mannskap, pluss at røykdykkerne har egne øvelser i tillegg. Det er flere forskjellige sikkerhetsøvelser hver uke for forskjellige grupper. Hvis du er livredd cruiseskip så lurer jeg på hvordan du kan kjøre bil, buss, tog, fly, eller for den saks skyld, oppholde deg utendørs.

   • Alfred, det kan godt være at ulike rederier har ulike rutiner, men hvis du reiser med RCCL har de øvelse før avgang hvor du fysisk må møte opp ved «din» livbåt.

   • Judas! du kan ikke antyde sammenligning med ‘andre transportmiddel’. Et cruiseskip er en garantert dødsfelle med bare rømningsveier innvendig i skroget. Ved strømbrudd og alle heiser får black-out må selv rullestolbrukere trilles i trapper! Verdens største cruiskip rommer 9000 mennesker. Din teori er vel det besetningen tror på, dessverre – men i praksis blir det PANIKK – og da blir rømningsveiene blokkert! Og besetningens krisehåndtering kan du glemme. Siste tids hendelser bekrefter at besetningen er ikke kvalifisert til å mestre krise ombord – i tillegg er det språkbarrièrer.

   • Judas! Er du ansatt i RCCL ? > Det finnes ikke «merkede» ruter til mønstrings-stasjonene !!! Forhold deg til virkeligheten! Å bli «geleidet» til stasjonen? for noe tull! I nødsituasjoner må man «redde seg selv».

    • Alfred, du har aldri vært på et cruiseskip. Eller, så har du ikke forstått noe som helst. Jeg anbefaler at du kjøper en utgave av SOLAS, når du har lest den så kan du ta en tur ombord på et cruiseskip eller er ferge og finne alt du har lært med selvsyn. Jeg er for øvrig ikke ansatt i RCCL, man har arbeidet til sjøs i 26 år, det meste av tiden på passasjerfartøy

     • …og jeg har også vært til sjøs – på passasjerskip – jobbet i 30 år inne shipping…på land!

    • Du kan ikke ha vært til sjøs, og langt mindre jobbet innen shipping på land, det røper din totale mangel på kunnskaper.

     • Jeg mønstret på ms Venus i 1955. Hvor gammel var du da? Jeg har drevet innen shipping hele livet.

 9. Har,som deg, alltid hatt en skepsis for cruise. Var på et informasjonsmøte i regi av Berg Hansen og synes de fleste båtene så enormt store ut. Flere tusen passasjerer! Hvor og hvordan finner man fram?
  Blir spennende å følge deg . . . . .
  mvh.Bente j

  • Det er det som er så flott med de største båtene. Det er så mye plass at du ikke opplever at det er 3-5000 mennesker om bord. Du har masse gratis underholdning, standup, barer og restauranter, masse solsenger og god plass. Hvis du har vært på kiel-fergen så har du mye av den samme opplevelsen (bygd etter samme konseptet og verftet som navigator of the seas), og du merker ikke hvor mye folk det er på båten før du skal av igjen i Oslo.

   • ….du merker ikke hvor mye folk det er før du skal av igjen, sier du…. Tenk deg et «krise-senarie» ombord! Det blir panikk og alle rømningsveier blir blokkert av panikksatte mennesker! En evakuering fungerer i teorien når saueflokken «ledes gjennom korridorer» – men erfaring viser at panikksatte mennesker kan ikke «ledes». Og besetningen «glemmer» , helt sikkert, hva de er beordret til å utføre.
    I tillegg er det språk problemmer… Ref. hendelser ombord i cruiseskip som du kan ‘google’ på nett.

  • De er spesielt designet med tanke på størrelse. De større utgavene av cruiseskipene har ofte en form for «gågate» i midten av båten hvor man går fra en ende til en annen med restauranter og butikker på sidene. Det største problemet med å finne frem som meg og mitt følge opplevde var å finne riktig lugar. Endeløse ganger med lugarer hvor alle ser like ut. Etter en dag eller to så vet man at dersom man går til den baren, så er det inn der, rundt hjørnet og 20 meter frem (eksempel). Var ikke ett stort problem.

 10. På små steder er det med hensyn til kapasitet en fordel å IKKE melde seg på de organiserte turene og heller sørge for å ta seg fram til severdigheten og bli ferdig med den før saueflokken kommer, og kan nyte livet på en uteservering som fortsatt har ledige bord når du kommer.
  Selve bølingen ender som oftest opp med å måtte gå ombord igjen for å få seg en matbit og noe å drikker når de kommer tilbake fra den organiserte turen. Reint praktisk er det imidlertid mange som foretrekker det uansett, for da vet de hva de får og ikke at dette har de allerede betalt for.

  Når det gjelder restauranter vil du etterhvert skjønne at du IKKE må spise i samme restaurant og med de samme folka hver dag, og at din reservasjon bare er ett utgangspunkt. Utvalget ombord er oftest stort, men noen må du bestille bord på og kanskje betale noe ekstra akkurat for det.

 11. Har selv tatt samme turen. Reist med samme rederiet før og har følt meg trygg og fått en service som er den beste. Et lite tips: Gjør deg kjent med noen av de du møter hver dag og som står på for å gjøre reisen din fin! Hva heter de? Hvor kommer de fra? Familie ( mange har barn som de ser sjelden) Enkle fraser på deres språk ( hilsen, god morgen, ha en fin dag, hvordan går det osv) Du kaller fram mye mer enn et formelt smil og en formell hilsen tilbake, Det legges mye mer hjertelig i svaret og du får straks en bedre følelse selv. Gjenkjennelse neste dag er følelse som virker positivt begge veier!
  Forøvrig var Athen og Akropolis ei maurtue, Efesos var fantastisk. Chania var en koselig by der man trenger god tid i smugene og ta ei iskald pils i varmen. Kut ut pratet om amerikanerne! Ikke la dem skjemme ferien! De er verdensmestre og lite opptatt av å knytte kontakter med andre! Finn europeerne og hold deg til voksenbassenget! God reise og nyt den og servicen, og de kilometerlange buffetene! Arnstein

 12. «Det var registrering av hvilke utflukter jeg ville være med på, hvilke bordsetting jeg ville ha i hovedrestauranten, hvilke andre restauranter jeg ville spise i, hvilke drikkepakker jeg ville ha under turen og booking av spa-timer og registrering av kredittkort for betaling underveis (skipet er kontantløst, så jeg har fått meg et kort hvor alle utgifter blir registrert. Litt fiffig i grunn).»

  Så og si det eneste du faktisk MÅ ta stilling til er hvilket tidspunkt du skal spise på i hovedrestauranten på kvelden, samt det å registrere ett kort du ønsker at betalingen skal trekkes fra. Resten er fullstendig opp til deg selv, og noe du kan ta stilling til rett før eller under cruiset.

  Har du aldri bestilt ferie før? Det blir for dumt når en reiselivsjournalist på død og liv skal fremprovosere saker som i realiteten ikke er en sak i det hele tatt. Var det for å gjøre artikkelen din mer interessant? Vel, det funket kanskje for noen som aldri har vært på cruise, men for oss andre blir det bare for dumt.

  Lykke til videre på cruise 🙂

  • Hei!
   Har vært på fler Cruise med NCL freestyle Cruising.
   Helt topp.du kan spise når på døgnet du vil.
   Aldri kø uansett båt.
   Har reist fra New York på 11 dager.New Orleans 7 dager.Miami 7 dager .Barcelona 11 dager og drar igjen fra Barcelona på 11dagerstur.
   Beste fergiene ever.
   Sjekk.
   jensandersen.org

  • Ikke noe er for dumt.
   Jeg har selv booket dette cruiset på senhøsten, og jeg fikk igrunnen sjokk når jeg så hva jeg kunne forhåndsbestille. Vi har et par ganger vært nære om å droppe hele cruiset, for det var ratt og slett for mye informasjon om utflukter og drikkepakker.
   Nå har vi i grunnen fått med oss at det er mulig å ta ting på spakret – hvilket vi også akter å gjøre.
   Dress? Ikke snakk om at jeg drasser på en dress for å spise middag – og ikke har jeg det minst lyst til å sitte rundt et 8 manns bord hver eneste kveld og spise med de samme folka. Jeg tror nok våre to plasser blir stående tomme de fleste kveldene.

  • Joda, har bestilt ferie før. Men aldri cruise. Og jeg var, for å være ærlig, usikker på om det var best å booke ting på forhånd i tilfelle det ville bli fullt. Har forstått at det var en ubegrunnet frykt.

  • Enig med Donald:
   «Så og si det eneste du faktisk MÅ ta stilling til er hvilket tidspunkt du skal spise på i hovedrestauranten på kvelden, samt det å registrere ett kort du ønsker at betalingen skal trekkes fra. Resten er fullstendig opp til deg selv, og noe du kan ta stilling til rett før eller under cruiset.»
   (Og man kan også endre på spisetider etter at man har kommet ombord).
   De beste utfluktene kan man få hvis man tar taxi rundt i området der man går i land. Det er ofte veldig mye billigere enn tilsvarende organiserte turer. Taxisjåførene er ofte veldig gode guider, men det er lurt hvis man allierer seg med flere, det er både billigere og tryggere. Enig med noen kritikere: det kan være stress med innpåslitne selgere og taxisjåfører de første 200 meterne når man kommer til en ny havn, men det varer jo bare noen min 🙂

 13. Skal reise samme ruta med familien nå i juni. Har Cruiset to ganger i Carribien, med Navigator, og Liberty of the Seas , og en gang i Middelhavet. Ungene er nå 18 og 21 og vi liker denne måten å feriere på. Utflukter ordner vi selv. Taxi på kaia som guider oss rundt på de forskjellige plassene. Greit, og mye billigere, og da slipper vi og å gå i » flokk «, en hel dag. Er det noe spesielt du ønsker å få oppleve, så kan det være greit med opplegg fra skipet.
  Formell middag er gøy å få med, men trenger ikke gå begge dager. Bytt på å spise der, og i Vindjammer.
  Skal bli gøy å følge deg på reisa, kanskje vi kan få noen tips om hva vi bør få med i land. Har aldri vært disse plassene før.
  God tur.

 14. Hei- morsomt at du har begitt deg på noe som også vi gjorde i fjor sommer. Var enormt skeptisk, men booket et cruise i siste minutt med RCCL. Vi reiste midt i fellesferien, og da var båten (med over 3000 passasjerer) nesten helt fritt for pensjonister. Tror kanskje snittalderen var rundt 40 år (veldig mange barnefamilier). Vi ble også plassert rundt et bord med bare nordmenn- heldigvis gikk det greit- selv om vi var megaskeptisk.
  Synes kanskje ikke maten og restuarantene var sånn wow- helt grei mat. Vi booket ikke en eneste utflukt med cruiset, og syntes det var like greit.
  De formelle middagene var et syn- noen i kjole og hvitt andre i dongeri- vi kjørte litt pent/laid-back- fungerte det også!
  Hva var verst med cruiset: dagene på sjø hvor du oppdaget at det faktisk var veldig mange ombord (fullt på dekk), men da var det veldig deilig med balkonglugar!
  Hva var best: Rolige dager på dekk når alle andre var i land- og veldig bra treningsfasiliteter.
  Kommer vi til å dra igjen- mest sannsynlig- behagelig avslappende!

 15. I Chania, Kreta må du uten tvil besøke Spinalonga, der Europas siste spedalske koloni lå. En dag med mye historie. Jeg vil også anbefale Elafonissi stranden, som er en innebygget lagune og fra mitt synspunkt kanskje Kretas vakreste strand! Lykke til videre på reisen

  • Angående Spinalonga, det er svært langt å kjøre fra Chania til båtene som fører deg over til Spinalonga. Vi brukte ca 3 timer fra Rethymnon..og det ligger vel ca en times kjøretur nærmer enn Chania. 8 timer på buss. Kan sikkert leie bil og bruke mindre tid, men skiltene er stort sett på gresk. Vet ikke hvor mye tid man har til utflukter når båten ligger til i Chania?

  • Det er ca. 20 mil hver vei fra Chania til Spinalonga, det ville jeg ikke gjort med 1 dag til rådighet. Det holder lenge å rusle rundt i Chania og titte på livet. Turistfelle? Så definitivt. Sjarmerende likevel? Jepp.

   Ellers kan man komme seg fortere enn svint ut til en strand. Dem kryr det av langs kysten bortover mot Platanias. Har man litt god tid, ta en taxi til Kissamos, Plaka Beach. Nydelig liten strand med en veldig lokal taverna, deilig sted å tilbringe en dag i selskap med en bok.

 16. Hvis man har lyst på et rolig cruise uten barn, bør man prøve å ungå de største båtene i middelhavet. På disse er det stort sett veldig mange masete barnefamilier som okkuperer alle de strategiske plassene på båten hele uken. I og med at det er gratis mat hele uken reiser mange barnefamilier på disse turene. Da kan bare barna løpe rundt uten at foreldrene trenger å passe på. Dette blir veldig slitsomt for oss andre.

 17. Vi er pensjonister og skal også reise med Navigator of the Seas den 15. September med samme cruise i Middelhavet. Tidligere opplevd 10-12 RCCL cruises andre steder i verden. Det å kunne ha et fast middagsbord med de samme gjestene har vi bare hatt positive erfaringer med. På alle våre cruise har det vist seg at disse menneskene ved middagsbordet har vært kjempehyggelige når man først har kommet inn på de. Alle har forskjellig bakgrunn og mange historier å fortelle. Etter et par dager ble vi bestandig en hyggelig gjeng som koste oss med god mat og drikke. Vi ble kjent med hverandre og det hele ble en berikelse. Vi har fremdeles kontakt med flere vi har truffet over RCCLs middagsbord.
  Ønsker bordet et hyggelig cruise og kos dere.

 18. Jeg har ikke noen tips ang. utflukter, men jeg også var skeptsik til cruise i 7 dager. Har jevnlig tatt både Kiel-ferga og diverse andre båter i skandinavia, og må si jeg liker å være på sjøen. Men når vi først var i USA, så tenkte vi å prøve cruise i tillegg.

  Da jeg fortalte venner og kolleger at jeg skulle på cruise i karibien, ble jeg møtt med blandede reaksjoner. Noen mente at cruise måtte jo være kjedelig siden det var sju dager på sjøen sammen med pensjonerte mennesker, mens andre igjen ble blendet av reisemålet.

  Jeg må si at totaltopplevelsen av cruise i Karibien var råbra! Crewet er supervennlig, de er effektive, services en upåklagelig, utfluktene er spennende og varierte (men koster litt for mye), og underholdningen om bord er upåklagelig med varierende innhold hver dag. Og menneskene er ikke bare pensjonerte mennesker, men også småbarnsfamilier, venner, nygifte osv. Vil si at det hele var temmelig jevnt fordelt +/-.

  Men, jeg har en kollega som tok Norwegian Cruise Lines, og hans totalinntrykk var skuffende. Det meste av skuffelsen var pga underholdningen om bord som viste seg å være den samme omtrent dag ut og dag inn. Så han kjedet seg i 7 dager.

  Av det jeg har lest på nett så er Royal Caribbean i særklasse! Jeg kan anbefale cruise med Royal Caribbean på det varmeste!

  PS: Denne sommeren er det cruise igjen på meg og min samboer. Denne gangen i middelhavet, med utreise fra Barcelona.

  God sommer!

 19. Nå begynner pengene å renne ut ser jeg. Å være med på utflukter gjennom RCCL er veldig kostbart. Mye bedre å lese seg frem selv og leie seg en taxi. Rimeligere blir det også.

  • Jostein,

   er jo ingen som tvinger deg til å gå rundt i dress i ferien din på cruise. Du kan velge å spise i en av de andre restaurantene de kveldene det er «formal night». Men mange syntes det er litt stas å pynte seg opp noen dager. Ellers er det ingen tilfeldighet at du blir plassert på et bord med nordmann. Cruiseselskapene bruker egen software som plasserer folk etter «demografi» så ikke et 30 årig par fra Norge med barn settes sammen med pensjonister som kun snakker spansk:-)

   Som mange allerede har skrevet er det ofte en fordel å droppe de organiserte turene. Har vært på 4 cruise og har ennå tilgode å ta en eneste organisert utflukt. Bruker små lokale selskap, taxi eller leiebil. Det er ofte billigere og du kommer frem før «saueflokken». God research kan man gjøre på forhånd via sider som Cruisecritic.com.

 20. Hei,det er lov å være skeptis til måte å ferie på.
  Selv har jeg hvert på cruise i karibien og nå skal jeg og noen av familen på en ny cruise i karibien.Jeg syns det er en deilig måte å ferie på,båtene er jo bare herlige og turene til land er også intresange.
  Har ikke prøvd Middelhavs cruisene,men de er sikkert bra de og.
  Ønsker alle som skal på cruise en fin tur,men prøv å hver aktiv ellers så kan du bli ganske tung,da det er mye mat og drikke å velge i.
  Men hvis man vi så kan man legge en fast økt på øverste dekk for å holde formen ved like.

 21. Tips Athen:
  Her blir du forvirret når du går i land i Pireus, det er masser av masete taxisjåfører!
  Det er ett stykke inn til sentrum!
  Anbefaler sterkt å ta en av de svarte «luksus»-bilene/små limousiner! Kostet ikke oss så veldig mye mer.
  Disse er mye høfligere, maser ikke, er proffesjonelle.
  Be de om pris på en liten guidet tur. Da kan de kjøre deg på Akropolis eller en fantastisk utkikksplass hvor du ser så langt øyet rekker. Nydelig!!
  Disse kan også kjøre deg til restauranter hvor du slipper unna turistene og de lokale spiser. Der er maten mer autentisk og mye ferskere og bedre! Så kan de slippe deg av i sentrum og eventuelt hente deg senere.
  Det er ikke bare bare å rusle rundt i kaotiske Athen, man finner ikke lett fram og det er relativt stor avstand fra hovedgater til f.esk Akropolis og Zevs-tempel.
  Athen kan lett bli en overopphetet og stressende opplevelse om man ikke har en slagplan.

 22. Jeg har vært på 3 cruise, Østersjøen, Adriaterhavet og Caribien. Er +60 år. Alle ganger reiset med RCCL. Har vært en stor glede. Topp båter, mat og underholdning. Om ikke menyen er bra nok, koster det bare 10$ å bytte til de mer ekslusive restauranter og få gourmet mat (nydelig).
  Største båt jeg har reiset med hadde 4000+ passasjerer, men følte absolutt ikke at det var et problem. Logistikken er fenomenal på RCCL.
  Har enda til gode å se noen som har blitt syke på mine 3 cruise.
  Neste år setter vi opp et nytt cruise, usikker hvor. Muligense Middelhavet.

 23. Min samboer og jeg er også 35 år gamle, og vi var på vårt første cruise i januar. Vi var ikke infisert med samme skepsis som journalisten, og årsaken til det er vel at vi trolig gjorde bedre research enn han.

  Om du skal teste et cruise som 35-åring, så kaster du deg ikke på en tilfeldig båt. Det finnes flust av nettsteder som forteller deg mer enn nok om hva du kan forvente på de ulike båtene, og deres respektive seileruter. På den måten kan du minimaliserer sjansen for å putre rundt på havet med «halvfeite, amerikanske damer med blått hår», og barnefamilier hvor foreldrene gråter like mye av fortvilelse, som barna gråter av sjøsyke.
  Havner du på en båt hvor du er den eneste som ikke knasker mokkabønner og kamferdrops til kaffen, mens man mimrer om tiden før den kalde krigen; ja, da er det din egen feil spør du meg.
  Journalisten blir sliten av å ta stilling til alle valgene før cruiset er i gang. Men nei; det er IKKE lurt å forhåndsbooke. Disse valgene er designet nettopp for den gamle damen med blått hår, som ikke er vant med å orientere seg verken i nett-jungelen eller andre jungler. Som 35-årig cruisepassasjér er det bare ett valg du trenger å ta; nemlig å ikke ta noen valg. Du MÅ ikke gjøre noe som helst på et cruise, og som en skeptisk nordmann i din beste alder, kjenner du vel igjen en turistfelle når du ser en. Båten bringer deg til noen fantastiske destinasjoner, og det eneste du trenger å tenke på, er klokkeslettet båten legger fra kaien igjen. I mellomtiden kan du utforske St. Marteen, St.Thomas eller St.Kitts helt på egen hånd – som vi gjorde. Trekk unna alt som ligner organisert gruppetur, lei en billig sjåfør for dagen og be han kjøre deg til et sted uten turister og gamlinger med blått hår. Som jeg allerede har sagt; ender du opp på en strand på St.Kitts med en lubben amerikaner med blått hår; ja, – nok en gang – da er det din egen feil.

  Og dresskode? Som journalisten sier; det er flust av restauranter på båtene, og det er ingen som kaster deg over bord om du entrer en av dem uten dress på de formelle kveldene. Men det er også finere restauranter om bord hvor dresskoden blir opprettholdt; men slik er det jo ofte på landbaserte restauranter også. To formelle kvelder er i alle fall ingen grunn til å nekte seg et cruise. Igjen; gjør litt research på forhånd, så finner du garantert en båt som passer for din aldersgruppe og dine reisemål. Velg for eksempel en båt som ikke har lekepark; ingen barnefamiler velger disse båtene.

  Jeg skjønner at journalisten har valgt en småironisk og humoristisk vinkling på sin artikkel. Men etter min mening gir han ikke et riktig bilde av hvordan et cruise kan være for 35-åringer; eller den yngre garde om du vil. Om du frivillig klasker beina dine opp i alle fellene du kan gå når du skal bestille ditt første eventyr på Middelhavet eller i det Karbiske hav, så er det klart at opplevelsen blir deretter.

  Gjør lang og god research. Bruk Cruisecritic og Tripadvisor og dets like, så er jeg sikker på at du får en ferie som var minst like avslappene og fin som vår. Vi har reist svært mye, og ville prøve noe helt annet. Cruiset vår var ikke vår beste ferieropplevelse noen gang, men den hadde svært mange fine kvaliteter ved seg. Vi brukte tiden på fem karibiske øyer svært godt, og føler virkelig at vi har vært på disse stedene, og ikke bare nippet til drinker på dekk. Dra på cruise. Det er ingenting å skamme seg over;).

 24. Formelle middager MÅ man ikke være med på. Jeg kutter disse ut for å spare vekt! Mange flyselskaper har bare 20-23 kg bagasje.
  Skal du til Akropolis anbefaler jeg deg å reise tidligst mulig. Mindre turister, ikke så varmt.
  På Kreta vil jeg anbefale busstur til b.la Vamos. Husk at kvaliteten på guidene er også veldig varierende.
  Det finnes voksen-basseng på de fleste RCCL-båtene hvor barn under 16 ikke har adgang og de blir bortvist dersom de befinner seg der.
  Maten er veldig kjedelig, med lite smak og krydder. Forsøk deg heller på spesialrestaurantene og betal 10-20 USD ekstra. Det er det verdt.
  Redd Barna kan få 1000-lappen med en gang. Blåhårede amerikanske turister finnes nesten ikke i Europa på båtene.
  Og vil du ha bedre service…tips og du vil få det!
  Og ikke minst: KOS DEG!

 25. Vi var på cruise med storfamilien for første gang sommeren 2012. En uke i Middelhavet med RCCL fra Barcelona. Det falt veldig i smak hos oss, og til sommeren skal vi på 14 netters cruise, også i Middelhavet, men fra England denne gang. Det blir bare «oss», småbarnsfamilie på 4; barn 7 og 5 år, voksne primo 30-årene.
  Herlig å kunne ha en base og samtidig reise rundt; våkne til ny og spennende utsikt hver morgen – slappe av og ha alt innen rekkevidde, dra på utflukt hvis ønskelig. Vi benyttet oss forøvrig ikke av utflukter i regi av RCCL i fjor og kommer ikke til å gjøre det i år heller, vi tar det på egenhånd. Veldig lite vi tar stilling til før avreise i grunnen, og ser på cruise som en flott måte å reise på, som et forfriskende alternativ til to uker på charter.

 26. Royal Caribbean RCCL er veldig danskebåt-cruise og det som derfor selger best til nordmenn. Princess er litt bedre.

 27. Heisan, skal på mitt 4. cruise i år (faktisk samme rute som deg). Har tidligere vært både i karibien og middelhavet. Jeg har barn i forskjellige aldere og det er alltid noe å gjøre for alle. Kan anbefale denne ferieformen på det varmeste for familier. Du glemte forresten å nevne at vi må gjennom et sikkerhetskurs der ALLE må ha redningsvester på seg. Kanskje du kan skrive litt mer om det?

 28. Dette var moro å lese. God tur videre! Vi har vært på cruise i Caribien og hadde en fantastisk fin tur. Terje etterlyser hvor mange bruttotonn båten er på, veldig viktig. Turistbåtene seiler inn til Bergen hver dag i alle størrelser.

  • Så hyggeleg at slekta føger med:-) Dersom eg ikkje tar feil er svaret 138.000 bruttotonn. Hels Terje og resten av familien!

 29. Kjenner meg ikke igjen i innvendingene som kommer frem. Har vært på to cruise med RCCL hittil og skal på flere. Anbefales!

 30. Til dere som «elsker» cruise: Hva er den egentlige grunnen til at dere drar på cruise? er det sjøopplevelsen? Nei, den er ikke der! Dere er innesperret i en boks på havet…og har ingen ‘føling’ med sjøen. Kan like godt sitte på et hotell ved sjøen og ‘glo’ på havet!

  • Det spørs hvilken båt du drar på. Noen skip er mere åpen mot sjøen slik at du får denne sjøopplevelsen (tenker da spesielt på skipene som tar rundt 2000 pasasjerer, fordi de er bygd annerledes enn de som er større og mere «innebygd»:) )

  • Kan egentlig si som min 13 år gamle sønn;
   Mamma, det som er så fint med cuise er at en våkner opp i en ny by hver morgen og nye muligheter. Egentlig masse smakebiter av nye land hver dag! Vil heller det enn å dra til en plass i 7 dager…

  • Ja ja.mye rare meninger her ja.
   Det er mange grunner til og dra på cruise.
   Stå på.må prøves.
   TCB

  • Det finnes et cruise for alle, både seilebåter, gamle båter (uten stabilisator),
   nye båter, små båter, store båter og gigant båter. God cruise

 31. Jeg og min mann var på vårt første cruise i juni i fjor, med RCCL. Kjempeflott 7 dagers tur i Middelhavet!
  I september dro jeg med min 8 år gamle sønn på et 10 dagers middelhavscruise, også dette med RCCL. Dette ble også en fantastisk tur! Lite barn på båten pga årstiden, men vi koste oss!

  De arrangerte utfluktene er ganske dyre, men hvis man er alene er de et godt alternativ. Er man derimot 3-4 stk lønner det seg å heller leie taxi og dra på egenhånd!

  I Athen er Akropolis verdt et besøk. Gamlebyen er også hyggelig, men vi opplevde mye tigging der. Ruinene etter Hadrians bibliotek kan man se, og rundt der ligger masse små butikker!
  Vi tok lokal buss inn til Athen, det er en dårlig løsning!
  Man kan ikke betale på bussen, men må kjøpe billett på forhånd. I tillegg tok denne bussen veldig lang tid!

  På båten har vi bare positive erfaringer, man velger jo selv hvor mye man vil være med på!
  Og, man MÅ ikke spise samme sted hver kveld selv om man har bord! Ditt valg!

  Ja, jeg er nok bitt av basillen. Reiser veldig gjerne på cruise igjen, og vil nok også da reise med samme rederi!

  Ha en fantastisk tur!

 32. I Athen står drosjesjåførene og venter på deg, og for ca 50 euro får du en god rundtur, jeg var på middelhavscruise i fjor og er veldig fornøyd, om vi ser bort ifra bråkete småbarnsfamilier og italienere.
  Vi var så heldige å få en sjåfør som pratet og tullet, og viste virkelig frem landet sitt og seg selv fra den gode siden, og snakket om alt som var, krisa i Hellas og hvordan han var påvirket, og hvordan det var i norge og sånne ting!
  Vi kjørte fra havna og til akropolis, videre derifra til diverse stadioner og avslutta det hele med en gresk salat i gamlebyen.
  Mamma og pappa tok bare en av de bussene du hopper på og var veldig misfornøyde, så jeg anbefaler en taxi.

 33. Hei:) jeg Er 15 år gammel og har vært i Athen en del ganger siden jeg bodde i Hellas i et tre år når jeg var litt yngre . Jeg vil anbefale plaka(gamle byen) og ta en tur til akopolis ofc og ellers ville jeg bare gått rundt i byen å sett meg rundt:) alltid like kult!

 34. Heisann…..gleder oss til å følge deg ! Vi er en familie på 6 – alder 14 til 50 – som skal ta samme reiserute som deg 4 august. Spent på å høre om turen til Sicilia og vulkanen – og hva du bestemmer deg for i Athen ! God tur 🙂

 35. Vi var på vårt første cruise i august i fjor. Vi reiste fra Roma (Civitavecchia). Bodde to dager i Roma og tok toget til havnen (tok rett over en time). Det var rimelig og enkelt. Skipet var Norvegian Epic. Vi hadde ekstra stor balkong lugar, men tror ikke den var så veldig mye større en vanlig balkonglugar. Til å være første cruisetur, sto alt til forventningene. Maten var god, servicen på topp og underholdningen var magisk. Vi har vært mye i syden men reiser nå heller på cruise. En får sett mye til en billig penge. En står opp til en ny havn hver dag og velger selv om en vil gå av skipet eller være igjen å sole seg på skipet. Det føltes overhode ikke overfyllt av mennesker og vi sto aldri i kø, selv om det var over 3000 gjester.

  Vi var først i Livorno (Anbefaler absolutt en utflukt til Firenze/Pisa herfra!), så i Cannes (Var en opplevelse å dra til Monte Carlo og Monaco), så i Marseille (vakker by), så i Barcelona (Byen som har alt), en dag til sjøs, Napoli (Ikke inponert en plass. Angrer oss grønn på at vi ikke hadde utflukt her. Byen hadde ingen sjarm, bosset fløt og innbyggerne latet til å hate turister.)

  Å reise på cruise er rimelig med tanke på at all den maten som er inkludert. Man kan spise hele døgnet og velge mellom flere restauranter. De meste av underholdningen er også inkludert (konserter og ulike show fra Las Vegas når vi seilte). Vi betalte 18 800kr for to voksne i ekstra stor balkonglugar, 1 uke.

  Jeg vil anbefale alle å prøve cruise. Mitt tips er å lese seg opp på de forskjellige havnene en besøker og planlegge allerede før avreise hva en vil se.

 36. Vi har vært flere ganger på cruise, og synes det er en fantastisk måte å feriere på. Mange flotte steder som man er innom, fantastiske båter, mye god mat. Vi hat kun reist med RCCL, og vi har vært veldig godt fornøyd.
  Siste tur var nå i Mai hvor vi reiste med Oasis of the seas fra Fort Lauderdale. Dersom dere ønsker å se bilder og se hva som skjer på verdens største cruisebåt, gå inn på: Kristinaandersen.no
  Her er det også mulighet å få 10 prosent rabatt på bestilling innen 30. Jun

 37. Kan egentlig si som min 13 år gamle sønn;
  Mamma, det som er så fint med cuise er at en våkner opp i en ny by hver morgen og nye muligheter. Egentlig masse smakebiter av nye land hver dag! Vil heller det enn å dra til en plass i 7 dager…

 38. Hva slags opplevelser du har på cruise kommer jo en stor del an på deg selv og hva du gjør det til!!
  Jeg og voksne døtre har reist på cruise flere plasser i verden og koser oss veldig. Vi kler oss opp og går i fin restaurant om kvelden hvis vi føler for det,eller går heller på buffeten hvis vi vil være mer uformelle. Hvis noen ikke vil i land på ved en anløpshavn,blir de igjen på båten. Det er det som er gøy på crise, at det er så mye du kan delta i/på hvis det frister, men at du samtidig kan velge å gjøre ingenting. Uansett kommer ikke en vellykket ferie i fanget på deg, du må skape den selv.

  • Ja, man har det jo så moro man gjør det til, heter det.

   Jeg skulle gjerne ha svart alle her, men nå må jeg springe i dusjen før kveldens middag. Og etter det må jeg skrive neste innlegg. Skal man få med seg ting (pluss skrive om dem), så er det jo begrenset med tid.

 39. Hei
  Har cruiset 5 ganger med RCCL og det har vært en hyggelig opplevelse. I påsken gjorde vi et cruise med MSC Fantasia og det var en seriøs nedtur. Allerede første dagen hadde vi lyst å gå av båten og returnere hjem. MSC hadde surt personal, elendig service, 80 talls interiør og katastrofal mat. Har du barn under 3 år (1095 dager) finnes det ingen tilbud i det hele tatt.
  Det finnes et cruise for alle men du må velge basert på hva du ønsker å oppleve. En ting kan jeg love, ingen ØNSKER å cruise med MSC.
  Mvh Johnny

  • Var på cruice ei veke med MSC Fantasia juli 2012 og hadde samme opplevelsen av maten ombord. Maten var ikkje varm, smaka ingenting og fisk smaka dritt. Totalt kaos ved frukost og lunch. Vi skippa fellesmiddag ein kveld og hadde ein deilig middag på Tex-Mex restauranten.
   Var tidlegare på cruice med Norwegian Jewel,- der var mat og service heilt topp.

 40. Hei!
  TIPS! I Ephesus må du selvfølgelig velge turen med det store arkeologiske utgravingsstedet av den gamle byen Ephesus. Turen tar deg også med til det stedet Jesu mor levde de siste årene hun levde. Her snakker vi virkelig 2000 år gammel historie! Romerbad kan du jo gå på i Norge! Synes du forøvrig skriver veldig nedlatende fra turen. Det er lov å la seg begeistre:) Og for all del – cruise kan på ingen måte sammenlignes med danskebåten – selv ikke en luksusutgave av danskebåten.

 41. Er det noe tyrkisk bad i Efesos by? Trodde det var nedlagt for hundrevis av år siden. Forvrig var det vel et romerbad?
  Anbefaler at man setter seg litt inn i historien til severdighetene og havnebyene før man drar på cruise, så får man mer ut av det.
  Ingen cruiseskip legger til i Efesos by, tror siste skipsanløp der var for 1500 år siden.
  Derimot pleier RCCL å legge til i Kusadasi, og de som skal til Efesos busses dit, gjerne med obligatorisk besøk på gull, teppe- og skinnfabrikker med priser langt over det man kan finne butikkene i Kusadasi. Selvom Kusadasi har over 68 000 innbyggere er ikke en guidet tur nødvendig, anbefaler heller en tur i de smale gatene i det gamle sentrum, 100 m fra havnen, hvor det både er mye å se og mye å kjøpe til langt lavere priser enn i butikkene som anbefales av skipet. ( Du slipper å betale kommisjon til guide, skip osv. Viser til gjentatte oppslag om kjøpepress og overpriser under billigturer til Tyrkia. Cruiseturister og charterturister lures på samme måte.)
  Ellers er Kusadasi en trivelig og vakker by. Har feriert her i 25 år. Har også god cruiseerfaring, men foretrekker italienske rederier.
  Tilslutt må jeg for ordens skyld tilføye at en tur til Efesos virkelig kan anbefales.

 42. Vi har vært nå vært på cruise med RCCL 5 ganger nå. Cruise er en fantastisk måte og feriere på, nye steder stort sett hver dag, veldig fine båter, opplevelser og mye god mat. Vår siste tur var nå i begynnelsen av mai når vi var på cruise fra Fort Lauderdale med Verdens største cruiseskip Oasis of the seas, en fantastisk tur, skip og opplevelser.
  Gå inn på: Kristinaandersen.no , der kan dere se bilder fra turen, opplevelser og ikke minst båten.

 43. Vi skal på Kiss kruise i karibien i oktober. Det blir spennende med Rock and Roll cruise 😀 Musikk fra ende til annen. Fra Miami til Bahamas og tilbake igjen 🙂

 44. Bli spennende å følge med deg. Jeg har vært der du er – skeptisk…. Men må innrømme at jeg nå er en entusiast. Har vært på 2 cruise i Middelhavet. Begge med RCCL. Første var med 2 voksne, det neset var med 3 voksne og 2 barn. Og vi elsker friheten cruise gir oss! Med det mener jeg: vi bor på et flott, flytende hotell med mange fasiliteter som bringer oss rundt til spennende havenbyer i Europa, på få dager. Ingen annen ferieform gir deg så store variasjoner. Vi har også lagt en langhelg til enden av cruiset, slik at vi har fått oppleve Roma og Barcelona skikkelig… Vi har hele tiden valgt å stort sett ikke følge de oppsatte turene, men ordne alt selv. Da blir det både mer intimt, og mindre stress. Vi slipper de store bussturene. Mange steder kan du bruke offentlig kommunikasjon. Når det gjelder bord, så har vi første kvelden spurt om det er mulig å få tildelt et eget bord, og det har aldri vært noe problem ;-). Men det gjør en som en selv vil. Det er en del av friheten. Vi har ofte valgt bort en av de formelle middagene, og da tatt en buffetrunde i windjammer el.
  Men jeg skal si at jeg IKKE tenker det samme om cruise der de har mange dager i sjøen, og mange like destinasjoner (les karibien). Det tror jeg hadde blitt både kjedelig og ensformig… Selv om jeg ikke har prøvd det. Men da tenker jeg at du nærmer deg en ekslusiv charterferie. Derfor er cluet å velge rett cruise som bringer deg dit du ønsker å se og oppleve noe spesielt…

  Ang Efesos – jeg håper du ombestemmer deg og reiser inn til efesosruinene…. Biblioteket er verdt hele turen i seg selv! Vi brukte en lokal resieguide her, og hadde en fantastisk dag. Håper du får en annen opplevelse enn førsteinntrykket….

 45. Dere er vel 2-3000 passasjerer + 1000 besetningsmedlemmer ombord. Jeg påstår at cruise sikkerhet er en falsk sikkerhets betydning. Spør Quality /safety Manager hva han/hun driver med! Sikkerhet og kvalitet går på passasjerenes «velvære» ombord.

 46. Tips fra en med 61 cruisedøgn og medlem (emerald) av lojalitetsclubben crown&anchor:
  Vi har vært på 8 ulike cruise, og er blitt helfrelste. Her er et par forslag til deg: Bestill frokost på lugaren og nyt den ute på balkongen på neste innseiling. Det koster ingen ting, som alt annet.
  Videre: Athen er en rotete storby; håper du i siste liten bestemte deg for guidet tur…..GOD TUR VIDERE:-)

 47. Dette skal det bli gøy å følge med på! Men: du skal vite at de aller fleste cruiseselskapene kjører samme opplegg mht måltider og dresskoder som det du beskriver (bordsetting, fast bord sammen med fremmede, dressopplegg etc.) Norwegian Cruiseline har noe som heter «freestyle cruising» som er heeeelt annerledes. Spis når og hvor du vil. Glem dressen, men kle deg som du ville gjort hvis du skulle pâ by’n hjemme. Etc. Fantastisk opplegg som løftet vårt Middelhavscruise til en høydare av ferieopplevelser. Dropp utfluktene og reis rundt på egenhånd. Bilutleierne (eller moped!) står på rekke og rad i alle havnene. Eller: be en taxisjåfør om en bra pris. God tur videre!

 48. Hei Jostein!
  Skal på samme cruise i sommer med hele familien, og er som deg rimelig skeptisk…Så dette var spennende lesning 🙂 Har allerede bestemt at vi IKKE skal booke noen utflukter, og det ser jeg kanskje at er like greit?! Vi tar utfluktene på egenhånd!
  Drikkebonger/pakker? Må vi kjøpe det på forhånd? Ellers får vi ikke drikke noe da eller? Hmmm…
  Fortsatt fin tur da!
  Nina

  • Du kan trygt vente med å kjøpe drikkepakker til du er om bord, men dersom du vet hva du vil ha så er det like greit å gjøre det på forhånd. Da slipper du å tenke på det når du kommer på båten. Jeg tror nok at noen utflukter kan være verdt å melde seg på. For eksempel ville det vært litt tungvindt å komme seg til Taormina på egenhånd, og det er en fin by. Selv om den akkurat den halvannen timen jeg var der var proppfull av cruiseturister.

 49. Hei! Supert å lese om denne turen. Håper du trives!
  Et godt tips til samtaletema rundt middagsbordet dersom du går tom for smalltalk kan jo være å innføre ulike dilemma, med utveier. Var på en guttetur til New York i fjor som ble en kjempesuksess mye pga dette. Ron K.

 50. Hei. Jeg ønsker deg en riktig god tur. Jeg har vært på noen cruise selv, men begynner nå å bli ferdig med den ferieformen inntil jeg blir litt eldre 🙂 Dessverre tror jeg du har valgt en tur som kanskje ikke gir det beste utbytte, da båten er alt for stor! Jeg har vært på store båter med mange passasjerer som den du er på nå, og mindre båter med opp til 1000 passasjerer. Det skal sies at det er MYE hyggeligere og mindre crowded på «små» båter. Man får ikke den samme følelsen av å gå i kø hele tiden, og servicen blir enda mer «personlig». I alle fall, kos deg masse så skal jeg følge med på bloggen.

 51. Jeg var på akkurat det samme cruiset på samme båt i fjor (mitt første), og ble gledelig overrasket.

  Det beste tipset jeg kan gi deg er å prøve spesialrestauranten Chops Grille – fantastisk mat! Ekstrakostnaden på $25 eller $30 pr. pers er *ingenting* i forhold til hva du får igjen for det. Vi var 6 stk. som var der og spise en kveld, og alle var skjønt enige. Dersom jeg reiser med RCC igjen kommer jeg definitivt til å booke bord der i hvert fall tre kvelder 🙂

 52. Jeg elsker cruise (og er blant dem som trekker ned gjennomsnittsalderen blant passasjerene), så jeg misunner deg. Navigator of the Seas er riktignok ikke det beste skipet jeg har prøvd, men…
  I Messina vil jeg anbefale på det varmeste å dra på ekskursjon til Taormina, hvis du har mulighet til det. God tur videre!

 53. Cruise er kjempe for oss latinger over 50.Reiste med datterselskap av Rcl,-Celebrity Cruiselines i Karibien.Snakk om femstjernes hotell, m balkonglugar og fantastisk mat hver kveld.Vi var to par,og hadde bord sammen for 4 personer hver kveld i et valgfritt tidsrom mellom 18 og 22. Kledde oss opp 2 gngr.i dress i løpet av 11 dgr.Ellers greit m Casual.Shorts og t-shorts om du ikke gadd,men da i annen rest.Veldig god service,kjekke show,mega drikkepakke ( :-)) alltid plass i solsenger. Herlig spa.Heldige med været og kjekke destinasjoner.Omtrent ikke barn/tenåringer,ellers alle aldersgrupper.Ingenting overhodet negativt.Har vært mye på charter tidligere,også storby,og alt fra interrail i Europa til bilferie i USA.Cruise er KONGE,og ja -ble tyngre.hehe.Anbefalt!

 54. Heisann .
  Jeg tok noe av samme turen i 2009. Samme båt, men definitivt ikke med samme mennesker.
  Anbefales VELDIG for en god vennegjeng, og da har man også mulighet for å spre seg på ulike aktiviteter og passiviteter. Det er jo ferie, og latskapen lenge leve da og!

  Håper du kan lese litt av min reiseblogg fra den gang, også.

  Vi hadde det helt topp, og noe av det kjekke var å treffe og å få et personlig forhold til betjeningen. Der lå også noe av det triste, om man ser det på «upstairs/downstairs-måten» , de er totalt prisgitt at vi, de rike lususreisende , evaluerer dem på topp. Den minste strek p
  Og den minste klage, og de ville bli kibbet på land med hjembillett. Og når vi vet – for det vet vi jo – hvor lett enkelte turister har formå rakke ned på standard, mat, service, oppmerksomhet fra de vi forventer står på geledd for oss…bare se her oppe på noen av «edikkkrukkene»,…så skjønner en jo at svært mange av de stakkars ansatte, som for en stor del er fra fattige land = lavest på lønnsstigen her også, ligger tynt an.

  Tror ikke så mange av de reisende har empati nok til å la være å kicke på ett eller annet bare for å «vise seg» , for å markere at her kommer nobelessen fr høga nord.

  Så kjære godtfolk og du årvåkne reisejournalist….hyggelig og morsomt å lese dine betraktninger og opplevelser….tenk på de som er grytidlig oppe og som har lange arbeidsdager, bor kummerlig og har lav lønn, som alltid står med et smil og «no problem!»…skap et verdig liv for dem også. Behandle dem med respekt som likemennesker, og ikke fall i sjef/slave-fella.

  Men turen? Den blir likevel helt topp, om man vil det sjøl.

 55. Hei, bare en liten merknad til «dresscode». Jeg har seilt med RCCL i Karibien, og NCL i Europa. Begge har «dresscode» på enkelte restauranter og dager. Det løses enkelt ved å spise et annet sted akkurat den kvelden! (Dersom man ikke ønsker å iføre seg penklær, forresten så er dresscoden ikke så veldig nøye, det var menn der i Hawaiiskjorter bla) Det er bare «Main Dining Room» som har dresscode. Jeg elsker å reise på cruise, Jeg reiser alene med 2 barn. Valgte også å spise på et stort bord med mange andre. (Du kan velge å rotere, eller få bord alene)
  Det er enkelte ting som fungerer supert på cruise, og noe som ikke er fullt så bra, men totalkarakteren er myyye høyere enn et basseng/strand i syden! 🙂 Som du også skriver i sluttinnlegget – du bruker mye mindre lommepenger. For oss som reiser med barn er det viktig at det ikke er et evig euro-mas, is er inkludert, ungene er plassert i barne- ungdomsklubber – og har det helt topp!
  Koser meg med bloggen din, og sparer til neste tur! 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *