Frossen roadtrip dag 6: Om Grieg og voodoo (og litt annet)

DOVREGUBBENS HALL-GUBBENS HALL: Troldhaugen var Edvard Griegs sommerresidens. Huset er ekstremt høyt til å ha to etasjer – litt merkelig av en mann som var så lav at han fikk spesiallagd Steinway-flygel. Foto: GJERMUND GLESNES

Dette var siste dag av turen, en dag som ville være sikker suksess sommer som vinter. Jeg var jo i Bergen, verdens beste by, i hvert fall ifølge de aller fleste av dens egne innbyggere. Jeg har fått med meg at ikke alle er enige med bergenserne: National Geographic anbefaler Bodø og Ålesund, New York Times mener Oslo er blant byene leserne bør besøke i 2013.

Men jeg tror at eneste grunn til at de ikke nevner Bergen, er at det er altfor opplagt. Selvfølgelig skal turister til Bergen! (Og det sier jeg ikke bare fordi jeg er den stolte innehaver av bynavnet i passene mine.)

I dag var Vestlandets hovedstad enda vakrere enn vanlig. «Bergen er nedbør, Bergen er alt som er vått. Så når solen endelig skinner, så synes den dobbelt så godt,» sang Ole Paus. Og i dag var himmelen blå som stål. Men hva skulle jeg se?

Bryggen er et slags må-se i Bergen; selv liker jeg spesielt godt Det Hanseatiske Museum. Men ikke bare er museet stengt om vinteren; de som kjenner sin Paus, vet også at sangen fortsetter med at «den (sola, altså) svelger Bryggen i et gyllent jafs». Hvis dette stemte, ville jeg slettes ikke ta sjansen på å være på Bryggen i jafsets time.

I ET GYLLENT JAFS: Slik ser Bryggen i Bergen ut i solskinn, for de som måtte lure. Foto: GJERMUND GLESNES

I stedet falt valget på Troldhaugen (80 kroner), Edvard og Nina Griegs fantasiske villa og eiendom over Nordåsvannet. Også fordi jeg har en teori om at Grieg egentlig er undervurdert.

Kanskje dette kan illustrere hvor stor Edvard Grieg egentlig er: (Ikke rent fysisk, han strakk seg bare 1,52 meter over gulvet.)

Jeg har vært på en voodooseremoni i Benin der «I Dovregubbens hall» plutselig begynte å spille, rett før de skulle slakte en gås. Det var voodooprestens mobiltelefon; han hadde den som ringetone!

Jeg kan si mye pent om min kamerat Hans-Richard. Men Troldhaugen visste han ikke hvor var. Det innså jeg ganske kjapt etter å ha gått av bybanen (27 kroner) ved Paradis. Det var en ekstremt dårlig dag å ha droppet lua, men heldigvis skal du visst fryse mye før ørene detter av. Og etter drøye to kilometers småjogging (det var jo altfor kaldt til å gå), kom jeg frem.

GOD GUIDE: Annett Schattauer er oppvokst i DDR men valgte likevel å skrive sin tyske magistergrad om Edvard Griegs scenemusikk. Foto: GJERMUND GLESNES

Der fikk jeg nok en av de herlige bonusene ved å reise utenfor sesongen: Akkurat som jeg har hatt et helt høyfjellshotell for meg selv, og en hel ferge – og nesten hele Flåm, gjentok luksusen seg igjen: Jeg var eneste turist! Dermed kunne jeg spørre guiden, Annett Schattauer, så mange spørsmål jeg klarte helt uten å bli flau.

Annett kunne fortelle at huset ble bygd etter komponistens egen idé.

– Det er mye regn i Bergen, så du kunne gjerne ikke være så mye ute. Derfor fikk Grieg vinduer i alle vegger. Han ville ha så mye lys inn som mulig, sa hun.

Deretter fortalte hun om alle gavene som strømmen inn til husbonden. De sørget for at han slettes ikke klarte å holde på sin interiørsmak: Han ville ha det enkelt og rustikt. Men hvordan klare det når du får en byste av Bjørnstjerne Bjørnson (av Bjørnson selv – mannen hadde ego nok til minst to) eller den gedigne sølvoppsatsen du ser til høyre.

– Hver gang Grieg fikk jeg orden eller medalje, satte han den på bjørnsonbysten, opplyste Annett.

Ellers fikk jeg inntrykket av at komponister vil være dårlig kompani i for eksempel bokollektiver. På Troldhaugen nektet han for eksempel å ha både innlagt strøm og vann. Det bråket for mye. Hva han ville ha ment om den firefelts motorveien som durer forbi bak en støyskjerm 200 meter unna, aner jeg ikke. Muligens ville han ha kommet Kraftwerk i forkjøpet og skrevet «Autobahn». Kanskje ville han bare ha revet seg i håret i frustrasjon og i sitt stille sinn misunnet Beethoven hans døvhet.

NASJONALROMANTIKK: Edvard Grieg hadde ikke bare peil på musikk. Også beliggenhet og utsikt hadde han en viss teft for. Dette bildet er fra gravstedet til Nina og ham. Foto: GJERMUND GLESNES

Om Grieg er stor er Bergen gigantisk. Vel tilbake på Bybanen kjørte jeg forbi både Paradis og Florida på vei inn til byen. (Det er syv stopp mellom de to stedene.) Bergen har til og med en egen Amerikalinje – buss nummer 12 som kjører innom Florida og Montana(!).

– Det har jeg aldri tenkt over, selv om jeg er herfra. For meg har det alltid bare vært Montana, utbrøt Petter Lidal da jeg spurte ham ut om bussruta.

EN KUR FOR ALT: Det er mottoet på forsiden av menyene til Petter Lidal og Bien Bar. Foto: GJERMUND GLESNES

Selv har Petter slått seg ned på et annet sted med en viss internasjonal schwung: Danmarks plass. Der driver han og en kompanjong Bien bar i et tidligere apoteklokale der art deco-interiøret er tilnærmet uendret siden arkitektene Arnesen og Darre Kårbø laget det i 1939. Fortsatt kan du se medisinnavn på skuffene i lokalet, som visstnok er Norges eneste fredede funkis-butikklokale.

Det Troldhaugen har i skjønnhet, har Danmarks plass i trist asfalt og betong. Selv Sinsen-krysset blir som en blomsteroppsats i forhold. Nettopp derfor var det ekstra vidunderlig å åpne døra til den umåtelig stilige baren, komplett med jazz i høyttalerne og flere hyller med gamle National Geographic-magasiner. Min Bien Biff Lindstrøm (159 kroner) og en flaske engelsk, sterk ingefærøl (52 kroner) var også mitt i blinken etter en lørdagskveld med hjort og rødvin.

– Vi er her som en slags medisin, mente Petter.

– Ja, for Danmarks plass må være Norges minst koselige plass?

– Ikke langt unna, i hvert fall, svarte bareieren.

Deretter nevnte han at Kings of Convenience-musiker og arkitekturpsykolog  Eirik Glambek Bøe hadde sagt mye klokt om plassen, som i realiteten er et ekstremt trafikkert veikryss. «En forbrytelse mot menneskeheten», mente Glambek Bøe om plassen da Bergens Tidende intervjuet ham om temaet i 2007.

Petter Lidals drøm er å forvandle området, å gjøre bydelen til en slags Grünerløkka sør for Bergen sentrum.

REDDET FRA PØLSENE: En stund var gamle Apoteket Bien pølsekiosk. Men eierne hatet det brune treverket og begynte å rive det. Heldigvis ble «oppussingen» oppdaget og stoppet – og pølseselgeren etablerte seg et annet sted uten fredet interiør. Foto: GJERMUND GLESNES

– Vi ville lage en bydelskafé. Det har vi blitt. For alle, fra nyfødte til de som er på vei andre veien, sa han. Han mente til og med at de nå har et berettiget håp om sin «grünervirksomhet», siden både en italiensk restaurant, Peppes Pizza og et par utesteder har kommet til i området.

Dem får andre sjekke ut. Selv passet jeg heller på å peke ut Troldhaugen da Hans-Richard suste forbi på motorveien etter å ha hentet meg (på Danmarks plass).

Om kvelden så vi «Varg Veum – kalde hjerter». Og jammen dukket ikke Bien Bar og Petter Lidal også opp der, som baren der Varg Veum feirer fødselen av sin førstefødte. Hvem vet. Kanskje selv Edvard Grieg ville ha likt stedet.

 

Og med det avslutter jeg forsøket. I morgen tidlig tar jeg Bergensbanen over fjellet og hjem. Roadtrip om vinteren? Så klart det går an. Du må bare pakke varme klær og være forberedt på noen stengte dører. Innenfor de som er åpne, har folkene til gjengjeld som regel mye bedre tid.

 

Her finner du resten av blogginnleggene om den frosne roadtripen:

Dag 1: Meg vs. Kong Vinter

Dag 2: Rallarvegen på ski

Dag 3: Går det an å ake ned her?

Dag 4: Hele ferga for meg selv

Dag 5: Ekstremkalde Voss

91 tanker om “Frossen roadtrip dag 6: Om Grieg og voodoo (og litt annet)

 1. Bergen er såklart ikke en bra by. Stort sett regner det eller er grått. Fuktskader, mugg og kulde er problemer som knytter seg til stort sett alt av bygningsmasse i byen pga. den høye luftfuktigheten og klimaet. Det er et hull hvor forurensning og skitt samler seg så det er direkte helseskadelig å oppholde seg der.

  Det er for meg et mysterium at folk velger å bosette seg i Bergen hvis ikke de er absolutt helt nødt til det. At man har valgt å satse så stort på utdanning er vel det som redder det hele. Hadde det ikke vært for UiB og NHH kunne man sikkert halvvert byens innbyggere, utelivsbransje og handelstand. Studerer selv i Bergen og stort sett samtlige av mine studiekamerater reiser fra Bergen ved første mulighet, vi er her kun for studiet, og ingenting annet.

  • Hehe…..

   Etter å ha lest ditt innlegg er jeg veldig nysjerrig på hva du studerer !!
   Du fremstår ikke akkurat som den «den skarpeste kniven i skuffen».

   Lykke til med «studiene» i Bergen !

   • Beren er en fantastisk by, enten det regner eller ikke.
    Her finner du det meste av det hjertet begjærer.
    I alle fall den fineste byen i Norge

    • Nei – Bergen er ikke Norges fineste by. Mange som drar dit bare for å studere. Norges fineste by kan ikke kåres av Bergensere, men av resten av landet ser du. Da finner man Norges fineste by. Men helt sikkert at det ikke er Bergen – det er for deprimerende med regnet desverre.

   • Per kommenterte om en by, mens du kommenterte om han (personlig angrep). Jeg forstår at ingen liker å høre / lese negative omtaler om sin by, jeg respekterer det men du må også lære å respektere folk og ikke gå til personlig angrep :o) Bergensere er stolte av Bergen og det har dem all rett til, men ikke overdriv jeg har møtt bergensere som liker bergen mer enn Norge, altså sitt land og det er over kill…..Men likevel vil jeg aldri si at alle bergensere tenker sånn.

  • Gud hjelpes, enda flere sutrete studenter fra strilelandet. Hvorfor dra til Bergen for å studere hvis du er så jævlig værsyk? Ikke kom her og fortell at det kom som en overraskelse på deg at det av og til regner i Bergen? Med slik en vannskrekk burde du gjerne sett deg i speilet og vurdert studier et annet sted. Bergen gleder seg til du er uteksaminert og vi er kvitt deg. God tur.

  • Å så kul du er som klarer å lire av deg ei sånn trollregle. Bergen er en fin by – litt i overkant mange bergensere på samme sted kanskje, men ellers… 🙂

  • Dette er nå vel bare tull… Bergen er en av de fineste byene jeg noensinne har vært i… Sentrum er så intimt man skulle tro byen er mye mindre enn den egentlig er – og tilbudene er mange om du bare prøver å finne det du vil ha.

   Om du har hatt negative opplevelser på en plass betyr ikke det at stedet er «såklart ikke en bra by» som du sier… alle steder har både positive og negative sider – uansett hvordan du snur og vender på det. Jeg har sett Bergen i både sol, regn, snø og vind og alt det medfører men kan med hånda på hjertet si at om det er en by jeg alltid vil vende tilbake til så er det Bergen!

  • Bergen er muligens Norges verste sted for restauranter/kaffer, etc, få utenlandske steder. Var der vinter 2012, så frem til å spise fisk. Måtte ty til en fiskeburger på McDonalds. Om kvelden fant en Kina-restaurant. Hyggelig betjening, men kald mat og dødt øl (glassene antagelig vasket sammen med feite tallerkener). Nei, ta med en matpakke til denne byen!

   • Du verden, sikker på at det ikke bare var du som ikke fant de gode stedene? Dårlige steder fins jo i alle byer. Uansett er det et problem hvis turistene ikke finner frem til god fisk i Bergen – som er så kjent for nettopp fisken.

    • Hei Gjermund! Poenget er at Bergen har ikkje noe bra rimelige og eksotiske spisesteder, og det sier mange turister og. Nu har Bergen et eneste bryggeri-øl sted, nettopp åpnet, mens Oslo har ca. 10 pøbber-steder. Tar en tur på Grønland i Oslo! Utallige flotte tyrkiske, indiske, somaliske, kurdiske, danske, tamilske, osv, billige spisesteder. I Bergen, nix!

     • Forresten så klarere vi oss godt uten noe av de resturantene du nevner,
      Ha vært på baksiden av et par av dem, huff!

     • @Otto Wrigley
      Jeg kan garrantere deg at turister IKKE kommer til hverken Oslo eller Bergen for å spise på tyrkiske, indiske, somaliske, kurdiske, tamilske restauranter.

      De eneste verneverdige kjøkken du lister opp er Indisk og Dansk. Indisk mat i Oslo er forferdelig og smaker ingenting.

     • Her er det noe som ikke kjenner byen! Bergen har mange gode spisesteder! Er man uheldig en gang, betyr det ikke at det ikke finners gode steder, Jeg kan nevne i fleng…
      Flere fantastisk gode indiske resturanter (bla Maharaja på bryggen) Flere gode Persiske resturanter. Spesialister på økologisk eller kortreist kvalitetsmat mat, som Pygmalion, Colonialen, Prego, Hanne på høyden, Kafe Spesial.. Ellers kan jeg anbefalle Naboen, Sjømatskirken, (Nydelig fiskemat) Madam bergen (Nydelig fiskemat), Enhjørningen fiskerestaurant (Nydelig fiskemat) BienBar som nevnt over, Bølgen og Moi, Søtt og Salt, Potetkjelleren, Bryggen Tracteursted, Lucullus, osvosv.. 🙂

    • Bildene dine er så vakre, særlig det av Bryggen er et av de fineste jeg har sett. Synd du ikke kom inn på Hanseatisk, det er et veldig fint lite museum, prøv en annen gang. Jeg er forresten bergenser i landflyktighet i Oslo!
     Er du interessert i bilder fra Bergen var det en amerikaner som bodde der en del år, Robertson, som har tatt fantastiske bilder, og også fra andre deler av Norge.

  • Kjipt for deg at du har en så trist studenttilværelse. Med innstillingen at du er her kun for studiet kan jeg se for meg at du og dine kumpaner har noen depressive samtaler om hvor mye bedre alt er hjemme. Forøvrig har Bergen vært Norges nest største (og største) by de siste 500 år, altså lenge for NHH og UIB ble grunnlagt.

  • Helt normalt å dra hem til moderbyen når man har mulighet. Det e jo der man har de fleste venner og familen sin. Det der går begge veier, om du så e fra Hammerfest eller Kristiansand. Du hadde feil instilling når du kom hit, kan luktes lang vei

  • Bergen er en fin på å dra på ferie til, men er ikke særlig å bo i. Regnet går greit, men fuktigheten og forurensningen som blir liggende pga at Bergen «ligger i et hull» er værre. Kjenner flere som har pådratt seg luftveisproblemer etter ha bodd her noen år.

   Utseendemeesig er Bergen grei nok, Ser man litt nøyere etter har Bergen som alle de andre 3-4 store byene i Norge blitt rasert av billig og stygg arkitektur. Grieghallen, realfagsbygget, rådhuset og bygarasjen er bare noen eksempler på dette. Inntil nå har fjellsiden heldigvis blitt godt bevart, men nå skal klossene opp der også.

   Jeg ville heller valgt en småby på Sørlandet eller eventuelt Røros som norges beste by. Arkitekturrasseringen og forurensing har ødelagt Bergen.

   • Hvis du mener at Bergen ikke er noe sted å bo i, har du bare vært i sentrum. Det er fantastiske steder utenfor sentrum som: Fyllingsdalen, Olsvik, Sandsli, Åsane, Melkeplassen, Trollhaugen, osv. Jeg har selv bodd i Fyllingsdalen og har mange venner fra flere steder utenfor Sentrum. Så ikke kom her å tro at du vet alt om Bergen. Bergen er en av Norges beste og fineste byer. Nå sier jeg en av de! Når du snakker om regne har det regnet mindre i Bergen enn mange andre byer i Norge de siste 2 årene. :))

  • Ahhh… Dette e sånn herlig syting som kun en østlending kan lire av seg. God tur hjem etter studiet, du vil ikke bli savnet.

  • Hva er det med dere ? alle plasser her I Norge er de fineste plasser, hvorfor diskutere om hvilken By er finest? Det er ikke vært i diskutere, vi har selvføligelig våre egene menning, men for det om så er alle byene gode byer 🙂

   Vi burde være stolte å være Norske!

 2. Bergen e en flott by!!!
  Eg e selv fra Bergen og har bodd utenfor Bergen, men kommer alltid tilbake.
  For Bergen e nydelig!!! D at d regner her, gjør jo halve sjarmen!! Vi setter pris på hver dag vi får se solen og alle e i godt humør og koser seg. Bergen e og blir Norges vakreste by!!! Og vi bergensere har kansje rykte på å ha d i kjeften, men d gjør oss ikke til slemme mennesker!! Har aldri møtt en student i Bergen som IKKE har trivdes her.

  • Spot on!

   Studert og jobbet i Bergen i ti år. Har senere flyttet til Østlandet pga jobb – men savner Bergen både som studentby og som kontinental «småby» 🙂

   Og jeg er altså trønder, bare så det er sagt…

  • Jeg elsker Bergen og har vaert der mange ganger!! Ang. den beste byen i Verden…kommer vel at Bergensere ikke like aa si «beste i Norge»…de er verdens-borgere…ikke norske.. eg e fra Bergen ikke fra Norge…!

 3. Sorry , men Bergen er langt i fra Norges beste by. Jeg har bott i Bergen i 7 år og for Bergensere må jeg skuffe med å si at når du har bott i for exempel Stavanger, da glemmes Bergen raskt.

 4. Bor selv i stavanger, Har slekt i bergen. Kom ikke her å si at Bergen by er dårligere en Stavanger! Hva har vi i Stavanger? Oljemuseèt ? Haha. Du må være dagens vits!

 5. Bergen har en gammel historie og er en vakker by, mye finere preg enn f.eks Stavanger. Mange som skriver at det er en gåte at folk vil bosette seg der, det kan jo være noe i det. Det å være Europas våteste by er ikke uten konsekvenser. Men gleder meg ihvertfall til å besøke Bergen i sommer!

 6. Bergen er Norges fineste by. Det er også den med de morsomste folkene. Savner Bergen.
  Bor nå i Oslo, og det er verken like fint eller hyggelig som Bergen. Her bryr folk seg mest om hvilken gate eller vei man bor i. Folk i Bergen har mer penger, men bryr seg ikke, for de har andre ting å tenke på. Som feks. hvor heldige de er som bor i byn!

 7. Bergen er… OK, og OK er greit. Jeg har bodd der selv i 3 år, og fikk mange gode venner og gode opplevelser, men å kaste ut at Bergen er ikke bare Norges, men verdens vakreste by, det finner jeg arrogant, kjedelig og tåpelig, men det er jo en ting det er mye av i Bergen.

  Det er også mange koslige sider med Bergen, men dere er midt på tre. Reis litt rundt i verden kanskje? Da skal det nok bli hardt å si vakreste byen i verden, når man har sett litt av verden 😉

 8. Hehe. Mange fine kommentarer. Rart at noen gidder å gnåle om at de ikke liker å bo i Bergen. Reis nå hjem til øst-europa, da. Oslo er jo en virkelig perle. Spørsmålet er vel hvor lenge det virkelige Norge skal gidde å subsidiere Østlandet.

 9. Min første høst i bergen viste seg fra en heller våt side, over 90 dager regn i strekk, siden har jeg aldri sett meg tilbake. Mange som meg har kommet til Bergen for 3års skolegang eller mer, men når byen er flink til å rekruttere nyutdannende og tøsene flinke til å legge beslag på guttene, så er det fort gjort å bli værende. Kan ikke tenke meg noen som setter mer pris på solen når den er her, anbefaler alle oå oppleve den stemningen. Studenten på topp her høres ut som en som kun sitter på rommet sitt i 8-manns kollektivet sitt og sturer, kom deg ut å bli kjent med den vakre byen med de vakre menneskene. Hilsen jævla østlending, med 10-års jubileum.

  • Jeg er selv Bergenser, men har ikke noen formening om at Bergen er verdens vakreste by, Brann er Norges beste fotballag eller at Hansa er det beste ølet i verden. For å være helt ærlig blir jeg flau av mine «med-bergensere» som på en ufattelig brautende og usjarmerende måte skryter hemningsløst av seg selv og byen til tider. Men nå skal det sies at alle Bergensere ikke skal greies over en kam, vi er ikke alle sammen slik, langt ifra. Noen ganger kan det virke som vi blir misforstått, spesielt av østlendinger, ettersom vi bruker mye ironi i språket vårt og det tror jeg ikke østlendingene forstår, derfor fremstår vi som at «vi tror vi er bedre enn alle andre» når vi egentlig bare er selvironiske og uhøytidelige. Jeg har reist mye, men kommer alltid tilbake til Bergen. Det er en vakker og koselig by hvor jeg stadig oppdager nye steder og mennesker, det er bare å skifte miljø. At det regner stort sett hele tiden er selvsagt ikke optimalt, men man venner seg til det meste og man setter så utrolig stor pris på solen når den titter frem, da er det en helt spesiell stemning i Bergen og alle er ute for å nyte solen. Byfjellene og de fine turområdene er et av Bergens store pluss. De studentene som kommenterer over her at de gleder seg til studietiden er over kan jeg ikke helt forstå på meg på. Det må da være andre steder dere kan studere hvis dere ikke trives? Dere høres jo bare bitter ut og vi har ikke behov for negative mennesker her i Bergen, så da er det vel bare å pakke snippsekken?

 10. Bergen er en nydelig by. Dog meget tradisjonell og konservativ (les: blått bystyre i 9 år). Byen består stort sett av typiske kjernefamilier – har hørt om mange single som har flyttet fra Bergen til Oslo nettopp pga dette. Bergensfamilier vil helst ha seg hus til 8 mill på Paradis/’landet’ – de er ikke særlig urbane av seg. Det er også vanskelig å komme inn på bergensere – de opererer ofte i klikker. Bergen er også en ‘kameraderi’-by. Man får seg helst jobb via ‘tjommier’ – bergensere vil helst ansette sine egne. Bergensere ER faktisk nåkke for seg sjøl!

 11. Bergen er en fantastisk by, men det gjelder ikke bare sentrum. Bydelene ligger skjult for den vanlige «Fløyen-turisten», mellom vakre fjell. Det er vel ingen byer som har så mye tunneller som binder byen sammen. Det er faktisk verdt å ta turen vekk fra det klassiske sentrum og nyte vakre bydeler som Fana, Fyllingsdalen , Åsane og til og med undervurderte Laksevåg/Loddefjord. Alle byfjellene fungerer som parker mellom bydelene, med hvert sitt særpreg. Er det rart vi er stolt?

 12. Jeg har vært i mange byer, men Bergen er helt spesiell. Makan til hyggelige folk skal du lete lenge etter. Klimaet er ikke nipe problem, spesielt siden Bergen har den høyeste årlige snitttemperaturen av Norges byer. Her er det vanligvis så lite snø at alt man trenger av snømåke-redskap er en piasava-kost.

 13. En ekte Bergenser vil og ska alltid påstå at Bergen e verdens beste by, at Hansa lager det beste ølet og at Brann e best, men det må ikkje forveksles med å faktisk mene det! Eg ved påstå at prosentvis så e folk fra Oslo like stolt av Oslo som bergensere e av Bergen, men grunnen te at vi hører så mye om at Bergensere e så stolt av Bergen e at veldig mange Bergensere rett og slett e større i kjeften enn andre Nordmenn. Bergen e annerledes byen i annerledes landet Norge! Der Norge skiller seg fra resten av verden, skiller Bergen seg fra Norge ved å være mer lik resten av verden.
  Ps. selv om vi ikkje ytrer det så ofte, så e Nasjonal følelsen veldig sterk i Bergen!

 14. Eg har og vert ute og reist Bergen er den floteste by med blomstrede rodendro om våren og med longårsvanne i miten.Eg har ikkje fune noen slike på min reise ront omm i verden.

 15. Må jo si meg enig i at Bergen er en fantastisk vakker by.Har vært der i mange sammenhenger å trives meget godt. Bergenserne er utrolig hyggelige. Skal jeg flytte fra Oslo, blir nok Bergen bli min nye adresse..

  • Hei alle i Bergen!
   Har lest alle innleggene her, og om Bergen er verdens fineste by. Absolutt på
   toppen av lista, ja. Er selv födt og oppvokst og utstudert der; utflyttet til östlandet i mange år og nå bosatt i Sverige. Alle ikke-bergensere jeg har truffet, som har värt i Bergen, er stort sett imponert over den vakre by mellom de 7 fjell. Noen mener Bergen er flott, men burde lagt på östlandet……..
   Jeg lengter hver dag til Bergen, og reiser dit en uke til sommeren.
   Spörsmål: hvorfor kommer det hvert år/sommer så mange cruiseskip nettopp til Bergen? Apropo strilelandet: fint der også. Der kommer de fleste bergenserne fra, og strilejenter er di beste! Eg vet det!

   hilsen en gammel rävedilter

 16. Vi skal være glad for bergensværet. Kan dere tenke dere hvor mange som hadde flyttet hit hvis vi hadde fint vær? Halvsvensker og annet riff-raff….. Nei, la det regne!

 17. Flere nevner stoltheten Bergenserne føler over egen by. Aldri kommer det så sterkt til uttrykk som på 17. mai. Etter noen feiringer i Hansabyen skjønte jeg at 17. mai i Bergen har forsvinnende lite med Eidsvoll og 1814 å gjøre – Bergenserne feirer Bergen – med sine prosesjoner, buekorps og fagre ord om Vestlandets hovedstad.

  Helt fantastisk, en opplevelse verdt å få med seg 🙂

  Fortsatt trønder, men med et flik av hjertet i Bergen!

 18. Bergen er en fin by, med fin natur og kort vei til enda flottere natur i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Men Bergen som andre byer har også negative sider, som mye regn og elendig luftkvalitet når det er kulde. Og jeg mener at bergensere som sier at de er så tolerante må tåle andres syn og være for ytringsfrihet også nård det gjelder deres egen by. Jeg sier deres selv om jeg har bodd her i over 30 år.

  Har møtt stort sett positive bergensere, men også bergensere som er lite tolerante. De later som der er så åpne, verdensvante og tolerante, men det er kun det ytre. Er folk ikke ekte bergensere så kommer de ikke innenfor den muren som bergensere setter opp. De sier liksom: hit, men ikke lenger da vi ikke har samme felleskap. Har også hørt mange bergensere mobbe samer i Bergen, og de som de tror er samer. Og nordlendinger får ofte høre negative ting når det kommer til diskusjoner, da kommer fordommene fram. Det er ikke merkelig at mange nordlendinger jeg har møtt har skiftet dialekt ganske fort.

  Jeg selv har kun bergenske venner, men det er folk jeg har hatt kontakt med i mange år. De jeg ble kjent med, er meget varme mennesker med erfaring fra andre kulturer. Og nå kunne jeg ikke tenke meg å skifte dem ut.:-) Har også en fantastisk storfamilie.

  Men alt i alt så er det ikke let for nyankomne å få venner blant bergensere. De er åpne og vennlige, men nyankomne oppdager fort at det bare sitter utenpå og at det er en grense på hvor nært de kan komme. Og vanskelig å ta det opp med dem da de ikke liker kritikk, og ber folk reise hjem om de ikke godtar hva som helst. Andre steder kan folk ta selvkritikk og på den måten bli bedre, men her gjør de ikke det.

 19. Noe er bare sannhet. Det er vanskelig å svelge for mange. Som at Bergen desidert er den eneste og flotteste byen i Norge. Dette er udiskutabelt men like fullt en sannhet. Og det er vanskelig å svelge for mange flere. Om du er en av dem som mener at Bergen ikke er Norges flotteste og vakreste by har vi deg unnskyldt for du vet ikke hva du snakker om. I Bergen blir vi ikke en gang indignert over slike uttalelser. For i Bergen vet vi bedre, ja mer enn det, i Bergen vet vi best hva som gjelder. Store i kjeften, Bergenserne, tuller du, skulle vi Bergensere vært så store i kjeften som vi faktisk burde være og har grunn til hadde vi druknet hele gjengen så mye som det regner i denne byen. Kulturelt sett er Bergen hjertet i Norge, det var her det hele startet, om noen har en annen oppfatning kunne vi ikke bry oss mindre. Bergen har alt. Fordelen med å være fra Bergen er at du vet mens andre bare synser og tror. I hvilken annen by, i hele verden, må du reise gjennom Paradis for å komme til Bergen, jeg bare spør! Til slutt vil jeg, med vanlig Bergensk beskjedenhet ønske alle som ikke har vært her før velkommen til Bergen for å nyte byen vår. Og helt til slutt, ta godt vare på den livslange berikelsen oppholdet gir deg, det kan komme godt med i de tunge stundene du garantert vil måtte gå gjennom etter at du har forlatt byen vår.

 20. Det er morsomt å lese kommentarene, ikke tvil om det men det er noe som kanskje bør bli sagt om bergenserne.

  Ja, en bergenser kan være brautende, men det gjelder ikke alle. Det er heldigvis mindretallet. Men en bergenser er heller ikke redd for å ta en diskusjon. Ja, en bergenser er veldig lokalpatriot men når alt kommer til alt så er han/hun akkurat som alle andre nordmenn. Glad i landet sitt og stedet de kommer fra. Bergen er en fin by men som alle andre byer så har den sine negative sider som alle andre norske byer.

  Jeg vil anbefale alle som kommer her til byen å ta seg en tur og utforske den. Hold deg unna de vanlige tradisjonelle turistfellene. Du finner mange skjulte skatter og gidder du å sjekke litt på nettet vil du finne mange små og koselige resturanter med god mat og greie priser. Jeg er selv bergenser og har begynt å gjøre dette selv. Har funnet mange og leiter fremdeles. Ikke vær redd å spørre folk om veien til forskjellige steder. De aller fleste bergensere vil hjelpe deg, uavhengig hva andre sier.

  Ser i et tidligere innlegg her at der er en som sier at bergensere klikker og har fordommer mot andre. Det er sikkert riktig for noen men den gjengse bergenser er åpen og hyggelig. Men vær klar over at vi er veldig glad i ironi, og ironi kan fort forveksles med arroganse. Ser du forbi dette så vil du se at vi ikke er så veldig ulik andre nordmenn. Og du skal vite en ting. Alle som ønsker å besøke oss er hjertelig velkommen!

 21. Bergen er helt ok.
  Det værste med byen er den klaustrofobiske følelsen av å være inneskvisa mellom 7 fjell når det stort sett hele året ligger tunge regnskyer som lokk over disse.
  Det beste er fiskekakene de selger over disk på Søstrene Haglin :p
  Som turist er det sikkert artig å ta fløybanen eller ullikken opp på fjellet for å se på utsikten (om det er sikt da), byen i seg selv er som norske byer flest ganske uintressante for den generelle europeer.
  Byen er såpass liten at man har labber gjennom sentrum på noen minutter.
  Bergen er som resten av landet veldig dyrt for en turist, så jeg ville anbefalt turister å styre unna byene i norge å sjekke ut naturen som er trumfkortet våres å komme seg ut før lommeboka tømmes å bruk de resterende pengene på et bedre restaurantbesøk på kontinentet eller hvor de kommer fra.
  Deler av Bergen sentrum er koselig og vakkert, men det er på samme måte som Trondheim , Stavanger, Malmø, Århus , type
  mellomstore nordiske middelalderbyer som er morsomme en dag, men for små og kjedelige til å henge lenger.
  Naturen på vestlandet er praktfull.
  Naturen er egentlig praktfull fra nordjæren til nordkapp, resten av landet har ganske kjedelig natur også når jeg tenker meg om.
  Når jeg tenker meg om så er norge et jævlig kjedelig land om man ikke er Lars Monsen eller Valgerd Svarstad Haugland-ish (men vi har det godt materalistisk da 🙂

 22. Svensk- Amerikaner som etter 3 år i Nordnorge har «landet» i Bergen. Det var mye snakk om dårlig vær når jeg fortalte at jeg sky flytte – eh’..bo i Bodø by en stund der det blåser sterk vind på topp av alt regn… 😉 Alle jeg truffet her så langt, fra bussfører og taxidrivers til lokale på Scruffy Murphy’s eller på gaten da jeg spurt om veien….. ALLE har vært sååå fantastisk hyggelige og hjelpsomme. Jeg har vært bosatt i mange ulike byer og i mange land… Bergen har kun etter 1 måned i byen mange stjerner i boka min!!! 🙂

 23. Som 20årig Hedmarking forelsket jeg meg totalt i Bergen og ble der i 5 fantastiske år. Jeg bosatte meg i Oslo til slutt, men på tross av min store kjærlighet til Oslo, er og blir Bergen byen i mitt hjerte. Det er karnsje Norges mest internationale by med så mye kunst, kultur og opplevelser at det tar år og komme gjennom. Fantastisk arkitektur, se rundt deg og opplev Norges mest barokke by med tufter fra hansatid og middelalder. Det er gjennom opplevelser som nevt at Bergen i mine øyne er «byen» av norske byer.
  Jeg er så heldig og ha mine aller beste venner fortsatt på plass og besøker Beregn så ofte jeg kan.

 24. Herre !!! Er det mulig???? Høres ut som det er utdrag fra samtaler i en barnehage!!!!
  Min by er større og finere enn din så!! Nei det er den ikke det så !!! grow up!!!!!!!spiller det noen rolle om vi er her eller der, det blir helt patetisk…bare fordi man er født et sted liksom …. patriomismen står høyt i kurs…. Ja ja tralala…..og sånn går nu dagan…..

 25. Bergen er for meg den vakreste byen i Norge 🙂 Og en ting er sikkert, det er ingen som er så patriotiske som Bergenserene 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *